DİLAN KUTLU

Tarım Kredi Kooperatifi ile özel veya kamu bankalarına olan borçları nedeniyle çiftçilerin tarlalarına ve üretim araçlarına haciz işlemleri başlatıldı. Antalya’dan çiftçi Tahsin Sarıtaş, “Emeğimizin karşılığını mümkün değil alamıyoruz. Kefillerimizin yerleri şu anda satışta. Yüz tane çiftçiye sorun 99 tanesi borçlu çıkar. Bankalara gidiyoruz çare yok. Bütün her şeyimiz satılıyor" dedi.

Kuraklık ödemelerinin yatırılmaması ve birçok üründe maliyetinin altında satış yapmak zorunda bırakılan üreticiler, Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan borçları nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Hasat zamanda, birçok bölgedeki çiftçilerin adreslerine icra kağıtları gelmeye başladı.

Antalya Aksu’da seracılık yapan Tahsin Sarıtaş yaklaşık 1 milyon lira borcu nedeniyle kefillerinin arazilerine haciz geldiğini, arazilerin 25 Ekim’de satışa çıkarılacağını söyledi. Ziraat Bankası’na olan borçları nedeniyle arazileri satışa çıkarılan, 64 yaşındaki Tahsin Sarıtaş, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Biz çiftçiler, 12 ay çalışıp zarar eden kişileriz. Bugün benim yerlerim, kefillerimin yerleri hep satılığa çıktı. Para kazanamıyoruz. Giderimiz çoğaldı. Devletin bize destek vermesi lazım. Durumumuz çok kötü. Benim kefillerimin ayın 25’inde ve 11. Ayının 25’inde evlerinin satışları var. Bankaya gittim; ‘500 bin lira vereyim üstünü taksitlendireyim’ dediğim borcumu maalesef taksitlendirmedi.

Gördüğünüz gibi sabah saat 6’da kalkıp, serada olup, akşam saat 9’a, 10’a kadar çalışan çiftçileriz. Ama emeğimizin karşılığını mümkün değil alamıyoruz. Bütün yerlerimiz satışa çıktı. Çiftçinin hali ortada, 100 tane çiftçiye sorun 99 tanesi borçlu çıkar. Yani bizi yanlış gösteriyorlar. Biz para kazanamıyoruz. Bir çare bulamıyoruz. Her şeyimiz satılıyor. Bütün çiftçiler hep icralık oldu. Bankalara gidiyoruz çare yok. Bütün her şeyimiz satılıyor. Ben bankaya gittim borcumu ödemek için, taksitlendirmediler. ‘Bizden çıktı artık’ dediler. Kesinlikle yapmadılar.”

Aydın Karacasu’dan Abdullah Portakal ise özel bir bankaya olan 157 bin 742 lira borcu nedeniyle, “Borçlarımızı ödeyemediğimizden bu hafta içerisinde bizi icraya verecekler. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Tarım Bakanım kuraklıktan dolayı çiftçiler mağdur olduğundan dolayı borcunu ödeyemedi. Gelir olmayınca borç batağına düştük. Tarlaları satsak bizim borçlar ancak bitecek. İcra işlemlerini durdurun” dedi.

 

Kaynak: anka