İzmir'in Tire İlçesi'nde 127 üreticiye su dağıtımı yapan Karateke Sulama Kooperatifi'nin elektrikleri, borcu nedeniyle kesildi. Bin dönüme yakın tarlaya su verilemeyince ürünler güneşten yandı. Tire köylüsü, elektrik dağıtım şirketine ve hükümete tepki gösterdi.

İzmir'in Tire İlçesi'nde faaliyet gösteren Karateke Sulama Kooperatifi'ne ait su dağıtım pompasının elektriği, 36 bin TL'lik borcu nedeniyle kesildi. Arazilerine, pompadan su dağıtılan 127 üretici zor durumda kaldı. Yaklaşık bin dönüm araziye su verilemedi. Ürünler yaz sıcağında yanmaya başladı.

Parayı toparlayan Karateke Sulama Kooperatifi, 36 bin TL'lik borcu yatırdı. Ancak tarlalara can verecek su dağıtım pompasının elektriği yine de açılmadı. Kooperatif üyesi köylüler, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin aboneliklerini iptal ettiğini, yeni abonelik için ise 96 bin TL değerinde teminat istediğini aktardı. Elektrik parasını bile ödemekte güçlük çekerken istenen bu teminatı ödemelerinin mümkün olmadığını dile getiren köylüler, dağıtım şirketine ve hükümete tepki gösterdi.

TRAKTÖRLERİNİ, TARLALARINI İPOTEK ETTİRİYORLAR

Karateke Sulama Kooperatifi Başkanı Erkan Tutkaç, elektrik şirketinden teminat için süre istediklerini ancak kabul edilmediğini belirtirken, şunları söyledi:

"Zaten borcumuzu ödedik. '15 gün içinde teminatı getirmezsek yine elektriğimizi kesersiniz' dedik. Biz bu sırada banka ile görüştük, traktörlerimizi, tarlalarımızı ikinci ipotek göstererek müracaatımızı yaptık. Süreci başlattık. Ben bu kadar saçma bir düzen görmedim. Kimsenin umurunda değil. 'Mahsulünüz yansın' diyorlar resmen. 'Önce para' diyorlar, başka bir şey demiyorlar. Para bunların dini imanı olmuş. Şu anda sulanamayan tarlalarda hem tonajdan hem paradan en az 1 ay kayıp var. Zaten girdi maliyetleri çok yüksek. Çıkmış şirket, şimdi bize '96 bin TL gelmeden elektriğinizi açmam' diyor. Yahu zaten milletin durumu belli. Yapmayın Allah aşkına. Hiç olmazsa 15 gün bizlere mühlet verin, 15 gün içerisinde teminatı vermezsek elektriğimizi yine kesin. Niye 15 gün içinde bizim mahsullerimizi öldürüyorsunuz?”

AKP'Lİ BAŞKAN BİLE İSYAN ETTİ

Karateke Sulama Kooperatifi ortaklarından üretici Hasan Güngör de tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Bu teminat bakkal dükkanından alınmıyor ki. Bunun bankalarda prosedürü var, işlemleri var. Bu süreçte bizim elektriğimiz kesik. Mahsullerimiz, köylülerimizin ürünleri tarlada susuzluktan yanmış durumda. Ben AK Parti Karateke Köy Başkanı'yım. Şu anda hiçbir İzmir milletvekilimize ulaşamıyorum. Köylümüz de şu an bana cephe almış durumda. 'Siz bu elektriği açtıramazsanız, kim açtıracak' diyorlar. Şu anda köylüm de zor durumda. Zaten köylü, çiftçi gırtlağına kadar borç içinde. Her şey hacizli. Mahsullerimiz yanıyor. Çok büyük mağduriyet içindeyiz. Benim en çok zoruma giden hiçbir İzmir milletvekilimize ulaşamıyorum. Hiçbir derdimi anlatamıyorum. Hiçbirisi bizi duymuyor. Şu an köylü bitmiş vaziyette. Yanmış vaziyette."

“TARLAMI SULAYAMAZSAM BANKA HER ŞEYİ ALIR ELİMİZDEN"

Bir diğer kooperatif ortağı Mehmet Güngör ise şunları söyledi:

“Kuraklıktan dolayı tarlalarımızdaki verim kaybı ortada. Tohum parasını alamadım. Tarlayı ekeceğim ama kooperatifin suyu kapalı olduğu için ekemiyorum. Tarlamı sulayamazsam perişan olacağım. Bankalara borcumuz var. Banka her şeyi alır elimizden. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bizimle hiç ilgilenen yok. Derdimize çare olan yok. Seçim zamanı geldiği zaman herkes koşturuyor ama şu an hiç ilgilenen yok.”

 

Kaynak: anka