BURCU KAHRİMAN

Bitlis'te ‘riskli alan’ ilan edilen bölgedeki iş yerleri yıkılacak olan esnafın elektriği kesilmek istenince esnaf ile polis arasında arbede yaşandı. 4 gündür dükkanında elektrik olmayan esnaf, ANKA Haber Ajansı’na Konuştu. Esnaf, duruma, "Bize bir çare bulsunlar. Bizim ekmeğimizle oynamasınlar, biz başka bir şey istemiyoruz" diyerek tepki gösterdi. 

Bitlis’in Atatürk, Devrim, Gazibey, Hersan ve Müştakbaba mahallelerinde bulunan yaklaşık 700 bina, Nisan 2020’de Cumhurbaşkanı Kararıyla ‘riskli alan’ ilan edilmiş ve buradaki esnaf, başka bir alana taşınmak istenmişti.

Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesi, mahkeme tarafından durduruldu. Bitlis Valiliği de buradaki binalar için 6306 sayılı Afet Yasası hükümlerine göre işlem başlattı. Buna göre; riskli alan ilan edilen yerlerde, anlaşmasız, uzlaşmasız ve tebligat süresine bakılmaksızın gerekirse kolluk gücüyle elektrik ve su kesilerek yapı tahliye edilebiliyor.

ESNAF İLE POLİS ARASINDA ARBEDE

Afet Yasası uyarınca esnafa dükkanlarını tahliye etmeleri için verilen süre, 30 Temmuz'da sona erdi. Proje ile dükkanlarından zorla çıkarılmak zorunda bırakıldıklarını iddia eden esnaf, duruma tepki gösterdi. Karara rağmen dükkanlarından çıkmak istemeyen esnafın dün elektriği kesildi, esnaf ve polis arasında arbede yaşandı. Çıkan arbede sonrası polis bölgeyi terk etti.

ESNAF: "BİZİM EKMEĞİMİZLE OYNAMASINLAR"

Anka Haber Ajansına konuşan manav Faruk Alabalık, 3-4 gündür elektriğinin kesik olduğunu belirterek yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:

"3-4 günden beri elektriğimizi kestiler. Ne sebzemizi getirebiliyoruz ne koruyabiliyoruz. Madem yıkacaktınız, niye yaptınız. Dereden 50 metre uzaktayız. Bize bir çare bulsunlar. Bizim ekmeğimizle oynamasınlar, biz başka bir şey istemiyoruz."

ESNAF: "BURADAN 50 KİŞİ EKMEK YİYOR"

Fırıncı İsmail Üzel ise "3 gündür elektriğim kesik. Benim dükkanım 50 metre çaydan uzak olmasına rağmen yıkıyorlar. Yetkililerden destek istiyoruz. Yanımda çalışan işçiler var. Buradan 50 kişi ekmek yiyor" sözleriyle sitem etti.

İYİ PARTİ İL BAŞKANI’NDAN ESNAFA DESTEK

Yaşananların utanç verici olduğunu söyleyen ve konuya ilişkin açıklama yapan İYİ Parti Bitlis İl Başkanı Ziya Yoldaş, şunları söyledi:

“Bu utanç verici, çok ayıp. Bu hükümete, bu hükümetin mensuplarına yazıklar olsun diyoruz. Biz tekrar bütün devlet yöneticilerimize, bütün yerel siyasetçilerimize çağrıda bulunmak istiyoruz. Gelin bu esnaflarla oturun, bu işi aklı selim şekilde çözün. Fakir fukara esnafı ve burada emir kulu olan polisleri karşı karşıya getirmeyin. Burada olacak en ufak bir olumsuzluğun müsebbibi, bu ilin yöneticileri, siyasileridir. Ve 83 milyona sesleniyoruz; bu esnaf canını verir, ekmeğini vermeyecektir.”

"İSPAT ETSİNLER, İSTİFA EDECEĞİM"

Esnafa 600 dükkanın teslim edildiği açıklamalarının gerçek olmadığını belirten Yoldaş; "600 tane dükkanı hangi esnafımıza vermişlerse gelsinler ispat etsinler ben de bu görevden istifa edeceğim ve ayrılacağım. Bu esnafın ekmeğiyle oynamayın ve bu esnaf sahip çıkın. Ortak akılla gelin bu işi çözelim" dedi.

Kaynak: anka