Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, asistan hekim Rümeysa Berin Şen'in (25) nöbet dönüşü trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı'na tepki gösterdi. Doğruyol, "Sağlık çalışanlarının insan üstü güçleri yok. Rümeysa'nın 36 saat aralıksız nöbet tuttuğu ve yorgunluk yüzünden kaza yapmış olabileceği çok acı. Sağlık Bakanlığı'nın şartları düzeltmek için hiçbir çabası yok. Rümeysa nöbet listesinden çıkarılacak. Yerine, kalan asistanlara ekstra nöbet yazılacak" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi’nde asistan hekim olarak görev yapan Rümeysa Berin Şen'in nöbet dönüşü trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı'na bir tepki de İzmir'den geldi.

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarının sıkıntılarına karşı duyarsız olduğunu öne sürerek, "İş sıkıntıları çözmeye geldi mi gözleri kör kulakları sağır. Sağlık çalışanlarının ekstra güçleri yok. Onlar süper kahraman değil" dedi.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENDİ"

Hekimlere 36 saat nöbet tutturmanın insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Doğruyol, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Doktor Rümeysa'nın 36 saat aralıksız nöbet tuttuğu ve yorgunluk yüzünden kaza yapmış olabileceği çok acı. Trafik kazası normal bir olay ancak sebebi çalışma şartlarının ağırlığı ise çok acı. İnsan sağlığı için hizmet eden doktorun uykusuz ve aralıksız mesai yapması kabul edilemez. Sağlık Bakanlığı her geçen gün iş yükünü artırıyor. Sağlık çalışanları artık tükendi. En son 'Her 5 dakikada bir hasta bakılacak' diye talimat göndermeleri de bakış açılarını gösteriyor. 36 saat uyumadan, dinlenmeden sağlık hizmeti vermek, çalışan ve hizmet alan vatandaş açısından oldukça riskli. Ağır çalışma koşulları altında ezilen sağlık çalışanlarımızdan herkese güler yüz göstermesini beklemek, hata yapma paylarını kabul etmemek ve her olayda şikayet edilmeleri için yol açmak insafsızlıktır."

"SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA YÜZDE 25 EKSİK PERSONEL VAR"

Sağlık Bakanlığı'ndaki eksik personel sorununa dikkat çeken Doğruyol, şunları belirtti:

"Hastanelerde özellikle kıdemsiz asistanların çalışma şartlarının ağırlığı bilinen bir gerçek. Yetkililerin şartları düzeltmek için hiçbir çabalarının olmaması ise üzücü. Bazı bakanlıklarda yeterli personel sayısı varken, hatta bazı bakanlıklarda istihdam fazlası personel varken Sağlık Bakanlığı'nda yaklaşık yüzde 25 eksik personel ile hizmet vermeye çalışmanın iş yükünün diğer personellere yüklendiğini unutmamak gerek. Dr. Rümeysa’nın ölümü bir şeyi değiştirecek mi? Maalesef hiçbir şey değişmeyecek, nöbet listesinden Rümeysa çıkarılacak. Yerine kalan asistanlara ekstra fala nöbet yazılacak."

Kaynak: anka