ALİ GÜRELİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri bugün Adana’daydı. Genel Başkan Mehmet Balık, “Ormanda çalışan mevsimlik yangın söndürme ekiplerimiz, bunların hepsinin kadrolu ve güvenceli bir şekilde ciğerlerimizi korumasını istiyoruz. Bunun için AKP hükümeti 4B, 4C gibi sözleşmeli personel rejimine son vermeli” dedi.

Burdur’dan yola çıkarak; Aydın, İzmir, Tekirdağ, İstanbul ve Bursa’dan sonra Adana’ya gelen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri, Atatürk Parkı’nda toplandı. Ülkenin son günlerde yangın yerine döndüğünü belirten Genel Başkan Mehmet Balık, yaşanan haksızlıklara dikkat çekti. Balık şöyle konuştu:

“SÖZLEŞMELİ MEMURLAR”

“Antalya inim inim inliyor. Yaklaşık 90 kilometre sahil boyunda Manavgat şehrimiz baştan aşağıda şu anda yanıyor. Muğla yanıyor. Didim yanıyor. Osmaniye yanıyor. Mersin’de yangınlar var. Ülkemizin her tarafında terör saldırıları var. Burada şunu söylemek isterim; ormanda çalışan orman muhafaza memurlarımız çoğu sözleşmeli. Orman da çalışan mevsimlik yangın söndürme ekiplerimiz, bunların hepsinin kadrolu ve güvenceli bir şekilde ciğerlerimizi korumasını istiyoruz. Bunun için AKP hükümeti 4B, 4C gibi sözleşmeli personel rejimine son vermeli.

Bu ülkede 523 bin sözleşmeli personel var. Milli Eğitim Bakanlığı'nda var. Sağlık Bakanlığı'nda var. Belediyelerde sözleşmeli personel var. Değerli arkadaşlar, Cumhurbaşkanı; Başbakanken Kocaeli’nde ne demişti? Bundan sonra sözleşmeli personel olmayacak demişti. Ve o gün 102 bin sözleşmeli personel vardı. Bugün 5’e katlandı. Bunun hesabını soracağız. Sözleşmeli personele son diyoruz. Aynı işletme insanlara ayrı ücret ödemesini talep ediyoruz.

“ENFLASYON RAKAMLARI YALAN SÖYLÜYOR”

TÜİK, her ay rakamları açıklıyor. Geçen ay biraz da utangaç bir şekilde yüzde 15 açıklamıştı. Temmuz ayında yüzde 17 açıkladı. Oysa konfederasyonumuzun yaptığı araştırmaya göre, geçen ay yapılan enflasyon araştırmasına göre geçen ay enflasyon rakamları yüzde 32,5, bu ay yüzde 35.7

Emeklilerimiz için istiyoruz. Emekli olduğumuz zaman insanca yaşayabilmek için istiyoruz. Siz burada 4 milyon 813 bin memuru bölerek sadece öğretmene, sağlıktan sonra polise ve kendi yandaşınız olan imama vereceğim derseniz hata edersiniz. Üniversite mezunu olan tüm çalışanların ek göstergeleri 3600’a çıkarılmalı. Ve 6 dereceye düşen tüm memurlar, ek gösterge üzerinden emekli olabilmeli.

“2000 SONRASI EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK YASASI”

Bugün, intibak yasası altında 2000’li yıllarda çıkardığımız yasayla emekliler arasındaki maaş bu uçurumunu ortadan kaldırmanız gerekiyor. İntibak yasasıyla ilgili düzenleme yapacağız dediniz, yapmadınız. Bugün, milyonlarca insan emekli olamıyor. EYT denilen yasa var. Emeklilikte yaşa takılanlar. Emekli olacakların hakkını veriniz. Hakkını verseniz de memurun emekli olacak durumu yok. Çünkü, çalışırken aldığı maaşın en az yarısını alabiliyor.

“ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞSİZ”

Bugün ülkede TÜİK’e göre yine kendi rakamlarına göre yüzde 13.1 işsizlik oranı var. Bunun karşılığı 10 milyon insan demek. Ama gerçekten öyle mi? Gerçekten yüzde 13’mü? En az yüzde 25. En az 20 milyon insanımız işsiz ve bu işsizlerin büyük çoğunluğu üniversite mezunu. 4 yıllık fakülte mezunu, atama bekleyen öğretmenler, atama bekleyen sağlıkçılar, atama bekleyen mühendisler hepsi boşta bekliyor. Bugün emeklilik sorunu çözdüğünüz anda çalışanların büyük çoğunluğu emekli olacaktır. Bu gençlerimize iş kapısı açılacaktır.

“MÜCADELEYE DEVAM”

Bugün belediyelerde sosyal denge tazminatı diyerek, belediye çalışanlarının aldığı ücretlere sınır koyarak daha önceki aldıkları fazla Belediye başkanı imzasıyla toplu sözleşme gereği aldıkları paralara haciz koyarak belediye çalışanların maaşına çökmenize karşıyız. Ve, yürüyüşümüz başladı. Bugün Adana Meydanı'nda yarın Samsun Meydanı'nda Ankara’da, Erzurum’da, Hatay'da her yerde olmaya devam edeceğiz.

Ve yandaş konfederasyona sendikacılığı öğreteceğiz. Yandaş iktidara hesap soracağız. Mücadelemiz AKP’nin iktidardan gitmesiyle sona erecek. Ta ki, yerine gelecek hükümet de aynı şekilde kamu çalışanlarını yok sayarsa onlardan da hesap sormaya devam edeceğiz. Yürüyüşümüz başlamışlar mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz.”

Kaynak: anka