GÖKAY ŞİMŞEK

Bilecik’in Söğüt İlçesi’ne bağlı Küre Köyü'nde kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı çıkan bölge halkı, ÇED toplantısını protesto ederken, toplantının yapılacağı kahvehaneyi açtırmadı. Köy Muhtarı İbrahim Gögerci, “Tek geçim kaynağımız kiraz ve sulu tarım. Biz bölgemizde toz üreten bir çimento fabrikası istemiyoruz” dedi.

Söğüt İlçesi Küre Köyü sınırları içerisine kurulması planlanan çimento fabrikası için bugün Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı düzenlenmek istendi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak başkanlığında köye gelen ÇED heyeti bölge halkı tarafından protesto edilirken, jandarma ekipleri tarafından toplantının yapılacağı köy kahvesi etrafına demirden barikatlar kuruldu.

Halk ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli tartışma yaşanırken, ÇED toplantısı yapılamadı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, karşı tarafta bulunan çay bahçesine geçerek vatandaşlara taleplerini daha sonra yazılı olarak kendilerine sunabileceklerini söyledi.

“TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ KİRAZ VE SULU TARIM”

CHP İl Başkanı Mehmet Metin Yaşar, Memleket Partisi İl Başkanı Hüseyin Korkman, Kızıldamlar Köyü Muhtarı Metin Gezen, Yeniköy Köyü Muhtarı Bahattin Kaygısız ile TEMA üyeleri ve bölge halkının hazır bulunduğu alanda açıklama yapan Küre Köyü Muhtarı İbrahim Gögerci şöyle konuştu:

“ÇED raporunu isteyen çimento fabrikasına karşı toplantı düzenlenmiştir. Ama toplantıyı biz protesto ettik. ‘İstemiyoruz’ dedik. Toplantıya da katılmadık. Sebebi ise, bölgemiz tarım arazisi. Sulanabilir arazimiz 3 köyün ortak sulanabilir arazisinin hemen 700 metre yakınında. Başkada bizim sulanabilir topraklarımız yok. Tek geçim kaynağımız kiraz ve sulu tarım. Biz bölgemizde toz üreten bir çimento fabrikası istemiyoruz!”

Toplantının yapılamaması üzerine ÇED heyeti köyden ayrıldı.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

*Jandarmaların kahvehane önüne kurdukları demir barikatlar

*Halkın tepki göstermesi

*TEMA üyeleri

*Çay bahçesinden görüntü

*Küre Köyü Muhtarı İbrahim Gögerci

*Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak’ın yanındakilerle birlikte alandan ayrılması

 

Kaynak: anka