Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla İstanbul'dan Ankara'ya yaptığı “Beyaz Yürüyüş” bugün Bursa'da yapılan basın açıklaması ile devam etti. Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, "Covid-19’ un meslek hastalığı kabul edilmesini, beş dakikada hasta muayene edilemeyeceğinden halkın sağlığına zarar verecek bu dayatmadan vaz geçilmesini, hakkımız olan ücretlerimizi istiyoruz" dedi.

Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla İstanbul'dan Ankara'ya “Beyaz Yürüyüş”e başlayan hekimler Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılmak istenen açıklamanın trafiği engellediği gerekçesiyle polis tarafından kaldırımda yapılması istendi. Kaldırımın yetersiz olduğunu söyleyen hekimler yolun trafiğe kapatılmasını istedi. Kısa süreli tartışmanın ardından yol hekimler tarafından trafiğe kapatılarak basın açıklaması düzenlendi.

“BEŞ DAKİKADA HASTA MUAYENESİ OLMAZ”

Burada konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, “Sağlıkta dönüşüm programının yürürlüğe girmesiyle birlikte hekimlerin iş yükünün giderek arttığına tanıklık ediyoruz. Sağlıkta dönüşüm programının yol açtığı sorunlar sağlık çalışanlarının özlük haklarındaki gerilemeyle sınırlı değildir. Hekimliğin evrensel ilkelerine aykırı olarak devlet hastanelerinde ve şehir hastanelerinde hekimlere 5 dakikada hasta bakması dayatılmaktadır. Beş dakikada hasta muayenesi olmaz” dedi.

Salgına karşı, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla sahada mücadele etmek yerine, hastanelerde mücadele edilmesi tercih edildiğini hatırlatan Türkkan, şunları söyledi:

“Salgınla mücadelesi hastanelerde, yoğun bakımlarda değil, sahada yürütülür. 2022 yılı Sağlık Bakanlığı bütçe teklifi toplumun kaliteli sağlık hizmeti almasına odaklanmamıştır ve toplumun sağlık gereksinimlerini karşılamayacaktır diyen Türkkan, “Biz hekimler ve sağlık çalışanları dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti sunmak ve iyi hekimlik yapmak istiyoruz, sağlıkta yaşanan bu çöküşün sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değildir. Covid-19’ un meslek hastalığı kabul edilmesini, beş dakikada hasta muayene edilemeyeceğinden, halkın sağlığına zarar verecek bu dayatmadan vaz geçilmesini, verilmeyen verildiğinde adaletsiz verilen ek ödeme yerine insanca yaşayacağımız emekliliğe yansıyan hakkımız olan ücretlerimizi istiyoruz.”

FİNCANCI: TOPLUMUN SAĞLIK HAKKI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise, şöyle konuştu:

“5 dakika ayırırsanız hastanıza gerçekten merdivenden düşüp düşmediğini gözünün kapı koluna değip değmediğini anlama şansımız var mı? 5 dakikada sağlık olur mu? Kadın hakları mücadelesinde her birimizin hekimlerin çok büyük sorumluluğu var. Çünkü biz ilk tanık olanlarız. İlk görenler o ızdırabı hissedenler ve o ızdırabı görünür kılanlarız. O nedenle geçen hafta buluşmalarımızda biz sevgili meslektaşımız Aynur Dağdemir’i andık. Aynur Dağdemir çalışma arkadaşını erkek şiddetinden korumaya çalışırken katledildi.

Geçen yıl bir hasta 252 kez hastaneye başvurmuş. Bir buçuk günde bir. Eğer siz sağlık hizmeti alamazsanız başka çareniz kalmaz. Randevu alamadığınız artık evlerin içinde kalmamız söylendiği için telefon başlarına taşıdığımız kuyruklara karşı yürüyor TTB ve Türkiye’nin tabip odaları. Biz toplumun sağlık hakkı için mücadele ediyoruz. Hepimizin hakları için mücadele ediyoruz. Emeğimizin değersizleştirmesine karşı hep birlikte geçinemiyoruz diyoruz. O nedenle bu mücadele yalnız hekimlerin değil bizlerin olduğu kadar sizlerin hepimizin mücadelesi. Emeğimizin değersizleştirilmesine karşı evet taleplerimiz var bu taleplerimiz yerine getirilene kadar da mücadeleye devam diyoruz.”

 

Kaynak: anka