Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarının kamu çalışanlarının gerçek enflasyonunu yansıtmadığını belirterek “Yaptığımız hesaplamalara göre; yıllık gerçek enflasyon, yüzde 37,03; altı aylık ise yüzde 20,01 olarak gerçekleşmiştir. İktidardan, gerçek enflasyon oranlarında kayıplarımızı karşılamasını ve başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bu rakamların üzerine yüzde 7 refah payı istiyoruz” dedi.

BES Genel Başkanı Berdicioğlu, sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon oranlarının, kamu çalışanlarının gerçek enflasyonunu yansıtmadığını savundu.

“GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 37”

Memurun temmuz zammının yüzde 8,45 olacağına işaret eden Berdicioğlu, “Yaptığımız hesaplamalara göre; yıllık gerçek enflasyon, yüzde 37,03; altı aylık ise yüzde 20,01 olarak gerçekleşmiştir. İkinci altı ay için verilmesi gereken enflasyon farkı, yüzde 17,01’dir. İktidardan, gerçek enflasyon oranlarında kayıplarımızı karşılamasını ve başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bu rakamların üzerine yüzde 7 refah payı istiyoruz” dedi.

“MEMUR-SEN MASAYA TEK BAŞINA OTURMAK İSTİYOR”

2022 ve 2023 yıllarını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerini ağustosta başlayacağını hatırlatan Berdicioğlu, yetkili konfederasyon Memur-Sen’in tavrını şöyle eleştirdi:

“Milyonların yoksullaşmasında büyük etkisi olan, geçmiş 5 toplu sözleşmeden 4’ünde imzası bulunan, geçen toplu sözleşmeyi de hakem heyetine gönderen yetkili sendika, konfederasyonların toplu sözleşme masasındaki varlığını ‘çok başlılık’ olarak değerlendiriyor, görüşmelere tek başına girmeyi istiyor. Diğer konfederasyonların kamu emekçilerinin taleplerini gündeme getirmesine dahi tahammülleri yok. Kamu emekçilerinin sorun ve taleplerinin gündeme gelmemesi, yetkili sendika tarafından adeta toplu sözleşme maddesi haline getirilmiş durumda.”

“TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDE SOKAĞI DA KULLANARAK MÜCADELE ETMELİYİZ”

Ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme sürecine değinen Berdicioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

 “Bu dönem gerçek enflasyonun, halkın enflasyonunun yüzde 40’ın üzerinde olduğunu herkes yaşayarak görüyor. Konuşulan yüzde 3’lük 5’lik rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bizim öncelikli talebimiz gerçek, grevli, toplu sözleşmeli bir sendika ve kamu emekçilerinin bütün taleplerini, kayıplarını karşılayacak bir toplu sözleşme. Biz, gıda enflasyonunu yüzde 54 olarak tespit ettik; bakıyoruz TÜİK daha düşük buluyor. Neredeyse eksi çıkarıyor. Biz, kendi tüketim sıklığına, harcamalarımıza ve harcama ağırlığımıza göre bir kamu emekçisi enflasyon hesabının yapılmasını bekliyoruz ve artışlarda da bunun dikkate alınmasını istiyoruz. Çağrımız, tüm sendikalarla birlikte Çalışma Bakanlığı’nda bağıtlanamayan bir toplu sözleşme dönemi sonucunda sokağı da kullanarak hak ettiğimiz artışı alıncaya kadar mücadele etmek.”

 

Kaynak: anka