Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın davasında sanık polis Fatih Dalgalı “Olası kasıtla adam öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklama kararı vermeyen mahkeme, Dalgalı hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan karar duruşmasına, Berkin Elvan’ın annesi babası ve kız kardeşleri, taraf avukatları katılırken, sanık polis Fatih Dalgalı, SEGBİS yöntemiyle bağlandı. 

ANNE GÜLSÜM ELVAN: ÇOCUĞUM BİLİNÇLİ ŞEKİLDE VURULDU

Duruşmada söz verilen anne Gülsüm Elvan, “Çocuğum bilinçli şekilde vuruldu. 14 yaşında bir çocuk, bu torpil dediğiniz şey kız kaçıran, yıllardır bayramlarda patlatılıyor. Öldürmüyor yara etmiyor. Bayramlarda yılbaşlarında çocuklar oynuyor. O gün çocuğuma 5 lira verdim bir ekmek arası döner, bir ayran bir de eğlencesini alsın diye. Kaç tane torpil alabilir” dedi.

“ÖLDÜRMEYECEKTİ, GÖTÜRECEKTİ, CEZASINI BANA-BABASINA VERECEKTİ”

"Ülkeyi yönetenler bizi görmedi" diyen anne Elvan, “Bu yasayı siz çıkardınız ben değil. Benim çocuğumu orada öldürmeyecekti, taş da atsaydı. Götürecekti, cezasını bana verecekti, babasına verecekti ama çocuğumu öldürmeyecekti. Devlet bunu yaptı.  Her gün bize bir anne daha katılıyor. Bu ülkeyi yönetenler bizi görmedi. Ben Rize’de öldürülen o çocuğun da bunun da sorumlusu devlettir diyorum. Ben gezi direnişine çocuklarla beraber katıldım. Yeter dedim, bir gezi var, bir park var, biz zengin değiliz, biz alışveriş merkezlerine gitmiyoruz” diye konuştu.

“BU DEVLET HEM ÇOCUĞUMU ÖLDÜRDÜ HEM DE ÜSTÜNDEN PARA KAZANDI”

Gülsüm Elvan mahkemedeki konuşmasının devamında, “Bu devlet çocuğumu hem öldürdü hem de çocuğumun üstünden para kazandı. Yeter artık. En önemlisi bütün bu olanların sebebi yargıçtır, sizlersiniz, ceza vermediğiniz için, bu suçlara ortak olduğunuz için. Ben adalet istiyorum. Benim çektiğimi başka anne çekmesin. Çocuğumu verin bana, ben çocuğumu istiyorum. Recep Tayyip Erdoğan emri verdiği gibi emir versin getirsin çocuğumu. Dün öldürülen Deniz’in suçlusu sizsiniz. Övünün getirdiğiniz yasanızla” dedi.

ABLA ÖZGE ELVAN: BERKİN’İN MASUMİYETİNİ KANITLAMAYA ÇALIŞMAK ÇOK AĞIR

Söz verilen Berkin Elvan’ın kardeşi Özge Elvan “Fatih Dalgalı'nın alacağı en ağır cezanın bir an olsun acımızı dindirebileceğini düşünüyorum. Burada sanki biz yargılanıyormuşuz gibi, Berkin’in masumiyetini kanıtlamaya çalışmak çok ağır bir şey” derken diğer kız kardeşi Gamze Elvan da “Ben Berkin'in sadece kokusunu hatırlıyorum. Hiçbir ceza benim içimi soğutmayacak. Ne olursa olsun Berkin'in adını her yerde anacağım” dedi.

BABA SAMİ ELVAN: 8 YILDIR BENİM EVİMDE HER GÜN CENAZE VAR

Baba Sami Elvan ise “Nerden başlayacağımızı bilmiyorum ama bir gerçek var, 8 yıldır acı çekiyorum. Dün akşam İzmir’de yaşanan olaya değinmeden geçemeyeceğim, HDP ailesine sabır diliyorum. Biz insanları ayırmıyoruz. Kimseyi düşman olarak görmüyoruz” diyerek başladığı konuşmasında, “O ekmek evimize iki tarafı kırık gelirdi. 8 yıldır evime öyle ekmek gelmiyor sayın yargıçlar. 8 yıldır benim evimde her gün cenaze var. Ben işçi bir aileyim.  Bu ekranda duran katil zanlısı benim oğlumu öldürdü. Devlet bunun arkasında o dönemin Başbakanı bunun arkasında” dedi.

“GERÇEK KARARI VERİRSENİZ, POLİS 10 KERE DÜŞÜNECEK TETİĞİ ÇEKERKEN”

Verilecek kararın emsal teşkil edebileceğini söyleyen baba Sami Elvan, “Bir güçlü, bir fakiri, bir garibanı ezmesin. Biz bunu istiyoruz. 8 yıldır biz diyoruz ki 'Bizim çocuğumuz geri gelmeyecek bunu biliyoruz ama bu dava bir emsal teşkil etsin. Dün akşamki vahşet yaşanmasın. Siz bunu durdurabilirsiniz ama biz yapamayız. Siz bunu yaparsanız biz halk olarak sizin arkanızdayız. Elinizi vicdanınıza koyun. Söylüyorum, 8 yıldır benim evimde cenaze var. Duygu sömürüsü değil. İçten söylüyorum. Sizler gerçek kararı verirseniz, önümüzdeki günlerde böyle bir vakada o polis 10 kere düşünecek o tetiği çekerken. Tek isteğim budur” diye konuştu.

SANIK DALGALI: KARŞI TARAFIN İDDİALARINI KANITLAMASI GEREKİYORDU

Duruşmada savunma yapan sanık polis memuru Fatih Dalgalı ise “Benim kendimi burada aklamaktan çok karşı tarafın iddialarını ispatlaması gerekiyordu. Yüzde 30’luk benzerlik üzerinden 'Bu kişi vurdu' dendi. Bu davanın siyasi bir dava olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum. Bir avukatın bu dava için kendi isteğiyle aç kaldığı ve hayatını kaybettiği söyleniyor. Ama unutulmasın bu dava uğrunda çalışan savcımız da makamında DHKP-C’li teröristlerce şehit edildi” dedi.

“SAÇIMI KESTİLER, KAFAMA IŞIK TUTTULAR”

Fatih Dalgalı, görüntülerdeki kişinin saçının derisinin gözüktüğünü hatırlatırken "O görüntülere uysun diye saçımı kısa kestirdiler, saçımın arkasından projektör tuttular. Beni yüzde 75 benzettiler” iddiasında bulundu.

“GAZ FİŞEKLERİ SICAK OLUR, BERKİN’İN KAFASINDA YANIK İZİ YOKTU”

Sanık Dalgalı savunmasının devamında, “Gaz fişekleri çok yüksek ısıya ulaşır. Eylemciler genelde ellerine kaynakçıların giydiği eldivenden giyerlerdi. Gaz fişeklerini alıp bize geri atabilmek için. Berkin'in de kafasında bir yanık izi yoktu. Ben 11 yıldır devletime hizmet ediyorum. Başka da bir diyeceğim yoktur” dedi.

Sanık avukatları, savunmalarında müvekkillerinin beraatını talep ettiler.

Son sözü sorulan sanık, “İddiaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum” dedi.

CEZADA İNDİRİM UYGULANDI, TUTUKLAMA KARARI ALINMADI

Mahkeme heyeti, Fatih Dalgalı'yı “olası kasıtla adam öldürme” suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Heyet, kararda indirim uygulayarak 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. 

Tutuklama kararı almayan mahkeme, Yargıtay tarafından cezanın onanmasına kadar Dalgalı hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

 

 

 

Kaynak: anka