TAMER ARDA ERŞİN

Muğla’da yapılmak istenilen maden için Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı çıkan İkizköylülere tatilci yurttaşlar ve siyasiler de destek oldu. Tatilci bir yurttaş sanatçı Beren Saat’in paylaşımındaki pankartı tanıdıktan sonra ormandaki köylülerin yanına geldiklerini söyleyerek, “Ağaç kıyımı ülkede bir şekilde son bulsun istiyoruz” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesine Limak Holding’in ortak olduğu K Enerji A.Ş.’nin termik santraline kömür temin etmek için maden yapılmak isteniyor. Maden için Orman Genel Müdürlüğü’nün Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesimine izin verdiğini söyleyen İkizköylü yurttaşlar ise dün ağaç kesimine karşı çıkarak, kesim çalışmalarını durdurdu. Köylüler dünden bu yana ağaçların olduğu bölgede nöbet tutuyor.

Köylülere tatilciler de destek vermeye başladı. İki çocuğu ve eşiyle beraber tatile çıkan yurttaş köylülerin mücadelesini öğrenince rotalarını tatil yerine köylülerin eylem yaptığı ormana çevirdiklerini anlattı. Yurttaş, “Aslında tatilimizi yapmak üzere geçiyorduk yoldan bir pankart gördük. Eşim pankartı tanıdı. Daha önce Beren Saat tarafından paylaşılmış” dedi. Yurttaş dayanışma için geldiklerini vurgulayarak, “Ağaç kıyımı ülkede bir şekilde son bulsun istiyoruz” diye çağrıda bulundu.

Beren Saat’in paylaştığı pankartı tanıdığını dile getiren yurttaşın eşi, “Pankartın ait olduğu ormanın  burada olduğunu bilmiyordum, tatil esnasında yolumuzun buradan geçeceği bile belli değildi. Tesadüf eseri pankartı görünce biz de destek olmak için saptık” diye konuştu.  

Sanatçı Beren Saat ise “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” yazılı pankartın olduğu fotoğrafla birlikte yaptığı paylaşımda, “Akbelen Ormanı’nda kesim başladı. Akbelen Ormanı’na geçit vermeyeceğiz. Bir ağaç daha eksilmeyeceğiz” dedi.

“PARAYI SOLUYABİLİR MİSİNİZ?

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da ormanları için nöbette olan köylülere destek oldu. Kerestecioğlu, bir köylü kadının “Parayı soluyabilir misiniz, havayı soluyabilirsiniz ama parayı soluyamazsınız” sözünü aktararak, “Gerçekten parayı soluyamazsınız, herkesin aklını başına alıp bir kez daha düşünmesi gerekiyor” diye vurguladı. Kerestecioğlu, köylülerin ağaç kesimine karşı açtığı davanın sonucunun beklenmesi gerektiğini kaydederek, “Bir lokma olsun hakka, hukuka saygı varsa bu davanın beklenmesi gerekiyor” dedi.

“SUSUZ KALIRSAK NEYE YARAYACAK?”

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da köylülere destek olmak için alana gitti. Özcan, kesilen ağaçların başında yetkililere “Ağaçlar kesilmekle kalmayacak, yakın zamanda köy de kalkacak. (Köylülerin) Köylerine, evlerine, bahçelerine sıra gelecek. Hayvanlarının beslenme alanlarına sıra gelecek. Buralarda yaşam sona erecek. O nedenle biz bu ağaçların, ormanların kesilmesini, katledilmesini istemiyoruz” diye seslendi. Son yıllarda yaşanan kuraklığa dikkat çeken Özcan, “Yaşanılan susuzluğun çaresi ormanlar, ağaçlar. Ormanları ve ağaçları kestikten sonra daha çok para kazanmışsınız neye yarayacak, susuz kalırsanız. Çoraklaşırsak neye yarayacak. Bu nedenle ilgililerin bir an önce ağaç kesiminden vazgeçmesini istiyoruz, sadece biz değil vatandaşımız istiyor” diye konuştu.

 

Kaynak: anka