CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, kurdaki artışı gündeme getirerek, “Bizans düşerken melaikelerin cinsiyetini tartışan rahiplere benziyoruz. Bakın, dolar 12,5 lirayı aştı, yüzde 10. Böyle bir bütçe yok, bitti. Sayın Cumhurbaşkanı bağırıyor, işte diyor ki ‘Saldırı var, ekonomik saldırı var.’ Yok kardeşim. Siz KÖİ diye bir şey icat ettiniz, dolar bazından garanti veriyorsunuz... Problem çıktığında da ‘Londra mahkemeleri problemleri çözmekle sorumludur’ diyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken dolar kuru 13 lira seviyesine yaklaştı. Bu durum görüşmelere de damga vurdu.

BEKAROĞLU: BİZZAT SORUMLUSU SİZSİNİZ

Komisyonda söz alan Bekaroğlu, şunları söyledi:

“Bizans düşerken melaikelerin cinsiyetini tartışan rahiplere benziyoruz, kızmayın ama böyle. Bakın, kendimi de kattım, onun için kızmayın. Bakın, dolar 12,5 lirayı aştı, yüzde 10. Bütçe görüşüyoruz, yok böyle bir bütçe. Gerçekten böyle bir bütçe yok, bitti. Sayın Cumhurbaşkanı bağırıyor, işte diyor ki ‘Saldırı var, ekonomik saldırı var.’ Efendim ‘Satılmış ekonomistler’ filan. Yok kardeşim. Siz KÖİ diye bir şey icat ettiniz, kendi insanınıza dolar bazında ihale veriyorsunuz, dolar bazından garanti veriyorsunuz, dolar bazında köprüye geçiş veriyorsunuz, bir problem çıktığında da ‘Londra mahkemeleri problemleri çözmekle sorumludur’ diyorsunuz, ondan sonra da efendim ‘Satılmış ekonomistler.’ Yok değerli arkadaşlarım, bunların bizzat sorumlusu sizsiniz.”

"DEĞERLERİ YIKIYORSUNUZ AMA HİÇBİR ŞEKİLDE YENİ BİR DEĞER OLUŞTURAMIYORSUNUZ"

"Gençlerimiz gerçekten deistliğe doğru gidiyorlar, terk ediyorlar. Bütün sebepleri siyasi iktidarı değil yani dünyadaki gelişmeler, teknolojinin bu şekilde kullanılması, Türkiye’de iktidarın değişmesi ve karşı tarafın geri çekilerek daha özgür bir ortamının oluşmasıyla gençlerin kendi kendilerini, kendi düşüncelerini, inançlarını sorgulamaya başlamaları gibi ama en önemlisi de araştırmacılar bunu bulmuşlar, en önemlisi de rol model konusunda gençler ciddi bakıyor dindarlığa; dindar iktidara bakıyor, size bakıyor. Sizi görüyor; ne derseniz görüyor, sizin yaşadığınız hayatı görüyor; annesinin, babasının, siyasi kadroların nasıl yaşadıklarını görüyor, neler yaptıklarını görüyor ve gençler uzaklaşıyor. Bütün değerleri yıkıyorsunuz ama hiçbir şekilde yeni bir değer oluşturamıyorsunuz.”

CESUR: KAÇMAK İSTEYEN GENÇLERLE DOLU BİR ÜLKE YARATTINIZ ÜZGÜNÜM

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur da şu eleştirilerde bulundu:

“Bir zamanlar lise ve üniversitelere giriş sınavlarına odaklı, dershanelerde geçen bir hayata tepki vardı. Buna çalınan sınav soruları eklendi. Sonra soruları çalmaya hiç gerek kalmadı. Mülakat sisteminizle puanı düşük de olsa, istediğinizi alır oldunuz, hak edeni eler oldunuz. Gençlerimiz, devlet planlaması yapılmadan, üniversitelerin gereğinden çok açtığınız kontenjanlı bölümlerinden mezun oldular, iş bulamadıkları için, atanmadıkları için asla mesleğini yapamayacakları bölümleri okur oldular. Şimdi de işsizliğin yanında, iş bulsa dahi yoksulluğa mahkum olacakları bir geleceğin onları beklediklerini düşünüyorlar. Bunu sizin yaptığınızı biliyor ve ondan ‘oy moy yok’ diyorlar. Ülkemizde ücretli çalışanların yüzde 50’si asgari ücret alıyorken, pek çok üniversite diplomalı, asgari ücrete yakın ücretlerle, çok uzun çalışma saatlerinde işlere mahkum edilmişken başka bir sonuç çıkmazdı zaten. Kaçmak isteyen gençlerle dolu bir ülke yarattınız üzgünüm.

İlim Yayma Cemiyeti’nin 107, TÜRGEV’in 18, TÜGVA’nın 38 ve Ensar Vakfı’nın 60 yurdu var. Sadece bu 223 yurt için, bu yıl devlet tarafından 173 milyon 704 bin lira aktarılacak. Soru şu ve basit; ‘devlet neden yurdu kendi yapmıyor da bu yapılanmaları finanse ediyor.’ Sonuç, kira ve o şehirlerde artan kira fiyatları ile yaygın mağduriyet.”

MENGÜLLÜOĞLU: VERDİĞİNİZ YARDIM 650 LİRA, PARDON BORÇ ÇÜNKÜ SONRA ÜSTÜNE ÇÖKÜYORSUNUZ

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu da öğrenim kredisi tutarı için şunları söyledi:

“Vallahi, yani şunu söylemekten utanır insan ya, ‘650 lira veriyoruz’ diye söylemeye imtina eder insan. 650 lirayla ilgili bir şey söyleyeyim. Biraz önce arkadaşım söyledi. Markete gitmiş, 15’li yumurta almış. Bir de sizin bir milletvekiliniz söyledi ya, ‘ya, 1 kilo almayın domatesi, 2 tane alın, biberi 3 tane alın.’ Kendisi almaz ama. 5 tane biber, 15’li yumurta, 28 lira para vermiş. Bakın, bizim zamanımızda çok eski bir zaman değil, sizin iktidara geldiğiniz dönemler, üniversitede en ucuz yemek menemendi; domates, biber ve yumurta. Bugün 3 öğün menemen yese bir öğrenci arkadaşlarıyla beraber, günde minimum 30 lira koyar, ayda 900 lira. Sizin verdiğiniz yardım 650 lira, pardon borç çünkü sonra üstüne çöküyorsunuz onun. 650 lirayı bir de faiziyle geri alıyorsunuz o çocuklardan. Yaratmaya çalıştığınız gençlik tam olarak bu.”

 

Kaynak: anka