BBC İstanbul bürosu çalışanları, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine bugün greve çıktı. 

TGS ile BBC Türkçe arasında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine çalışanlar greve çıktı. Grev ile ilgili basın açıklamasına birçok gazetecinin yanı sıra TİP Milletvekili Ahmet Şık da katıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, grev kararıyla ilgili "TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. Adil bir teklif gelmediği müddetçe grev pankartımız burada kalmaya devam edecek, grev gözcülerimiz her gün burada nöbetlerini tutacaklar" dedi.

Durmuş, şunları söyledi:

“KURUMUN, İSTANBUL’DAKİ MAAŞ MASRAFLARI NEREDEYSE YARI YARIYA AZALDI: Altı aydır BBC işverenine, Türkiye’de yaşanan ekonomik darboğazın çalışanların alım gücünde büyük bir erimeye neden olduğunu anlattık. Taleplerimiz her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insaniydi. Ancak resmi enflasyonun yüzde 14,6 olduğu 2020 yılında İstanbul’daki çalışanlarına yüzde 7 zam yapan BBC işvereni, 2021’de de benzer bir teklifle masaya geldi. TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin bu oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC, yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz. BBC işvereni, İstanbul'daki çalışanlarına Türk lirası ile maaş ödemektedir. Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki maaş masrafları neredeyse yarı yarıya azalan BBC’den çalışanlarının emeklerine saygı duyan, adil bir teklif beklemek hakkımız. 

GAZETECİLERİN BİRLİKTE GÜÇLÜ OLDUKLARINI BİR KEZ DAHA GÖSTERECEĞİZ: Ayrıca, İstanbul’da BBC adına gururla çalışan gazetecilerin bazı temel yan haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz. BBC işvereninden taleplerimize olumlu bir yanıt bekledik, konuyu ısrarla masada çözmek için çaba sarf ettik. Ancak karşı taraf ısrarla gerçeklerden uzak tekliflerini yeniledi. Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz. Adil bir teklif gelmediği müddetçe grev pankartımız burada kalmaya devam edecek, grev gözcülerimiz her gün burada nöbetlerini tutacaklar. Taleplerimiz makul ve BBC açısından karşılanabilir taleplerdir. Kararlıyız, kazanacağız, çünkü haklıyız. Gazetecilerin birlikte güçlü olduklarını bir kez daha göstereceğiz.”

 

Kaynak: anka