CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Borç batağında olduğu vurgulanan ÇAYKUR’un satılacağı iddiaları doğru mudur? Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Hassan Al Suwaidi’nin Türkiye Varlık Fonu ile fırsatlar üzerinde görüşme halinde olduklarını belirttiği şirketler içerisinde ÇAYKUR var mıdır” diye sordu.

Uğur Bayraktutan, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) özelleştirileceği yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Bayraktutan, Fuat Oktay yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“Sayıştay’ın 2020 yılı denetimleri, dünyanın en çok çay tüketilen ülkesi Türkiye’de hemen her yıl zarar açıklayan ve AKP döneminde zararı yüzde 217 artan ÇAYKUR’un içinde bulunduğu içler acısı tabloyu göz önüne sermiştir. İdarenin, 4,2 milyar lira ödeyemediği ticari banka kredileri nedeniyle adeta batağa saplandığı belirtilmiştir. İdarenin mali raporlarına göre; 2016 yılında toplam 4,6 milyar lira kredi kullanırken 4,4 milyar ödeme gerçekleştirilmiş. 2017 yılında ise kullanılan kredi tutarı 5,9 milyar lira, geri ödeme tutarı 5,6 milyar lira olarak ifade edilmiştir. 2018 yılında 7,6 milyar lira kredi karşılığında 7,1 milyar lira geri ödemede bulunan ÇAYKUR’un 2019 yılında kullandığı kredi miktarı ve ödediği borcun rekor düzeye yükseldiği gözlemlenmektedir Buna göre; 2019 yılında 11 milyar kredi kullanılmış, geri ödeme 9,5 milyar lira olmuştur. 2020 yılı mali hesaplarına ise kullanılan kredi 10,8 milyar lira, geri ödeme 10,1 milyar lira olarak yansımıştır.”

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Hassan Al Suwaidi’nin, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Türkiye Varlık Fonu ile bir dizi fırsatla ilgili görüşme halinde olduklarını, TVF bünyesinde şirketlerin de masada olduğu söylediği bilinmektedir. Varlık Fonu’na devredildiği 2017 yılından bu yana ÇAYKUR’un geleceğinin her zamanınkinden daha fazla risk altında olduğunu belirten bölge halkı, masaya yatırılan şirketler arasında ÇAYKUR’un olduğundan endişe etmektedir.”

Bayraktutan, Oktay’a şu soruları yöneltti:

ÇAYKUR’un son 10 yılda kar/zarar tutarı ne kadardır?

Varlık Fonu’na devredildiği tarih olan 2017 yılından itibaren ÇAYKUR’un zararındaki azami artışın gerekçeleri nelerdir? Borç batağında olduğu vurgulanan ÇAYKUR’un satılacağı iddiaları doğru mudur?

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Hassan Al Suwaidi’nin Türkiye Varlık Fonu ile fırsatlar üzerinde görüşme halinde olduklarını belirttiği şirketler içerisinde ÇAYKUR var mıdır?

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye Varlık Fonu kapsamı dışına çıkarılması adına gerekli düzenlemeler ne zaman hayata geçirilecektir? Bir takvim açıklar mısınız? Çay üreticilerinin talepleri doğrultusunda, mağduriyetleri giderecek kapsamlı bir Çay Kanunu ne zaman çıkarılacaktır?”

Kaynak: anka