CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, limanların daha önce özelleştirilen işletme hakkına ilişkin sözleşme sürelerinin 49 yıla uzatılmasına tepki göstererek, “Hiçbir siyasi erkin, stratejik açıdan önem taşıyan, kamu malı olan limanları Katarlılara veya 5’li yapıya babasının malıymış gibi vermeye hakkı yoktur. Onlar size dedenizden miras kalmadı. Onlar halkın malıdır” dedi.

İşletme hakkı daha önce özelleştirilen limanların 30, 36 ve 39 yıl olan sözleşme sürelerinin 49 yıla uzatılmasına da olanak sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşüldü.

Görüşmeler sırasında söz alan Tacettin Bayır, limanların işletme sürelerinin 49 yıla uzatılmasına tepki göstererek, “Hiçbir siyasi erkin, stratejik açıdan önem taşıyan, kamu malı olan limanları Katarlılara veya 5’li yapıya babasının malıymış gibi vermeye hakkı yoktur. Onlar size dedenizden miras kalmadı. Onlar halkın malıdır” diye konuştu.

“LİMANLAR PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”

Limanların ticaretin ana unsurlarından biri olduğunun altını çizen Bayır, “Limanların uyuşturucu trafiğine açılmasına göz yummamızı kimse beklemesin. Düşünebiliyor musunuz? 2027’de süresi dolacak Hopa limanı, 2028’de sözleşmesi sona erecek Antalya limanı, daha bitmemiş olan Çeşme, Mersin, İskenderun, Marmaris gibi limanlarımız birilerine peşkeş çekiliyor ve 49 yıllığına veriliyor. Liman özelleştirmeleri yapılırken bu firmalar ihale ile aldı bu limanları. Kârını, zararını, yatırım süresini, sözleşmenin ne zaman biteceğini biliyorlardı. Şimdi ne oldu da bitimine daha yıllar varken ekstra bir süre ekliyorsunuz? Neden? Bundan ülkemizin ne çıkarı var? İhalesiz bir biçimde aynı firmalara eşitlikten yoksun olarak veriyorsunuz limanları? Amaç nedir burada?” dedi.

“HALKA SORALIM”

İlk seçimlerde AKP iktidarının sona ereceğini iddia eden Bayır, bu durumu AKP’ye destek olan sermaye gruplarının da gördüğünü belirterek, “Katarlılar ve 5’li yapının, ‘AKP iktidardan düşünce bizi CHP ile uğraştırmayın, uzatıverin 49 yıllığına bu ihaleleri. Giderayak bize böyle bir güzellik yapın’ şeklinde bir talepleri olduğu için mi ısrarcısınız bu maddede? Size bir teklif; 'Erken seçim' çağrısında bulunuyoruz, yanaşmıyorsunuz. İddianız o ki ‘Oylarımız düşmedi, tam tersine yükseliyor, yüzde 80 oy alacağız’ diyorsunuz. Hodri meydan, o zaman çıkartalım bu maddeyi tekliften. Seçimlerden sonra tekrar getirelim komisyona. Madem iddialısınız bu kadar, görelim sizleri. Bakalım halkımız bunu onaylayacak mı yoksa ret mi edecek görelim” diye konuştu.

“CHP OLARAK RET OYU KULLANACAĞIZ”

Kanun teklifinin gerekçesinde yer alan “Davalardan vazgeçilmesi hâlinde sözleşmelerinin süresinin 49 yıla kadar uzatılması amaçlanmaktadır” ibaresine anlam veremediğini söyleyen Bayır, “Burada çok sayıda soru işareti bulunmaktadır. ‘Dava eden biz miyiz? Kaç limanda, kaç dava var? Hangi taraf dava açtı? Bu cümle niçin buraya iliştirildi? Bunları merak ediyorum’ diye komisyonda soru yöneltmiştim. Hala açıklayıcı bir cevaba ulaşamadım. Bu madde ülkemizin yararına olan bir madde değildir. Bu yüzden, bu maddeye CHP olarak ret oyu kullanacağımızı belirtiyoruz” dedi.

Kaynak: anka