İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, 23 Mart'ta sevgilisinin beyzbol sopalı saldırısına uğrayan 24 yaşındaki Zeynep Çetinkaya'ya destek için adliyeye geldi. Daha önce "Bu yolda yalnız yürümeyeceksin" diyerek genç kadına destek mesajı gönderen Soyer, ilk duruşmanın yapıldığı Karşıyaka Adliyesi önünde, "İzmir'de hiçbir kadın yalnız yürümeyecek. Biz sonuna kadar hak arayışında yanında olacağız. Onunla iftihar ediyoruz" diye konuştu. Başkan Soyer, adliyeye İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Barosu ile birlikte hayata geçirdiği Adalet Otobüsü ile geldi.

İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde bir kafeteryada çalışan Zeynep Çetinkaya, geçen 23 Mart'ta birlikte yaşadığı arkadaşı Berk Öcalan ile tartıştı. İddiaya göre, sosyal medyada başka bir erkeğin fotoğrafını beğendiği gerekçesiyle Öcalan tarafından 4 saat boyunca darp edilen 24 yaşındaki Zeynep Çetinkaya, polise sığındı. Kolu kırılan ve vücudunun çok sayıda yerinde ağır darp izleri bulunan genç kadın, kendisiyle aynı kafeteryada çalışan Berk Öcalan'dan şikayetçi oldu. Hakkında bir başka suçtan da arama kararı bulunan Berk Öcalan, gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

"YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN" DEMİŞTİ...

Kamuoyunda yankı bulan, kadın örgütlerinin de büyük tepkisini çeken olayın hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den de darp edilen genç kadına bir destek açıklaması gelmişti. Soyer, sosyal medya hesabından, "Sevgili Zeynep, yaşadığın zor zamanlarda gösterdiğin cesaretinle gurur duyuyorum. Bu yolda yalnız yürümeyeceksin. 18 Mayıs’ta duruşmaya da geleceğim. Bu haklı mücadele sonuçlanana kadar senin ve tüm kadınların yanında yürümeye devam edeceğim" açıklamasını yapmıştı.

SOYER: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Bugün, o saldırıyla ilgili davanın Karşıyaka Adliyesi İzmir 8. Asliye Mahkemesi'nde görülen ilk duruşması öncesi Başkan Soyer sözünü tuttu. Karşıyaka Adliyesi'ne gelen Tunç Soyer, "İzmir'de hiçbir kadın yalnız yürümeyecek. Türkiye'de kadınlar yalnız yürümeyecek. Biz sonuna kadar yanında olacağız. Onunla iftihar ediyoruz. Hak arayışında dimdik ayakta duruyor. Çok güçlü bir kadın. Hakkını sonuna kadar koruyacak. İzmir kadın şehri. İzmir kadın haklarının en çok savunulduğu ve kadınların en çok özgürlük yaşadığı kent olarak kalmaya devam edecek. İstanbul Sözleşmesi'nin getirdiği koruma haklarının tamamının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Biz hukuka güveniyoruz. Sonuna kadar Zeynep'in hakkının koruyucusu olacağız" diye konuştu.

"ÖLMEDİM, DAHA İYİ OLACAĞIM"

Kendisine destek olan Başkan Soyer'e teşekkür eden Zeynep Çetinkaya ise, "Beni yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ederim. Ölmedim, iyiyim, daha iyi olacağım" dedi.

Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri de adliye önünde Çetinkaya'ya destek açıklaması yaptı.

ADALET OTOBÜSÜ FAALİYETE GEÇTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Barosu ile birlikte hayata geçirdiği, dezavantajlı kesimlere hukuki destek temelli "Adalet Otobüsü" projesi de bugün hayata geçirilmiş oldu. Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetimin, maddi olanağı bulunmayan kentlilere yönelik, tüm kent hizmetlerine eşit ve adil erişimin sağlanabilmesi misyonu ile sosyal adaletsizliğin yoğun olduğu ve şehrin merkeze uzak bölgelerinde kentlilerin adalete erişimlerinin desteklenmesi için doğrudan, ücretsiz hukuki destek sağlaması amaçlanıyor.

İzmir’in kılcallarında sosyo-ekonomik olanakları kısıtlı olan kentlilerin hak arama özgürlüklerinin desteklenmesi amacıyla ve adil yargılanma ilkesinin bir gereği olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilmesi planlanan projeden faydalanmak isteyen kentliler İzmir Barosu’ndan detaylı bilgi alabilecekler.

ADLİ YARDIM HİZMETİ VERİLECEK

Protokol İzmir’in bir “İnsan Hakları Kongreler Kenti” olması, insan haklarını esas alan örnek bir kent yönetimi ve kalkınma modeli oluşturulması, kongreler turizminin çeşitlendirilmesi, kentte insan hakları duyarlılığının yaygınlaştırılması, kentlilerin adalete erişiminin kolaylaştırılması, çocuk hakları, kadın hakları, şiddetle mücadele ve mülteci hakları konularında ihtiyaç sahiplerinin ilgili adli makamlara yönlendirilmesi, Baro tarafından verilen adli yardım hizmetinin daha geniş kitlelere ulaşmasının sağlanması, insan hakları alanında mevzuatla tanımlı kurumsal görevler çerçevesinde ortak çalışmalar yürütülmesi gibi faydalar sağlayacak.

 

Kaynak: anka