Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı. Bartholomeos, “Tek olan Tanrı'nın bütün dünya halklarına ve tüm insanlığa ziyadesiyle barış ve refah getirmesi için duacıyız” dedi.

Partik I. Bartholomeos, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. I. Bartholomeos, "İslam alemindeki tüm kardeşlerimize, Ortodoks Hristiyanlığının merkezi olan ve yaklaşık 2 bin senedir İstanbul'da bulunan bu kutsal ve tarihi mekandan, oruç döneminin tamamlanması vesilesiyle Ramazan Bayramı'nı neşe, sevgi ve umutla kutlayan yeryüzündeki tüm Müslüman kardeşlerimize en içten tebriklerimizi ve samimi dileklerimizi ifade ederiz" sözleriyle başlayan mesajında şunları kaydetti:

"BAYRAMLARIN KUTLANMASI BİRBİRİMİZE OLAN GÜVENİ GÖSTEREN MUKADDES BİR GELENEKTİR"

"İslâm’ın beş temel şartından biri olan 'oruç', Hz. İbrahim'den gelen tüm dinlerde Tanrı’ya mutlak tabiiyetimizin bir hatırlatıcısı olan kutsal ve ortak bir uygulamadır. Bu nedenle, bütün dinlerde bayramların kutlanması birbirimize olan güveni gösteren mukaddes bir gelenektir.

Hayat için vazgeçilmez bir öğe olan besin, ortak bir sofrayı paylaşmak gibi kutsal bir eylemle herkesi bir araya getirmesi ne kadar da muhteşem bir olaydır!

Tanrı'nın bu nimeti maneviyat için kaynak, kutlama için vesile haline gelir. Bizi, her kıtadaki ve her ülkedeki Müslüman kardeşlerimize daha da yakınlaştırır, dini liderler, inançlı kişiler, kadın ve erkek, genç ve yaşlı olarak birleştirir. 

Gıda, zenginler ve fakirler, toklar ve açlar, yerleşik ve göçmenler dahil, istisnasız herkes için temel bir ihtiyaç olarak eşit derecede önem taşır. Güvende olanlar için de acı çekenler için de mutlu olanlar ve yas tutanlar için de bu böyledir. Ancak, her şeyden önce herkesi dini inançlarından bağımsız olarak birleştirir. Çünkü Tanrı’nın nezdinde insanlar arasında ayrım bulunmaz.

Besin ve orucun yanı sıra, ortak parametreler ve insan tabiatımızın müspet yönlerini keşfedebileceğimiz ve bunun zaruri olduğu başka alanlar da mevcuttur. Koşulsuz sevgi, insan sevgisi, yardımseverlik ve adalet; hepimizin barış içinde birlikte yaşaması ve kültürel iş birliği için verimli bir zemin oluşturur. Bu bağlamda, Eski Ahit’teki bir sözü hafızalarımızda tazeliyor ve anlamının çağdaş dünyamız için ne kadar gerekli olduğunu yeniden idrak ediyoruz: 'Sevgiyle sadakat buluşacak, doğrulukla esenlik örtüşecek' (Mezmur 85:10).

Bu gerçekliğin boyutu ve Tanrı sevgisinin azameti, bizleri bayram coşkusunu paylaşmaya, orucunuzu ve Ramazan Bayramınızı içtenlikle tebrik etmeye davet ediyor. Tek olan Tanrı'nın bütün dünya halklarına ve tüm insanlığa ziyadesiyle barış ve refah getirmesi için duacıyız.”

 

 

 

Kaynak: anka