CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, yüz yüze eğitime geçilmesiyle üniversite öğrencilerinin yurt soruna ilişkin "Hükümete göre her üniversite mezunu iş sahibi olacak diye bir şey olmadığı gibi; üniversiteyi kazanan herkes de okula gidecek diye bir şey yokmuş, bunu öğrendik. Üniversiteyi kazanabilmek ayrı bir dert, kazanıp yer bulmak, barınmak ayrı dert, mezun olup iş bulmak apayrı bir dert... Bir kere de yandaş değil, yurttaş kazansın” dedi. 

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. CHP’nin en genç milletvekili olan Bankoğlu, üniversite öğrencilerinin yurt sorununa ilişkin konuştu.

Bankoğlu, “Hükümete göre her üniversite mezunu iş sahibi olacak diye bir şey olmadığı gibi; üniversiteyi kazanan herkes de okula gidecek diye bir şey yokmuş, bunu öğrendik. Üniversiteyi kazanabilmek ayrı bir dert, kazanıp yer bulmak, barınmak ayrı dert, mezun olup iş bulmak apayrı bir dert” dedi.

Barınma sorunun boyutlarının hükümetin gördüğünden çok daha büyük olduğunu söyleyen Bankoğlu, devlet yurtlarının üniversite öğrencilerinin yüzde 10’unun bile barınmasına yetmediğini, özel yurt fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bu yüzden bir çok genç için bir seçenek bile olamadığını belirtti.

Barınma sorunundan dolayı yüzlerce öğrencinin okulunu dondurmak zorunda kaldığını söyleyen Bankoğlu, “Daha dün akşam Ankara’da eylem yapan arkadaşlarla beraberdim. Sırf öğrenci oldukları için kiracı olarak kabul edilmediklerini veya fahiş kira talepleriyle karşılaştıklarını söylediler. Bunun adı tek kelimeyle fırsatçılıktır” dedi.

Hükümet politikalarının sorunu çözmeye yönelik olmadığını düşünen Bankoğlu, şöyle konuştu:

“Bu fırsatçılığın önüne geçmek lazımdı ve zor bir şey de değildi aslında. Parkta barınma gibi, eğitim gibi en temel haklarını, yine en doğal protesto hakkıyla arayan bu gençleri sokak sokak aramaya harcadıkları mesaiyi; bu fırsatçıları yakalamaya harcasalardı sorun çözülürdü. Aynı şekilde, öğrencilerin görüşlerine ve yaşam tarzlarına müdahale eden özel yurt kurallarını denetleyebilirlerdi.”

"ÖĞRENCİLER CEMAAT EVLERİNE MECBUR BIRAKILIYOR"

Bankoğlu, “Devlet yurdu yok, özel yurt pahalı, kiraya çıkmak hayal. Peki, başka? Cemaat evleri. Bu mu hükümetin eğitim projesi” diyerek; yurt sorunun öğrencileri cemaat evlerine mahkum edeceğini belirtti ve ardından da “Bir kere de yandaş değil, yurttaş kazansın” diyerek sitem etti.

"BİR SENE İÇERİSİNDE ÇÖZÜLECEK" SÖZÜ

Bankoğlu, “Her fırsatta fakirliği kendilerinin bitirdiğini savunuyorlar. Ben gerçekten, isterdim ki kafalarını saraylarından birazcık olsun dışarı çıkarabilsinler, gerçekleri, gençlerin halini görebilsinler” dedi.

Üniversitelilerin barınma sorunun CHP’nin önceliklerinden olduğunu belirten Bankoğlu, “Biz bu yurt sorununu iktidara geldiğimizin ilk senesinde zaten çözeceğiz. Burs tutarlarını ise tekrar düzenleyip, geri ödemesiz hale getireceğiz. Bakın, Ankara Belediye Başkanı Sayın Yavaş şefkat evlerinde, kiraladığı yurt ve otellerde öğrencileri ağırlıyor. İstanbul’da Sayın İmamoğlu, İBB bünyesinde bir ilke imza atarak öğrenci yurtlarını hizmete soktu. İzmir’de Sayın Soyer de projelerini açıkladı. Bu örnekler çoğalsın” dedi.

Kaynak: anka