Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz alım satımında kimlik tespitinin esnetilmesine ilişkin değişiklik tebliği için “Düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesi kesinlikle söz konusu değildir” denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de yapılan değişiklik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yapılan değişiklikle, döviz işlemlerinde uygulanan kimlik tespitinin, 100 dolar ve üzeri işlemler için uygulanması hükme bağlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz işlemlerinde kimlik tespiti uygulamasına yönelik eleştirilere bir açıklama yaparak yanıt verdi. Bakanlık açıklaması şöyle:

"Bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Düzenlemeye yönelik bazı yorumların yapıldığı görülmüştür.

Düzenleme ile döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimlik ibrazı limiti 100 doların üstü ve karşılığı Türk lirası olarak yeniden belirlenmiştir.

Söz konusu değişiklikte 'işlem limitlerini belirlemeye' ifadesi ise sadece kimlik ibrazına yönelik olup, bu ifade 100 dolar limitini artırma veya azaltmaya yönelik bir yetkilendirmeyi ifade etmektedir.

Döviz alım satımı piyasada alıcılar ve satıcılar arasında serbestçe gerçekleşmektedir. Düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesi kesinlikle söz konusu değildir."

 

Kaynak: anka