Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailelere “Çocuklar İçin Doğru Oyuncak ve Kitap Nasıl Seçilir” konulu rehber hazırladı.ANKARA (İGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların gelişiminde önemli yeri bulunan kitaplar ile “hayatın antrenmanı” olarak tanımlanan oyun ve oyuncakların seçimi konusunda ebeveynler için önerilerin yer aldığı rehber hazırladı.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan “Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler” başlıklı rehberde kitapların, oyun ve oyuncakların çocuklar için yararları, kitap ve oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar anlatılarak, önerilerde bulunuldu.

Rehberde çocuğun kitapla olumlu bağ kurabilmesinin yaşına, gelişim düzeyine, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun özellikteki kitaplarla buluşmasına bağlı olduğu ifade edilerek, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandıracak öneriler sıralandı.

"Kitap okuma konusunda çocuğunuza rol model olun, çocuğunuzun kendi harçlığıyla kitap almasını teşvik edin" gibi önerilerin yer aldığı rehberde,  uyku öncesinde çocuğun yaşına uygun ninni söyleyin veya masal anlatılması gerektiği, televizyon, cep telefonu ve diğer teknolojik aletleri günün belli bir saatinde kullanım dışı bırakarak kitap okuma saatleri düzenlenmesi gerektiği kaydedldi.

Rehberde 0-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik kitapların içerik, biçim, dil ve resim yönünden hangi özellikleri taşıması gerektiği konusunda bilgiler de verildi.

Bu arada oyunun ve oyuncakların çocukların gelişimindeki önemi de vurgulanan rehberde,  “Oyun hayatın antrenmanıdır. Çocukların bu antrenmanda kullandığı oyuncakların seçimi oldukça önemlidir. Ebeveynler, çocuklarına doğru oyuncak sunma noktasında pahalı olan seçeneklere yönelebilirler. Ancak pahalı oyuncak her zaman uygun oyuncak olmayabilir. Oyuncağın çocuğun olumlu gelişimini destekler nitelikte ve çocuk için yararlı olmasına ebeveynler tarafından dikkat edilmelidir.” ifadeleri yer aldı.

Rehberde ayrıca, oyuncak seçimi konusunda öneri ve uyarılarda bulunuldu.

Özellikle 0-3 yaş döneminde çocuklar duyuları ile öğrenireceğini belirterek, "Bu nedenle seçilen oyuncakların çocuğun duyu organlarına hitap etmesine özen gösterilmelidir. Oyuncaklar mümkün olduğunca sade, kolay anlaşılır şekilde tasarlanmış, ayrıntısız ve köşeleri yuvarlak olmalıdır. Sivri ve keskin yüzeyleri bulunan oyuncaklar tercih edilmemelidir" dedi.

Malzemesi kötü kokan oyuncakların kesinlikle satın alınmaması gerektiğinin altı çizildi.

Kaynak: igf