İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun “Yüzsüzler” oyununun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nda Kürtçe sahnelenmesinin yasaklanmasının gerekçesini “Bugün ülkemizde Kürtçe yasak olmadığı gibi Kürtçe tiyatro da yasak değildir. Yasak olan terör ve terör propagandasıdır” sözleri ile açıkladı. Soylu, “Türkçe de yapılsa başka dilde de yapılsa terör propagandasının yasaklılığı bakımından sonuç değişmeyecektir” dedi. Oyun, Moskova Belediyesi Uluslararası Tiyatro Festivalinde en iyi oyun ödülü almış ve Avrupa ve Türkiye'de üç yıldır birçok yerinde sahnelenmişti.

Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tiyatro grubunun İBB Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde Dario Fo'nun Yüzsüzler (Bêrû) oyununun, 14 Ekim 2020'de Kürtçe olarak sahnelenmesine saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından "Kamu esenliğinin ve ilçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin sağlanması" gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Moskova Belediyesi Uluslararası Tiyatro Festivali’nde “en iyi oyun” ödülü alan ve üç yıldır Avrupa ve Türkiye’nin birçok yerinde sahnelenen oyun, İtalyan oyun yazarı Dario Fo tarafından kaleme alınmıştı. Oyunda 1978 yılında İtalya'da Kızıl Tugaylar, Hıristiyan Demokrat Partisi’ne mensup politikacı Aldo Moro'yu kaçırması ve onun karşılığında 12 hasta siyasi tutuklunun serbest bırakılmasını talebini konu alıyordu.

Oyunun yasaklanmasına tepkiler gelmişti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde oyunun neden yasaklandığının izahını istemişti. Soylu, Tanrıkulu’nun önergesine verdiği yanıtta oyunun neden yasaklandığını şöyle açıkladı:

“Bugün ülkemizde Kürtçe yasak olmadığı gibi Kürtçe tiyatro da yasak değildir. Yasak olan terör ve terör propagandasıdır. Dünyanın her yerinde bu böyle olup, terör propagandasının hangi dilde yapıldığının da önemi yoktur. Türkçe de yapılsa başka dilde de yapılsa terör propagandasının yasaklılığı bakımından sonuç değişmeyecektir.”

 (ARŞİV GÖRÜNTÜ)

 

Kaynak: anka