Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sulama suyunda yaşanan sorunlara ilişkin soru önergesine; “Sulamada su tasarrufunun sağlanmasına ve suyun etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik sulama modellerinin tespit edilmesi gibi tedbirler önerilmekte ve önerilen tedbirlerin uygulanması sağlanmaktadır” yanıtını verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in tarımsal sulama suyunda yaşanan sorunlara ilişkin TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesini yanıtladı. Pakdemirli’nin yanıtı şöyle:

"KONYA HAVZASINDA 175 OBRUK BULUNMAKTADIR"

“Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından geliştirilen sulama projelerinin planlama çalışmaları kapsamında ilgili kurumların ve diğer kurumlarına görüşlerine göre sulamada su tasarrufunun sağlanmasına ve suyun etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik sulama modellerinin tespit edilmesi, su potansiyeline göre uygun ürün deseninin belirlenmesi gibi tedbirler önerilmekte ve önerilen tedbirlerin uygulanması sağlanmaktadır.

Yeraltı suyu kooperatiflerinin yüzde 61’inin modern sulama sistemleri ile sulama yapmaktadır. Bireysel kullanıcılara da damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine göre tahsis yapılmaktadır.

Konya Kapalı Havzasında 175 adet obruk bulunmaktadır. Tüm Türkiye sınırları içinde 250 adet obruk olabileceği tahmin edilmektedir. Yeraltı su seviyesindeki düşümler yeraltı su kitlelerine göre değişim göstermektedir.”

"BİR AN ÖNCE SULAMA GÖLETİ İNŞAATINA BAŞLANILMALIDIR"

Gürer’in, Bakan Pakdemirli’nin yanıtına ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Yeraltından elektrik enerjisi kullanarak çıkarılan sulama soyunun maliyeti her geçen yıl katlanarak arttı. Bazı bölgelerde artık yeraltından da su çıkarılamaz oldu. Küresel ısınma ve kuraklıkla gelen su sorunun hat safhaya ulaştı. Bakanlık bu konuda sadece tasarruf önererek sorunu çözemez. Çok sayıda köy ve kasabada kaynak suları boşa akmaktadır Bu suların, sulama suyu olarak kullanılmasına yönelik altyapı oluşturulmalıdır. Örneğin Niğde Halaç ve İmrahor gibi başlanmış, ancak yıllardır tamamlanamayan göletler bir an önce tarımın hizmetine sunulmalı, sulama göletine ihtiyaç duyulan bölgelerde de bir an önce sulama göleti inşaatına başlanılmalıdır."

Kaynak: anka