Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde 8,25 milyon hektar alanda “arazi toplulaştırma” çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti. Pakdemirli, "2021 yılı Haziran ayı sonu itibariyle tescil olan alan 4,89 milyon hektar olarak gerçekleşmiş olup, 3,36 milyon ha alanda çalışmalar devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarında gelinen aşamanın açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle, 30 Haziran 2021 tarihinde soru önergesi vermişti. Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istemişti:

“Ülke düzeyinde detaylı toprak etüt ve haritalama çalışmalarının tamamlandığı il sayısı kaçtır? Bu alanda, bakanlığınızda çalışan uzman kamu personeli sayısı kaçtır? Bakanlığınızda etkin bir şekilde kamu denetimi yapılmakta mıdır? Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri tamamlanan il sayısı kaçtır? Arazi toplulaştırma konusunda yargıya intikal eden dava sayısı kaçtır? Ülkemizde, arazi toplulaştırılmasının tamamlanması için ön görülen tarih ne zamandır?”

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, "Arazi Kullanım Planlaması” projesi kapsamında ülke genelinde detaylı toprak etüt ve haritalama çalışmalarının tamamlanması için çalışmalara başlandığını bildirdi.

Pakdemirli, 2021 yılı itibarı ile ilk etapta 22 İlde yaklaşık 7 milyon hektar alanda detaylı toprak etüt ve haritalama çalışmalarına başlanılacağını açıkladı. 

Türkiye genelinde 8,25 milyon hektar alanda Arazi Toplulaştırma çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Pakdemirli, "2021 yılı Haziran ayı sonu itibariyle tescil olan alan 4,89 milyon hektar olarak gerçekleşmiş olup, 3,36 milyon ha alanda çalışmalar devam etmektedir" bilgisini verdi.

Pakdemirli, “Ülkemizde 1. Nesil Arazi Toplulaştırma çalışmalarının çoğunlukla tamamlandığı İlimiz Mardin’dir. Zonguldak, Siirt, Rize, Karabük, İstanbul, Şımak, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bartın, Hakkâri, Düzce ve Artvin İlleri dışında kalan illerimizde çalışmalar devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

GÜRER: “YARGIYA İNTİKAL EDEN ÇOK DAVA VAR”

Gürer ise Pakdemirli’nin verdiği yanıtla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Gittiğimiz köy ve kasabalarda vatandaşların neredeyse birinci gündem maddesi arazi toplulaştırmayla ilgili yargıya intikal eden davalar oluyor. Ülkemizde toplulaştırma önemli bir çalışmadır. Bu yönde çalışmalar da adil ve titiz yapılmalıdır. Ülkemizde ilk defa arazi toplulaştırılması 1961 yılında Toprak-Su Genel Müdürlüğü tarafından 7457 sayılı kanunun ve Medeni Kanun'un ilgili maddelerine dayanarak yapılmasından bu yana geçen sürede toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. 2011 yılında Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Türkiye genelinde 14 milyon hektar toplulaştırma ihtiyacı olan alanın bulunduğunu belirterek, '7 yılda arazi toplulaştırma çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz' demişti. Halen ne zaman tamamlanacağı belli değil. Rakamları üst üste koyarak iyi çalışmalar yapıldığı belirtiliyor ama sonuç önemli. Sonuçta toplulaştırma sorunlu bir şekilde devam ediyor. Bu konuda sonuç odaklı çalışmalara yapılarak, toplulaştırma işlemi bir an önce tamamlanmalıdır."

 

Kaynak: anka