Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, 2019’daki su kayıp oranını yüzde 37 olarak açıkladı. Bu duruma tepki gösteren Gürer, “Suda yüzde 37 kayıp ciddi bir rakamdır. Su yönetiminde de mevcut iktidar sınıfta kalmıştır” dedi.

Bekir Pakdemirli, Ömer Fethi Gürer’in su kayıplarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, “Mevzuat gereği 28 büyükşehir belediyesi ve 42 il belediyesi tarafından beyan edilen su kayıpları yıllık raporlarında yer alan veriler ile yapılan hesapla 2019 yılı su kayıp oranı yüzde 37’dir” dedi.

Bakan Pakdemirli, yanıtında, mevzuat gereği büyükşehir ve il belediyelerinin su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla yüzde 30, 2028 yılına kadar ise en fazla yüzde 25 düzeyine; diğer belediyelerin ise su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla yüzde 35, 2028 yılına kadar en fazla yüzde 30, 2033 yılına kadar ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirmekle yükümlü olduğunu anımsattı.

"20 YILDA YAPILAMAYAN 3 YILDA NASIL BAŞARILACAK"

Ömer Fethi Gürer, Bekir Pakdemirli’nin yanıtını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. Gürer, açıklamasında şunları kaydetti:

“Kaynakların giderek azalması, mevcut suyun doğru kullanılmasını gerekli kılmaktadır. Ülkemizde su kaynakları doğru kullanılmamaktadır. Suda yüzde 37 kayıp ciddi bir rakamdır. 20 yıldır iktidarda olan AKP’nin bu konuda da yetersiz kaldığı görülmektedir. Bakan, hedef olarak belediyelerde yüzde 7 kayıp azalmasının sağlanmasını istese de 20 yılda yapılamayan 3 yılda nasıl başarılacaktır? Su yönetiminde de mevcut iktidar sınıfta kalmıştır. Ülkemizde tarım alanlarında yaygın olarak salma sulama kullanılmaktadır. Modern sulamaya yeterli oranda geçilememiştir. Bakanlık, bu bağlamda gerekli çalışmalarda çiftçiye verilmesi gereken destek ve eğitimi de sağlayamamıştır. Açıkça su yönetiminde de AKP iktidarı başarısızdır. Ülkemizde bu süreç doğru yönetilmezse 50 yılda ciddi su problemleri olacağını bilim insanları ifade etmektedir.”

Kaynak: anka