GÜRKAN DEMİRTAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan esnafa destek paketinin kapsamından hangi meslek gruplarının faydalanacağı belli oldu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, esnafa iki grup halinde verilecek hibe programına ilişkin uygulama esaslarını paylaştı. Bakan Muş, "5 bin TL ve 3 bin TL hibe desteğinden 17.05.2021 tarihinden önce vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler faydalanacak. Destek başvuruları 25 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 1 ay boyunca e-devlet üzerinden yapılabilecek" dedi.

BAŞVURULAR 25 MAYIS'TAN SONRA BİR AY SÜRECEK

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu esnaf ve sanatkarlara verilecek hibe programına ilişkin uygulama esaslarını belirlediklerini duyurdu. Mehmet Muş, destek başvurularının 25 Mayıs 2021 tarihinden itibaren bir ay boyunca e-devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi.

KAHVEHANE, HAMAM VE MEYHANEYE 5 BİN TL

Destek alacak meslek gruplarına ilişkin ayrıntılı liste de Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinden duyuruldu. Buna göre 34 meslek grubuna 5 bin lira, 304 meslek grubuna 3'er bin lira destek ödemesi yapılacak.

Bakanlığın listesine göre, 5 bin lira destek alacak meslek grupları arasında, sirklerin faaliyetleri, dans pistleri işletmeleri, kayak pistleri, gazino, taverna, bar, meyhane, atış poligonları, sinema salonları, düğün salonları, faytoncular, hamam, kahvehane ve kıraathaneler, internet kafe, spor salonları işletmecileri gibi yerleri ve meslek grupları yer aldı.

TİYATRO, KUAFÖR, MANİKÜR, İŞKEMBECİ 3 BİN TL

3 bin lira destek alacak meslek grupları arasında;  oyuncu seçme ajansları, özel ana okulları, dil kursları, tiyatro, opera, bale faaliyetleri, hamallık hizmetleri, dondurma imalatçısı, ayakkabı boyama hizmetleri, gösteri, kongre ve fuar organizasyonları, kuaför, manikür, pedikür ve ağda salonları, çorbacı ve işkembeciler, börekçiler, çilingirler, halk otobüsü işletenler,  aktör, aktrist, dublör gibi meslekler ve işletmeler yer aldı.

DESTEKTEN YARARLANMA KOŞULLARI

Bakan Muş sosyal medya hesabından, destekten yararlanma koşullarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlerimize verilecek hibe destek programına ilişkin uygulama esaslarını belirledik. Tek seferde, iki ayrı grup halinde vereceğimiz 5.000 Türk Lirası ve 3.000 Türk Lirası hibe desteğinden 17/05/2021 tarihinden önce (bu tarih dâhil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler faydalanacak. Esnafımıza yapacağımız destek başvuruları 25 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 1 ay boyunca e-devlet üzerinden yapılabilecek. Esnafımıza hayırlı olsun.."

Destek alacak meslek gruplarının listesine şu linklerden ulaşılabilecek:

(1.)Esnaf ve Sanatkârlar İle Gerçek Kişi Tacirlerin Desteklenmesi_Ek_1. GRUP ESAS FAALİYET KONULARI LİSTESİ.pdf.pdf (ticaret.gov.tr)

(2)Esnaf ve Sanatkârlar İle Gerçek Kişi Tacirlerin Desteklenmesi_Ek_2. GRUP ESAS FAALİYET KONULARI LİSTESİ.pdf.pdf (ticaret.gov.tr)

 

 

 

 

Kaynak: anka