BERKAY VAROL

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bakanlığın 2022 yılı bütçe kanun teklifi görüşmelerinde, "Bütçeyi bir taraftan toplarsınız, bir taraftan dağıtırsınız. Bunu iyi yaptığınız sürece millet sizi iktidarda tutar. Halktan topluyorsunuz, yine onu halka dağıtıyorsunuz. Dolayısıyla AK Parti 20 yıldır 20 bütçe yaptı. 21'inciyi yapıyor. Bu dağıtımı iyi yapabildiği için iktidarda tutuldu" dedi. Bu Sayıştay raporuna çok dikkat edeceğim. Şimdi çıkan bulguların bir sonrakinde çıkmaması için azami gayret edeceğimizi ifade etmek isterim” diye konuştu. 

Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bakan Mehmet Muş milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

"AK PARTİ BU DAĞITIMI İYİ YAPABİLDİĞİ İÇİN İKTİDARDA TUTULDU"

Muş, “Bütçeyi bir taraftan toplarsınız, bir taraftan dağıtırsınız. Bunu iyi yaptığınız sürece millet sizi iktidarda tutar. Halktan topluyorsunuz, yine onu halka dağıtıyorsunuz. Dolayısıyla AK Parti 20 yıldır 20 bütçe yaptı. Bu dağıtımı iyi yapabildiği için iktidarda tutuldu” dedi. 

"2020 YILINDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN İTHALATI, 410 MİLYON DOLARLIK"

Hayvan ithalatız ile ilgili soru üzerine Bakan Muş, “2020 yılının büyükbaş hayvan, 410 milyon dolarlık bir ithalat yapıldı. 2021 yılının ilk 10 ayında ise 348 milyon dolarlık bir ithalat söz konusu” yanıtını verdi. 

“MERSİN’DE YAPILAN YAKALAMALARLA ALAKALI 17 ŞAHIS TUTUKLANDI. YARGILAMA DEVAM EDİYOR”

Türkiye’ye konteynerlerle uyuşturucu gelmesi ve kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin sorulara ise Bakan Mehmet Muş şu yanıtı verdi:

“Türkiye tabii bu noktada tedbirlerini alıyor. Özellikle riskli bölgelerden gelenlerle alakalı ‘kırmızı hat’ta düşüyor. Gerekirse dedektör köpeklerle yine üstünden geçiliyor. Biz hem konteyner hem tırlar hem tren yolları, hangi yollarla geliyorsa biz tedbirlerimizi en üst seviyede tutuyoruz. Bu noktada yaptığımız yakalamaları kamuoyuna duyuruyor, savcılığa bildiriyoruz. Soruşturmaları savcılık yürütüyor. Mersin’de yapılan yakalamalarla alakalı 17 şahıs tutuklandı. Yargılama devam ediyor.”

"KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKACAK DEĞİLİZ"

Muş, “Görevini kötüye kullanıyorsa biz bunun üstüne gideriz, savcılığa veririz. Burada en küçük bir suistimalde asla ve asla kimsenin gözünün yaşına bakacak değiliz” diye konuştu.  

"DENETİM YAPARAK FİYATLAR DÜŞMEZ"

Fiyat istikrarı ve marketlerin denetimi ile ilgili olarak ise Bakan Muş şu yanıtı verdi:

“Denetim yaparak fiyatlar düşmez. Denetim neden yapılır? Denetim arz talep dengesiyle uyuşmayan, mesela stokçuluk suçtur. Yapamazsınız, arz talep dengesiyle uyuşmayan bir şey varsa buna Bakanlık kanunların verdiği yetki çerçevesinde müdahale edebilir. Yoksa şöyle algılanmasın, fiyatları denetledik, fiyatlar düştü. Öyle bir şey yok. Yapmaya çalışılan, işte gramajlarla ilgili şikayetler geldi. Vatandaş, etikette 10 TL, gidiyor kasaya başka bir şeyle karşılaşıyor.” 

"SAYIŞTAY RAPORUNA ÇOK DİKKAT EDECEĞİM"

Ticaret Bakanlığı’na Nisan 2021’de atandığını anımsatan Bakan Muş, “Sayıştay raporlarına çok önem veriyorum. Çünkü denetim yapıyor. Bu bulguların bir daha olmaması için arkadaşlarla konuştum, çıkan eksiklikler varsa bunların düzeltilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu Sayıştay raporuna çok dikkat edeceğim. Şimdi çıkan bulguların bir sonrakinde çıkmaması için azami gayret edeceğimizi ifade etmek isterim” diye konuştu. 

"ADIM ATMA KABİLİYETİMİZ VAR"

Ticaret Bakanlığı’nın bütçesinde açık olduğu eleştirilerine karşı Muş, “Yaklaşık 9, 10 milyar TL’ye yakın esnafa destek verildiği için bu da bütçede başta hesaplanmadığı için olmayan bir harcama gibi görünüyor. Sonradan aktarıldığı için açık vermiş gibi görüldü. Dolayısıyla yıl içerisinde esnafımızla alakalı ortaya çıkacak ihtiyaçlarda bütçede görülmese dahi adım atma kabiliyetimiz var” dedi. 

 

Kaynak: anka