Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün alan herkesin aşı randevusu alabileceğini" duyurdu. Koca, 16 ilde 134 delta varyantı görüldüğünü bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Koca, Covid-19 aşılama sürecinin 25 yaşa indiğini hatırlatarak, “Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün alan herkesin aşı randevusu alabileceğini” bildirdi.

Koca, “İstanbul’da 82, Düzce’de 18, Van’da 8, Ankara’da 4, İzmir’de 3 diğer illerde de 1-2 şeklinde olmak üzere 16 ilde toplam 134 delta varyantı görüldüğünü, ‘delta plus’ varyantının ise görülmediğini” söyledi.

Koca’nın açıklamasından dikkat çeken başlıklar şöyle:

“ENDİŞEMİZ VAR MI, VAR: Kısıtlamaların devre dışı kalmasıyla veya azaltılmasıyla birlikte, hareketlilik ve temasla çok arttığını biliyoruz. Normalde kısıtlamaların kaldırılmasıyla düşüşün stabil hale geldiğini görüyoruz. Bu hareketliliğin artışıyla, sabit kalma sonrası genelde yukarı doğru çıkış eğilimini görmüş oluruz, bu endişemiz var mı, var. Yoğun aşılama yaptığımızı, aşının etkisinin 14 günde oluştuğunu biliyoruz, aşı ile yukarı doğru çıkışın bastırıldığı kanaatindeyiz. Aşılamayla stabil durumun aşağı ineceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde zorunlu olmadıkça kısıtlama yapmak istemiyoruz.

6 HAFTALIK SÜREYİ 4 HAFTAYA ÇEKEBİLİRİZ: Biz iki doz ile delta varyantına daha güçlü bir etkinin olduğunu biliyoruz. 18 yaşa kadar indirdiğimiz bu dönemde değerlendirilmiş olur 6 haftalık süreyi 4 haftaya çekebiliriz. Önümüzdeki haftalar bunu netleştirmiş oluruz. 18 yaşa kadar hızla bir doz aşılanma sağlamak ve yeni gelecek aşıda sorun olmadığını gördüğümüzde ikinci aşılarını da bir an önce yapmak, delta varyantına etkinliğin hızla sağlanmasını istiyoruz.

FAZ 3 ÇALIŞMASI PLASEBO YERİNE SINOVAC İLE KIYASLANACAK: Faz 3 çalışması, 40 bin 800 kişi üzerinde, 29 merkezde yapılacak. Plasebo yerine kıyaslamalı Sinovac ile yapılıyor olacak. İzinler alındı. Etik Kurul onayını vermiş oldu. Macaristan, Azerbaycan ve Kırgızistan’da da Faz 3 çalışması yapılmış olacak. Birkaç ülkeyi daha bu çalışmaya katmaya çalışıyoruz.

AŞILAMANIN YÜZDE 70 OLDUĞU DÖNEMDE MASKELERDEN KURTULACAĞIZ: Toplumsal bağışıklığın oluşmadığı bu dönemde maskenin kullanılması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Aşılanmanın yüzde 70 olduğu dönemde maskelerden de kurtulacağımızı düşünüyorum. Aşılarımızın hastalık sebebiyle gerçekleşen ölüleri önemli ölçüde sınırladığını görüyoruz. Aşılanarak salgın günlerini aşacağımız görülüyor.

 

Kaynak: anka