Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un soru önergesine verdiği yanıtta; hidroelektrik santrallerinin toplamda 768 adet üretim lisansı ve 82 adet ön lisansı bulunduğunu, bu lisanslardan 69’unda yabancı gerçek veya tüzel kişiler ile ortaklık olduğunu açıkladı. Dönmez, “Mevcut durumda üretim lisansı sahibi 697 adet hidroelektrik santral elektrik üretimi faaliyetinde bulunmaktadır” dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle hidroelektrik santrallere verilen ruhsat izinlerini gündeme taşıdı. Öztunç, 2002-2020 yılları arasında kaç şirkete hidroelektrik santral ruhsat izni verildiğini, bu şirketlerden kaçının yabancı menşeili olduğunu, bu hidroelektrik santrallerin kaçının faal durumda olduğunu ve hali hazırda ruhsat izni almak için başvurusu bekleyen firma sayısını sordu. Öztunç, hidroelektrik santrallerin bölgesel olarak dağılımını, kaç kilovatsaat elektrik üretimi yaptığını ve elde edilen elektrik üretiminin elektrik ihtiyacının yüzde kaçını oluşturduğunu da sorularına ekledi.

Bakan Dönmez, 2002-2020 yılları arasında birçok tüzel kişiye ön lisans ve üretim lisansı verildiğini, zamanla bazılarının sonlandırıldığını veya iptal edildiğini ayrıca bazı tüzel kişilere eskisinin devamı mahiyetinde yeni üretim lisansları verildiğini açıkladı.

TOPLAM ÜRETİMİ AÇIKLADI

Dönmez’in yanıtında, “Güncel olarak hidroelektrik santrallere verilmiş olan 768 adet üretim lisansı ve 82 adet ön lisans bulunmaktadır. Bahse konu bu lisanslardan 69 adedinin sahibi olan tüzel kişilerin doğrudan ve/veya dolaylı ortaklık yapısında yabancı gerçek ve/veya tüzel kişi bulunmaktadır. Mevcut durumda üretim lisansı sahibi 697 adet hidroelektrik santral elektrik üretimi faaliyetinde bulunmaktadır. Ayrıca hidroelektrik santralleri 2020 yılında 78.119.179 MWh üretim gerçekleştirerek toplam üretim içerisinde yüzde 25,6 oranında paya sahip olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Hali hazırda bir adet değerlendirme aşamasında olan ön lisans başvurusu bulunduğu belirtilen yanıtta, hidroelektrik santrallerinin dağılım ve üretimlerine ilişkin bilgi verilmedi. Yanıtta, veriler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun internet sitesi adres gösterildi.

 

Kaynak: anka