‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ önerisi üzerinde çalışan 6 muhalefet partisi TBMM’de bugün tekrar bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, “Son toplantıyı yapacağız ve yaptığımız çalışmayı sayın genel başkanlarımıza sunacağız. Onların da tasvibi ve onayıyla sayın genel başkanlarımızın kamuoyuna bu ilkeleri sunmasını bekliyoruz” dedi.

6 muhalefet partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasına son şeklini vermek için TBMM’de bugün saat 17:00'de tekrar bir araya geldi. Bahadır Erdem, toplantı öncesi yaptığı çakılmada şunları söyledi:

"AYRIŞMA DEĞİL BİRLEŞMEYİ ÖNE ÇIKARARAK GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM İLKELERİNİ HAZIRLADIK"

"İyileştirilmiş Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerilerimizi İYİ Parti olarak kamuoyuna açıklamıştık. Şimdi de eylül ayından beri 6 siyasi parti olarak birlikte yürüttüğümüz ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ ilkelerimizin sonuna geldik. Bugün son toplantıyı yapacağız ve yaptığımız çalışmayı sayın genel başkanlarımıza sunacağız. Onların da tasvibi ve onayıyla sayın genel başkanlarımızın kamuoyuna bu ilkeleri sunmasını bekliyoruz.

Biz, bu çalışmada, AK Parti’nin 20 yıldan beri yaptığı, bu ülkeyi, bu milleti bölerek, birbirlerine düşmanlaştırarak, ötekileştirerek bunun üzerinden oy devşirdiği ve iktidarını koruduğu sistemin tam tersi bir şekilde milletin iyiliği için, bu ülkenin geleceği için, demokrasinin yeniden bu ülkede yeşermesi için, hukukun bu ülkede üstün olması için ortak paydalar üzerinden giderek ve ayrışma değil birleşmeyi öne çıkararak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilkelerini hazırladık.

“YENİDEN DEMOKRASİYİ YEŞERTECEĞİZ”

Yasama, yürütme ve yargı başlığı altında öncelikle ilkeleri koyduk. Güçlü bir yasamamız olacak. Bu yasama, millet adına TBMM çatısı altındaki milletvekilleri, halka hizmetle görevli olan yürütmeyi, iktidarı denetleyecek. Bunu halk adına yapacak ve iktidar bundan gocunmayacak. Çünkü bu demokrasisinin gereğidir. Aynı zamanda tam bağımsız ve tarafsız bir yargı, adaleti eşit bir şekilde 83 milyona dağıtacak. Böylece Türkiye’de yeniden hukuku tesis edeceğiz. Yeniden demokrasiyi yeşerteceğiz.”

Temel hak ve özgürlükleri de ilkeler bazında çalıştıklarını belirten Erdem, “Kadın haklarından tutun kamu yönetimine, sosyal haklardan tutun din ve vicdan özgürlüğüne, basın özgürlüğünden tutun akademinin özgürlüğüne, siyasi etik yasasına varana kadar, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinden düşünce ve ifade özgürlüğüne varana kadar demokrasinin olmazsa olmaz bütün kurallarının ilkelerini hep birlikte ortaya koyduk” dedi.

"6 SİYASİ PARTİNİN BİR ARAYA GELEREK BU ÇALIŞMAYI YAPMASININ UMUT OLDUĞUNA İNANIYORUM"

Çalışmanın kıymetli olduğunu söyleyen Erdem, “Bir kere 6 siyasi partinin bir araya gelerek bu çalışmayı yapmasının Türkiye Cumhuriyeti için ve 20 yıldan beri tek adam rejimi ve anlayışıyla yönetilen ve gerçekten tek bir kişinin iki dudağının arasından çıkmadıkça dal kıpırdamayan bu sistemde bir ümit olduğuna ve umut olduğuna, vatandaşlarımızın bu umuttan güç aldığına ve alacağına inanıyorum. Unutmayalım ki hukuk olmadığı müddetçe ülkede hiçbir şeyin düzgün gitmesi mümkün değil” diye konuştu.

Kaynak: anka