Çalınan aracı için kendisinden 5-6 yıl boyunca vergi alındığını belirten vatandaş, vergi iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Adalet Bakanlığı, Yüksek Mahkeme’ye; aracın tescil kaydının 2018’de noterlikçe silindiğini, vergi mükellefiyetinin 2012 itibariyle terkin edildiğini bildirince, ihlal talebi reddedildi. Anayasa Mahkemesi; bu konu hakkında bilgi vermeyerek, başvuru hakkını kötüye kullandığı gerekçesiyle başvurucuya 2 bin TL disiplin cezası verdi.

Mersin’de yaşayan Beşir Konu, 2012’de kendisinden dolandırıcılık yoluyla çalınan araç için 2017’ye kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödediği, bu nedenle maddi zarara uğradığı ve Anayasal haklarının ihlal edildiği iddiaları ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Beşir Konu, başvurusunda; idare mahkemesinin, aracının sicilden silinmesi talebinin reddedildiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru ile ilgili görüş bildirdi. Adalet Bakanlığı, aracın trafik tescil kaydının 2018’de noterlikçe silindiğini, bu gözetilerek başvurucunun MTV mükellefiyetinin 2012 itibariyle terkin edildiğini, ödenen vergilerin de reddedildiğini bildirdi. Başvurucunun hukuk yollarını usulüne uygun olarak tüketmediğini savunan bakanlık, Beşir Konu’nun, Mersin 1. Vergi Mahkemesi’ne açtığı davanın, dilekçesinde eksikler olması nedeniyle reddedildiğini ancak Konu’nun eksikleri gidererek başvurusunu yenilemediğini kaydetti.

Bakanlık ayrıca, Beşir Konu’nun başvurusunda; Anayasa Mahkemesi’ni trafik tescil kaydının silinmesi ve ödenen vergilerin reddedilmesi ile ilgili bilgilendirmediğini, bu nedenle bireysel başvuru hakkını kötüye kullanması nedeniyle, cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Başvurucu Beşir Konu, Adalet Bakanlığı’nın görüşü karşısında beyanda bulunmadı.

Bakanlık görüşü doğrultusunda, başvurunun maddi ve hukuki açıdan temellendirilip temellendirilmediğini incelemeyen Yüksek Mahkeme; Beşir Konu’nun başvurusunun değerlendirilmesi açısından esaslı bir unsur hakkında Anayasa Mahkemesi’ne bilgi vermediğine, bu nedenle başvuru hakkını kötüye kullandığına hükmetti.

Yargılama giderlerini başvurucunun üzerine bırakan Yüksek Mahkeme, ayrıca Beşir Konu’ya 2 bin TL disiplin cezası verdi.

 

Kaynak: anka