Aydın'ın Karacasu ilçesinde 2021 yılında üretilen tütünlerin firmalar tarafından alım işlemleri başladı. Bir önceki yıla göre yağışların azlığı sebebiyle rekolte düşerken üreticiler artan maliyetlerden dert yandı. 30 yıldır tütün üretimi yapan Ercan Ayyılmaz, “Bu seneki kadar zorluk yaşamadık. Böyle bir kriz yaşamadık. Girdilerimiz çok yükseldi. Traktörlerimizi çalıştıramıyoruz. Kontağı çevirmeye korkuyoruz. Bir litre mazot 14 lira olur mu" dedi. Üretici Sevgül Ayyılmaz ise "Bizim gemi bu sene su aldı. Yürütemiyoruz, batacağız galiba. Duyup da bize bir sahip çıkan olursa çok seviniriz" diye konuştu.

Firmalar, üreticilerle 2021 yılında kilo bazında 30 lira 80 kuruş tavan fiyat olmak üzere anlaşma yaptı. O tarihten bu yana maliyetlerin bazı kalemlerde yüzde 400 arttığını söyleyen üreticiler, buna karşılık firmalar tarafından sözleşme fiyatının 4 lira artırılsa da bunun hiçbir derde derman olmayacağını belirtti.

"DEVLET EN ÇOK PARAYI TÜTÜNDEN KAZANIYOR"

Aydın Karacasu'da firmalar tütün alımlarını başlattı. Anlaşma yapılan tarihten bu yana çeşitli kalemlerde artış yaşandığını belirten üreticiler, mağdur olduklarını belirtti. Firmaların yapacak bir şeyinin olmadığını ifade eden üreticilerden Ercan Ayyılmaz, "Sonuçta özel sektör. ‘Sözleşme fiyatını uygulayacağız’ da diyebilirlerdi. Biz, bu noktada hükümetten destek bekliyoruz. Girdi maliyetleri artıyorsa üreticileri de kollamak hükümetin görevi. Nasıl zeytinde, buğdayda prim varsa tütünde de olmalı. Devlet en çok parayı tütünden kazanıyor" dedi.

"ÜRETMEK İSTİYORUZ AMA DERDİNİZ NEDİR DİYEN YOK"

Sorun ve beklentilerini anlatan ANKA Haber Ajansı’na anlatan Ercan Ayyılmaz, şunları söyledi:

"Bugün burada firmalar tütün alımlarına başladı. Biz üreticiler memnun değiliz. Tüccarlar kilo başına 30 lira 80 kuruş fiyat yazmıştı. Artan maliyetlerden dolayı 35 liraya yükseltildi. Tabii bu girdiler çok yüksek olduğu için bizi memnun etmiyor. Özel sektör, bir şey söyleyemiyoruz. Bizim asıl istediklerimiz devletten. Mazot çok pahalı, gübre çok pahalı, ilaç çok pahalı. Artık bu işin içinden çıkamaz hale geldik. Her yıl üretimden çekilen çiftçilerimiz var. Hayat git gide zorlaşıyor. Geçen yıl yaptık sözleşmeleri. Sözleşme yaptığımız zaman dolar 7 liraydı. Şu an dolar 13 küsur lira. Geçen yıl gübre 125 liraydı, bu sene 500 lira. Neredeyse yüzde 400 zam geldi. Fidan yetiştirmek için kullandığımız ilaçlar 40-50 liraydı, şu an 200 lira. Girdilerimiz çok yükseldi. Devlet desteği hiç göremiyoruz. Devletten beklentimiz çok daha fazla. Üretmek istiyoruz ama maalesef elimizden tutan yok. Bize yardımcı olan yok. ‘Üretici kardeşim bizden bir talebiniz var mı’ diye bizim derdimizi dinleyen bir devlet yetkilisi yok. Biz vergimizi veren, çalışan, kendi halinde üreten kişileriz ama maalesef bize bir sahip çıkan, bir yardımcı olan yok. Hatta Ziraat Odası Başkanı bile yok. Ya kendisi ya bir görevlisi bugün alımlar başlamışken burada olmalıydı."

"BİZİM ELİMİZE BİR ŞEY KALMIYOR"

Bu yıl yaşadıkları zorluğu daha önce yaşamadıklarını belirten Ayyılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"49 yaşındayım, 30 yıldır tütünle uğraşıyorum ama böyle sert geçen bir yıl görmedik. Geçen yıl hava sıcaklarından dolayı rekolte azaldı hem de piyasaların çok yükselmesi nedeniyle para kazanmadık. Maliyetleri karşılayamadık. Para kazanmadık bu sene. 35 lira bizi kurtarmadı. Karın tokluğuna çalışmış olduk. Bir çiftçinin sigorta primi bin 500 lira. Yılda bir kere üründen para kazanan insanlarız. Devamlı bir gelirimiz yok. Geçen yıl aynı tarladan 6 ton tütün teslim ettim, bu yıl 4 tona düştü. Havalar kurak gittiğinden rekolte düştü. Zeytinde, buğdayda, arpada, fiğde destekleme var ama tütünde destekleme yok. Karacasu’nun en büyük gelir kaynağı tütün. Yazın sadece ben 200 kişiye iş verdim. Karacasu’da yazın ev hanımlarının geçimi tütünden. Zeytin zamanında yine iş veriyoruz. Kazandığımız paraları işçi parası, gübre parası, ilaç parası olarak dağıtıyoruz. Bizim elimizde bir şey kalmıyor. Yine sürünüyoruz, yine sürünüyoruz."

"TRAKTÖRÜN KONTAĞINI ÇEVİRMEYE KORKUYORUZ"

Üreticilerin zor durumda olduğunu anlatan Ayyılmaz, "Üretemez hale geldik. Git gide çiftçiliği bırakacağız. Üretmek istiyoruz, çalışmak istiyoruz. Para kazanmak istiyoruz, yevmiyecilere para kazandırmak istiyoruz ama bir yere geldi tıkandı artık. Bu seneki kadar zorluk yaşamadık. Böyle bir kriz yaşamadık. Girdilerimiz çok yükseldi. Traktörlerimizi çalıştıramıyoruz. Kontağı çevirmeye korkuyoruz. Bir litre mazot 14 lira olur mu, böyle bir şey olamaz. Girdileri çıktıktan sonra bizim elimizde hiçbir şey kalmıyor. Çalıştırdığımız yevmiyeci kadar bile kazanmıyoruz. Ekmek parası, çalışacağız mecburen ama bundan sonra çok zor yürür bu işler" dedi.

"BİR KİLO TÜTÜN 3 LİTRE MAZOT YAPMIYOR"

Sabah 7'den beri eksi 7-8 derecede beklediklerini belirten Ayyılmaz, "Şubat ayında başlayacağız fideleri yetiştirmeye. Ağustos ayına kadar her gün biz bu işin içinde olacağız. Kaldırdığımız bu üründen kendi emeğimiz bile çıkmaz. Öyle. Ne diyeyim başka, diyecek bir şey bulamıyorum bazen. Bir kilo tütünle 2,5 litre mazot alabiliyoruz. Bir tarlayı 3 kere sürüyorsun, bir kere dikiyorsun. Bunlar hep mazotla, traktörle oluyor. Nasıl çıkalım biz bu işin içinden? Mazot geçen yıl 6-7 liraydı. Baş fiyat 28 liraydı. 4 kilo mazot alabiliyorduk. Bu yıl tütün fiyatı yükseldi ama 2,5 kilo bile mazot alamıyoruz" diye konuştu.

"BİZİM GEMİ BU SENE SU ALDI"

Üreticilerinden Sevgül Ayyılmaz ise "Derdimiz emeğimizin karşılığını almak. Bu pahalılıkta nasıl alacağız bilmiyorum. Geçen yılki maliyetlere karşı bu sene daha çok masrafımız var. Nasıl kazanırız, nasıl çıkarız bu işin içinden? 25 yıldır tütün yapıyorum ama bu seneki kadar zorlanmadık. Bizim gemi yakında su alacak. Bu sene bu gemiyi çok zor yürütüyoruz. Nasıl olur bilmiyorum. 4 lira zam verdiler. Ama bu 4 lirayla bu işin içinden nasıl çıkarız? Çıkamayız. Bizim gemi bu sene su aldı. Yürütemiyoruz, batacağız galiba. Duyup da bize bir sahip çıkan olursa çok seviniriz. Bu sene fiyat 50 lira olmalıydı. Yine de kurtarmazdı ama 50 lira olmalıydı. Allah herkesin yardımcısı olsun" dedi.

Kaynak: anka