Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni destek paketine ilişkin, “Pandemi sürecinde iş kaybı yaşayan emlakçı, fotoğrafçı, reklamcı, cep telefonu satıcıları, deri çantacılar, seyahat acenteleri ile kültür ve sanat etkinliği faaliyeti yürüten şirketlerin de destekleme kapsamına alınması gerekir” dedi.

ATO Başkanı Gürsel Baran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni destek paketini değerlendiren bir yazılı basın açıklaması yaptı. Belirlenecek bir limitin altında ciro yapan sermaye şirketleri ile destekleme kapsamında yer almayan emlakçı ve fotoğrafçılık gibi sektörlerin de yeni bir çalışmayla desteklenmesi talebinde bulunana Baran, şunları belirtti:

“Toplam 4 milyar 622 milyon lira karşılıksız olarak verilecek bu destekler esnaf ve tacirlerimizin pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntıları gidermesine katkı sağlayacak. Destekler nedeniyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’a üyelerimiz adına teşekkür ederim.”

KAPSAMA ALINMASI BEKLENEN SEKTÖRLER

Baran, pandemi sürecinde iş kaybı yaşayan emlakçı, fotoğrafçı, reklamcı, cep telefonu satıcıları, deri çantacılar, seyahat acenteleri ile kültür ve sanat etkinliği faaliyeti yürüten şirketlerin de destekleme kapsamına alınması gerektiğini kaydetti.

“REEL SEKTÖR İÇİN YENİ BİR ENERJİ OLACAK”

İşletmelerin, kiralar, ertelenen ödemeler, vergi, SGK yükümlülükleri ile geri ödemesinde sıkıntı yaşanan kredi borçlarıyla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Baran, hibe desteği ve kaynak ihtiyacını karşılamak üzere yeni Nefes Kredisi hazırlığının pandemi kapanmalarıyla darboğazın eşiğine gelen reel sektör için yeni bir enerji olacağını ifade etti. Baran, “Kapanma sürecinde hizmet sektörü çatısı altındaki işletmelerimiz tarifi güç sıkıntılar yaşadı. Bugün açıklanan destekler üyelerimiz için umut oldu. Temennimiz bu sürecin bir daha kapanma olmayacak şekilde devam etmesi ve tüm işletmelerimizin aktif olarak faaliyetlerini sürdürmesidir” dedi.

“CİROYA GÖRE ŞİRKETLERE DESTEK”

Esnaf ve gerçek kişi ticari işletmelere yapılan desteğin, işletmelerin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğuna dikkat çeken Baran, reel sektörün bir bütün olarak değerlendirilmesi ve belirli limitin altında ciro yapan şirketlerinin de destek kapsamına alınması talebinde bulundu. Baran, “Tacir dendiği zaman çok büyük cirolar yapıp, kar sağlayan, sermayesi yüksek işletmeler akla gelmemeli. Daha küçük ölçekte faaliyet gösteren üyelerimizin sıkıntıları da göz önüne alınmalı” dedi.

 

Kaynak: anka