Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: FATİH NAZIM EFE

Ardahan’ın Çıldır ilçesindeki yurttaşlar CHP Esnaf Masası’ndaki milletvekillerine sorunlarını anlattı. Bin 500 lira karşılığında fırında tezgahtarlık yaptığını anlatan atanamamış bir öğretmen, “Gerçekten çok zoruma gidiyor. Asgari ücret bile değil. Hem emeklerime hem yıllarıma hem de anne ve babamın emeklerine yazık oldu” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki Esnaf Masası heyeti, Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yurttaşların sorunlarını dinledi. Ağbaba, Çıldırlılara AKP’li milletvekillerinin yoksulluk ve enflasyonla ilgili açıklamalarını sordu. Çıldırlı yurttaşlar tarımdaki girdi maliyetlerinden şikayet etti.

“MİLLETİN İÇİNE İNSİNLER BAKAYIM”

Ağbaba, “AKP Konya milletvekili diyor ki Türkiye’de yoksulluk denen bir şey yok” diyerek yurttaşlara ne düşündüklerini sordu. Yurttaşlar hep bir ağızdan “Nasıl yok ya. Milletin içine insinler bakayım” diye itiraz etti. Bir yurttaş ise askerdeki çocuğuna para göndermek için hayvanını sattığını söyleyerek, “Bir ineği sattım da askere gönderdim. Vallahi yok, billahi yok. Acımızdan ölüyoruz, acımızdan” diye konuştu.

Ağbaba, “Yine AK Partili milletvekili diyor ki iki kilo domates yiyorsak, yarım kilo; bir kilo et yiyorsak 100 gram yiyelim” diye yine sözü yurttaşlara bıraktı. Yurttaşlar yine “Zaten eti bulamıyoruz, kurbandarn kurbana yiyoruz” diye itiraz etti ve et fiyatlarını aktardı. Ağbaba’nın, “Yine AK Parti milletvekili diyor ki paramız yok ama yollara bakın diyor” demesi üzerine yurttaşlar bu kez, “Bize yol mu lazım, karın mı doyuruyor. Bize mazot, gübre lazım” diye itiraz etti.

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ve CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu da Çıldırlı esnafın sorunlarını dinledi. Bir kahvehanedeki çiftçi, bankaya olan 150 bin lira borcu nedeniyle hayvanlarını sattığını yine borcunu kapatamadığını aktararak, “Hayvan kalmadı ki banka borcundan. Banka borcunun faizinden dolayı hayvanımız bile kalmadı. Geçinecek hiçbir şeyimiz yok. Boş” dedi. Yapılandırmayla birlikte borcunun arttığını anlatan çiftçi, “Örnek veriyorum 20 bin lira çektim, 150 bin lira oldu. Zaten elimizde hayvan yok ki satıp da ödeyelim. Zaten olanı da öyle faize verdik” diye konuştu.

“61 YAŞINDAYIM BÖYLE DÖNEM GÖRMEDİM”

Yem ve un toptancısı da gelen zamları CHP’li vekillere anlattı. Toptancının dükkanında borç yazdırdığını anlatan bir çiftçi, dört torba yemi bile yazdırdığını kaydederek, “16 hayvanım var, vallahi ona rızık bile şey edemedim” dedi. CHP’li Karasu’nun, “Kaç gün yedireceksin?” sorusuna ise besici, “Çok gitse, 20 gün gitmez yani. Serpeceğim yani. Kokusunu şey etse” yanıtını verdi. Çiftçi, un ve yeme gelen zamdan da şikayet ederek, 280 lira olan bir çuval unu 360 liraya aldığını aktardı. Toptancı ise yine zam geldiğini, hafta başında 310 TL olan unun fiyatının 380 liraya çıktığını söyledi. Yurttaş, 50 yıldır çiftçilik yaptığını aktararak, “Ben 64 yaşındayım hiç böyle bir dönem olmadı” dedi.  

“BEŞ NÜFUSA DÖRT EKMEK”

Fırından üç ekmek alabilen bir emekli de fiyat artışlarından ve çiftçinin girdi maliyetlerinden şikayet ederek, “Benim iki tane çocuğum var ikisi de açıkta. Ben normal emekliyim. İki nüfusa yetmiyor param. Ne yapacağım ben?” dedi. İki bin lira maaş aldığını söyleyen emekli nasıl geçindiği sorusu üzerine “Peynir ekmek yiyorum, nasıl geçineceğim” dedi.

Fırından üç liradan dört ekmek alan bir yurttaş, ekmek iki lirayken altı ekmek aldığını aktararak, “Beş nüfusa dört ekmek” dedi.

TEZGAHTAR ÖĞRETMEN

Fırında bin 500 liraya tezgahtarlık yapan sanat tarihi mezunu, ataması yapılmayan öğretmen ise “Gerçekten çok zoruma gidiyor. Asgari ücret bile değil. Hem emeklerime hem yıllarıma hem de anne ve babamın emeklerine yazık oldu” dedi. Tezgahtar, KPSS’ye girdiğini ancak atamasının yapılmadığını vurgulayarak, “İstediğin kadar yüksek al ama atama yapılmıyor. Herkes kendi tanıdığını, yanındakini alıyor. Ankara’da akraban yoksa boştasın yani. Artık sınavlara bile çalışmak istemiyorum, içimden gelmiyor” diye konuştu.

 

Kaynak: anka