TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na bu yıl rapor sunmadı. Komisyonun üçüncü toplantısından da uzlaşı çıkmazken Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, yaşanan enflasyonun yüzde 50 oranında olduğunu söyledi. “Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın enflasyona ezdirilmeyeceği çok net” diyen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise dikkate aldıkların enflasyonun TÜİK’in verileri olduğunu belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde yaptı. Toplantı sonrasında Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat basının sorularını yanıtladı.

Nuncan Önder, her yıl Hacettepe Üniversitesi’nden aldığı verilerle TÜİK’in komisyona bir rapor sunduğunu aktararak, “Bu sene dedik ki bu verileri bize verin. Hacettepe’nin beslenme kalıplarını da biz direk aldık. Komisyon olarak bugün burada bu hesabı birlikte yaptık” dedi. Önder yaptıkları hesabın sonuçlarını şöyle paylaştı:

“Türk- İş ve TİSK arasında itirazlar var. Türk-İş diyor ki ‘Bu rakamlar kalori hesabına göre yapılıyor, bunların fiyatları fark ediyor. Biz daha farklı bir kalıba göre daha farklı ücretler belirliyoruz’. TİSK de diyor ki ‘Türkiye’de işçiler sadece ağır işçi olarak çalışmıyor. Türkiye ortalamasının alınması gerekiyor’. Buradaki parametrelere göre hesaplar yaptık. 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında, eski formüle göre hesapladığınız zaman değişiyor. TİSK, bu rakamı, 3 bin 100 lira olarak, ortalama olarak daha uygun buluyor. Türk- İş, 3 bin 567 lirayı diyor ki ‘Ben daha farklı besin kaynaklarını ve ürünleri tercih ederim. Bu da 3 bin 900’ün altına düşmez’ diyor.”

Önder, TİSK’in gerçekleşen enflasyonun dikkate alınmasını, Türk-İş’in ise enflasyon üzerine refah payının dikkate alınmasını istediğini söyledi.

TÜİK’İN ENFLASYONU RAKAMLARINI ELEŞTİRDİ

Nazmi Irgat ise işveren kesimi ile uzlaşamadıklarını bildirerek, “Şunu hep biliyorsunuz ki TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı ile gerçek hayatta yaşadığımız enflasyon arasında büyük farklar var. Hemen içeride sordum. Döviz kurlarının yılbaşından bu yana yüzde 85 arttığını, dolayısıyla milli paramızın da değer yitirdiğini görüyoruz. Son 1,5 ayda anormal şekilde artan enflasyon dolayısıyla insanların alım gücünün düşmesi, günlük fiyatların iki defa değişmesi dar gelirli insanlarımızı zor duruma soktu” diye konuştu.

“İşverenlerin itirazı üzerine TÜİK rakamları açıklayamadı, komisyon başkanı açıkladı” diyen Irgat, TÜİK’in enflasyonu ile asgari ücretlinin enflasyonu arasında fark olduğunu kaydederek, “Yüzde 50’den daha fazla arttığını yaşayarak görüyoruz” dedi.

TİSK, ÇALIŞANLARI TÜİK’İN ENFLASYONUNA EZDİRMEYECEK

Akansel Koç da “Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız başta olmak üzere enflasyona karşı bir tavrımız olmayacağını, enflasyona karşı korunacağını çok net ifade ettik. Diğer bir deyişle enflasyona ezdirilmeyeceği çok net, açık, ortada” diyerek kendilerine göre gerçekleşen enflasyonu şöyle açıkladı:

“Devletimizi resmi kuruluşu var, TÜİK. TÜİK’in açıkladığı rakamlar bizim için geçerlidir. Onun dışında bizim, farklı enflasyon açıklayan kuruluşlar var ama, bizim esas almak durumunda kaldığımız kuruluş TÜİK’tir.”

Koç, Türk-İş ile SGK işçi primlerinin yüzde 14’ten yüzde 9’a indirilmesi, birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret tutarına çekilmesi, asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmesi olan yerlerde yüzde 6, toplu sözleşme olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması konusunda anlaştıklarını belirtti.

ÜFE’Yİ HATIRLATTI

Irgat ise ÜFE’nin şu anda yüzde 54’lerde olduğunu anımsatarak, önümüzdeki yıl bu oranın TÜFE’ye de yansıyacağını, “Belli bir oranda yansıması kaçınılmaz. Öyle olunca enflasyonun daha da yükseleceği kanaati şahsen bizde var. Tüm bu yapıyı değerlendirerek ona göre rakamlar belirlememiz, insanların hiç olmazsa hayat seviyelerini yükseltmemiz gerektiğine inanıyoruz” dedi.

DİSK’TEN TÜİK’E TEPKİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise TÜİK’in komisyona rapor sunmadığını sosyal medya hesabından açıkladı. Çerkezoğlu, şunları belirtti:

“TÜİK, her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunduğu bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl komisyona sunmaktan vazgeçmiş. Bu durum kabul edilemez. TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin liradır. Bu rakamın kasım ve aralık ayında çok daha yüksek olduğu açıktır.”

Kaynak: anka