UĞUR İSTANBULLU

Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerindeki çay üreticileri, yaş çaydaki taban fiyatını ve günlük kontenjan uygulamasını protesto etti. Kemalpaşa Çaykur Fabrikası önünde toplanan kalabalık, yanlarında getirdikleri yaş çayı, fabrikanın bahçesine döktü. Fabrikanın önünden geçen uluslararası transit yolu tulum eşliğinde bir süre kapatan çay üreticileri  “Çayda kontenjana, kotaya son”, “Çaykur halkındır satılamaz" sloganları attı.

Kemalpaşa Çaykur Fabrikası önünde, üreticiler adına konuşan Yoldaş Gümüşkaya, özel sektör fabrikalarının günde 400-500 ton alım yaptığını, buna karşılık devletin 200 tonda kaldığına dikkat çekti ve “Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir mantık olabilir mi?” diye sordu.

“BİZE BEDEL ÖDETİYORLAR”

Gümüşkaya daha sonra şöyle konuştu:

“Herkes, bu fabrikanın genişlemesini ister. Siyasi rant uğruna Kemalpaşa’ya Hopa’ya bedel ödetmek isteniyorsa, açık ve net, biz burada en büyük bedeli de ödetiriz. Uluslararası alanı kapatırız. Bu memleketi kilitleriz. Bu kadar net de bir durum var arkadaşlar.

Bu fabrika zaten özelleşmiş arkadaşlar. Eğer bugün 10 ton kotası olan insan, fabrikaya 10 tonunu veremiyorsa, 2 tonunu veriyorsa. Geri kalan çaylarını özel sektöre veriyorsa, zaten özelleşmişiz arkadaşlar.  Bunlar açık açık şunu yapamazlar. ‘Biz Çaykur’u özelleştirdik. İşçilerini de teker teker atacağız’ diyemezler. Böyle bir şeye cesaret edemezler. Bu tarz politikalarla, Çaykur’u zaten özelleştiriyorlar. Biz burada toplandık. Derdimiz, tasamız, kırmak dökmek, böyle bir şey değil. İnsanları üzmek de değil. Adamın 10 ton çayı var 4 tonunu vermiş. 6 tonunu kime verecek? İstanbul pazarında 2 bin 800 TL. Bunun bin lirası zaten işçiye gidiyor. Bu bize reva mı?”

Grup daha sonra yanlarında getirdikleri yaş çayı, fabrikanın bahçesine döktü. Fabrikanın önünden geçen uluslararası transit yolu tulum çalarak bir süre kapatan çay üreticileri  “Çayda kontenjana, kotaya son”, “Çaykur halkındır satılamaz" sloganları attı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Çay üreticilerinden Yoldaş Gümüşkaya’nın fabrika önündeki konuşması

* Yaş çayın fabrika bahçesine dökülmesi

* Atılan sloganlar

* Fabrika önünden geçen uluslararası transit yolun bir süreliğine trafiğe kapatılması

 

Kaynak: anka