Eski Başbakan Yardımcısı ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a muhalefet etmeme konusunda ‘içtihatta’ bulunduğunu belirterek, "Başımı AK Parti'den başka bir partiye çevirmem. AK Parti'de olacağım; Cumhurbaşkanı’mızın yanında, çevresinde olacağım. ‘Ona karşı hiçbir zaman rakip olmayacağım’ diye bir içtihatta bulundum. Beni fazla zorlamasınlar. Çünkü içtihatlar zaman zaman değişebilir" dedi.

AKP'nin kurucularından olan Bülent Arınç, BBC Türkçe'den Ece Göksedef'in sorularını yanıtladı.

"TAMAMI CUMHURBAŞKANI’MIZIN ARZUSUYLA OLDU"

Bülent Arınç, "2001'de partimizin başında sayın Erdoğan olmasaydı kazanamazdık ama o da biz olmasaydık bu kadar güçlü olmazdı, eksik kalırdı" sözleri anımsatılarak Erdoğan’ın bugün eksik kalıp kalmadığı sorusu üzerine, "O kendi tercihidir. Çevresini o tercih ediyor, birlikte çalıştığı insanlara o karar veriyor. O insanların iyi, başarılı veya kalitesiz olup olmadıklarını ona sormak lazım. Ben, onlar hakkında herhangi bir menfî, olumsuz beyanda bulunamam, saygısızlık olur. Ama bunu dert edinen insanlar için söylüyorum; kimse zorla birilerini sayın Cumhurbaşkanı’mızın yanına getirmedi. Ailesinden başlayarak suya atılan taşın dalga dalga yayılması gibi, bu çevrenin tamamı sayın Cumhurbaşkanı’mızın bizzat kendi arzusuyla olmuştur" diye konuştu. 

"GECELERİN EN KOYU ZAMANI, ŞAFAK VAKTİNE EN YAKIN OLAN ZAMANMIŞ"

Türkiye'de yargı bağımsızlığı, adaletin işleyişine ilişkin Arınç, şunları söyledi: 

"Yargı, anayasa değişikliğinden sonra sadece bağımsız değil tarafsız da oldu, olmalı. Şimdi yeni bir sıfat daha eklendi. Aynı zamanda cesur da olmalı. Bunu ekleyenler siyasetçiler, bence boş değil. Sadece yazılı hukuka bakacak, kararını verecek, temyiz mercileri iyi çalışacak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları veya AYM'nin kararları da uygulanacak. Bunu uygulamak için de cesaret ve kararlılığa ihtiyaç var. Sıkıntı var. Tam öyle bir tespit yapmayayım ama ‘Bütün olarak yargıda sıkıntı var mı’ derseniz, var. Hem de çok büyük sıkıntı var. Bu sıkıntıların giderilmesi için Türkiye'de belki bir iklim değişikliğine, anlayış değişikliğine ihtiyaç var. Sanıyorum bu da olacak, çünkü herkesin adaletten beklentisi büyük. Beklenti büyük olunca, ihtiyaç büyük olunca bunun arkası gelir. Gecelerin en koyu zamanı, şafak vaktine en yakın olan zamanmış."

"YÜZDE 50 OYU SADECE AK PARTİ'NİN ÇEKİRDEĞİNDEN ALAMADIK, ŞİMDİ DE HERHALDE ALAMAYIZ"

Arınç, AKP'nin içerisinden gelen eleştirilere ve partide yaşanan kırılmaya ilişkin bir soruya, "İlk geldiğimiz zamandan 2010 referandumuna kadar, 2013'teki birtakım olayların başlamasına kadar ifade, teşebbüs, inanç ve düşünce özgürlüğünden, fikir özgürlüğünden yanaydık. Biz güzel bir dönem yaşadık, son zamanlarda belki bazı geri gidişler var. 2011'de yüzde 50 oyu sadece AK Parti'nin çekirdeğinden almadık. Şimdi alabilir miyiz? Herhalde alamayız" yanıtını verdi. 

"GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR, GÜNEŞLİ GÜZEL GÜNLER"

Arınç, partide yaşanan kırılmanın nedenine ilişkin ise "Bunun sebebi çok. Kale düşmüş de ordu komutanı, kale komutanını çağırmış. ‘Bu kale niye teslim oldu?’ ‘Efendim 10 tane sebebi var’ demiş. ‘E say bakalım?’ ‘Bir; barutumuz bitmişti.’ ‘İkincisini saymaya gerek yok’ demiş. Barut biterse kaleyi savunmak mümkün değil. Bunu, benzer bir hikaye olarak söylüyorum. Renklerin hepsi güzeldi ama önce beyaz bozuldu. Beyaz lekelendi mi arkası zaten geliyor, alaca bulaca... Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli güzel günler. Motorları süreceğiz denizin dalgalarına" dedi. 

"BENİ FAZLA ZORLAMASINLAR. İÇTİHATLAR DEĞİŞEBİLİR”

Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesiyken söylediği "Siyasi bir görev beklemiyorum ama bir görev verilirse hayır demem, yaparım" sözleri hatırlatılan, teklif gelirse cevabının ne olacağı, bugün AKP'nin içerisinde kendi konumunu nasıl gördüğü sorulan Arınç, şu yanıtı verdi: 

"AK Parti'de benden daha kıdemli insan yok. Ben bu partinin sac ayaklarından, kurucularından, temel taşlarından birisiyim. Buna kızanlar, kıskananlar, beni kötülemek isteyenler çıkabilir. Güneş balçıkla sıvanmıyor. Başımı AK Parti'den başka bir partiye çevirmem. AK Parti'de olacağım; Cumhurbaşkanı’mızın yanında, çevresinde olacağım. ‘Ona karşı hiçbir zaman rakip olmayacağım’ diye bir içtihatta bulundum. Beni fazla zorlamasınlar. Çünkü içtihatlar zaman zaman değişebilir."

"PARTİ KURMAK VEYA BAŞKA BİR PARTİYE KATILMAK DÜŞÜNCESİNDE DEĞİLİM ŞU ANDA"

Arınç, partiden ayrılma veya parti kurma düşüncesinin olmadığını, "Ben oradaki içtihadımı değiştiririm de böyle bir içtihat yapmam. Başka bir parti kurmak veya başka bir partiye katılmak düşüncesinde değilim şu anda" diyerek anlattı. 

"YÜZDE 50+1 CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN HEMEN HEMEN TEMELİDİR"

Cumhurbaşkanı seçimindeki yüzde 50+1 oy şartıyla ilgili tartışmalar üzerine Arınç, "50+1 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hemen hemen temelidir. Birbirinden ayrı düşünmemek lazım. Bunu çok benimsediğim için söylemiyorum ama bu sistem anayasa oylamasından geçti ve buna halk karar verdi. Ama ‘50+1'i buradan çıkaralım da diğerleri aynen kalsın’ derseniz bu birbirinden farklı bir şey olur. Çünkü bu sistemi getirenler, ittifaka ihtiyaç duyulacak bir sistemi getirdiler. Cumhurbaşkanı’mız da bunun farkında, Temel Karamollaoğlu'na söylediklerine bakılırsa" dedi.

Kaynak: anka