CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorunlarına dikkat çektiği apartman görevlileriyle ilgili İzmir'in Buca İlçesi'nde dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Buca Belediyesi'nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, genellikle 35-44 yaş aralığındaki apartman görevlilerinin 134'ü içinde 29'unun üniversite mezunu olduğu görüldü. Ağır iş yükü ve geçim sıkıntısı gibi sorunları dile getiren apartman görevlilerinin hayattan en büyük beklentileri ise sağlık, ev sahibi olmak ve çocuklarının iyi eğitim alması olarak sıralandı.

Türkiye’de sayıları 1 milyonu aşan ancak örgütlenemediği için güvencesiz ve esnek çalışma koşulları altında hayatını idame ettirmek durumunda kalan apartman görevlileri, Buca Belediyesi tarafından mercek altına alındı. Pandemi süreci ile birlikte yükleri iyice artan apartman görevlileriyle ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. İlçe genelinde bilinen 151 apartman görevlisi içinden 134'ü tarafından anket soruları yanıtlandı. Saha görevlileri tarafından kapı kapı yürütülen çalışma ile birlikte ortaya çıkan sonuçlar, şaşırttı.

ÜNİVERSİTE MEZUNU APARTMAN GÖREVLİSİ

Apartman görevlilerinin yüzde 95,4 gibi büyük bir çoğunluğunun erkek olduğu tespit edilirken, en fazla yaş aralığının 35-44 arasında yoğunlaştığı görüldü. Araştırmanın eğitim verilerinde, apartman görevlilerinin yüzde 54,6 oranla ilkokul mezunu olduğu saptanırken, yüzde 4,6 oranına denk gelen 29'unun ise yükseköğretim ve üniversite mezunu olması dikkati çekti. Üniversiteli apartman görevlileri, işsizlik nedeniyle bu mesleği tercih etmek durumunda kaldıklarını anlattı.

ÇOCUKLARIN KENDİ ODALARI BULUNMUYOR

Araştırma sonuçlarına göre, ortalama 4 hane halkına sahip apartman görevlilerinin ailelerinde yüzde 64,6 oranında "başka geliri olmadığı" belirlendi. Ortalama 2 çocuk sahibi olan ailelerde, çocuklar yoğun olarak ilkokul ve lise çağında eğitim görmesine karşın yüzde 75’inin kendisine ait odası bulunmuyor.

HAYATTAN EN BÜYÜK ÜÇ BEKLENTİ

Araştırmada, apartman görevlileri ağır iş yükü, geçim sıkıntısı, hukuksal hakların korunması ve kıdem tazminatı gibi sorunları dile getirdi. Apartman görevlilerine yönetilen "hayattan en büyük üç beklenti" sorusuna ise en fazla gelen yanıtlar yüzde 39, 2 ile sağlık, yüzde 35,4 ile ev sahibi olmak, yüzde 22,3 ile çocuklarının iyi bir eğitim alması, yüzde 20,0 ile çocukları için iyi bir gelecek şeklinde sıralandı.

PROJELER HAZIR

Konuyu çok önemsediklerini vurgulayan Buca Belediye Başkanı CHP'li Erhan Kılıç, “Biz bu emekçi arkadaşlarımızın ilçemize daha iyi hizmet için bir ayna görevi gördüğünü de düşünüyoruz. Yerelde kalkınma için katılımcılık şart. Biz de bunun güzel bir örneğini ortaya koyduk” diye konuştu.

Kapanma sonrasında önemli ziyaretler de dahil olmak üzere bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini dile getiren Kılıç, örgütlenme için de çok önemli adımların atıldığına işaret etti.

Kaynak: anka