HABER: TUĞÇE BİÇER - KAMERA: ÜNAL AYDIN

Çiçekçilere Anneler Günü'ne özel hafta sonu açılma izni verilince mezatlarda renkli görüntüler yaşandı. Çiçekçi Volkan Özceren pandemi sürecinde yaşadıkları zorlukları anlatırken, "Maddi olarak çok etkilendik. Yardım aldım, ama yeterli olmuyor. Anneler günü için açılma bize inanılmaz bir can suyu olacak" dedi.

Anneler Günü dolayısıyla 8 ve 9 Mayıs'ta dükkanlarını açabilecek olan çiçekçiler, saat 10.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet verebilecek. Çiçek almak isteyenler, ikametlerine en yakın olan çiçekçiye giderek alışverişlerini yapabilecekler. Çiçekçiler bu tarihlerde, 10.00 ve 24.00 saatleri arasında evlere servis şeklinde hizmet de verebilecek. Çiçekçilerin evlere servis hizmetinde görevli olarak çalışanları da sokağa çıkma kısıtlamasından muaf sayılacak. Anneler Günü'nde açık olacak çiçekçilerin telaşı günler öncesinden başladı. ANKA Haber Ajansı, Ankara çiçek mezadında çiçekçilerin beklentilerini ve sorunlarını dinledi. 

"EN ZOR ZAMANLAR"

Çiçekçilerden Volkan Özceren, 1983'ten beri çiçekçilik yaptığını ve son 1 buçuk yılın "en zor zamanları" olduğunu söyledi. Özceren, "Çiçekte daha zor zamanlar yaşıyoruz. Çiçeğin bir de öldü kısmı var, dükkanda beklemiyor. Dükkanı açmanız lazım, sulamanız lazım" dedi. "Dükkanı açmada sulamada, özel günlerimizde satışlarımızda devlet yardımcı oluyor" diyen Özceren, sokağa çıkma kısıtlaması olduğu günlerde yaşadığı zorlukları şöyle anlattı:

“ÇİÇEKLERİN SUYUNU DEĞİŞTİRİP TAZELEMEMİZ LAZIM”

"Hafta sonu yasakları bizi çok etkiledi. Belirli sayıda müşterimiz var dükkana mal alsak mı almasak mı, kesme çiçekler var, bir haftalık ömürleri var.  Çiçeklerin suyunu değiştirip tazelememiz lazım. O konuda sıkıntı yaşadık. Maddi olarak ciddi anlamda çok etkilendik. Yardım aldım, ama yeterli olmuyor, yine de buna şükür.

Anneler günü için açılma bize tabii ki yeterli olmayacak ama inanılmaz bir can suyu olacak. Benim yerim Çankaya’da, Ümitköy’de çiçekçi dükkanının üstünde oturan müşterim vardır.  Oradan almaz, bana alışmıştır gelir. Bu durumda gelemeyecek."

"DESTEK KESİNLİKLE YETERLİ OLMADI"

"Bin lira yardım aldık 600 lira da kira desteği aldık kesinlikle yeterli olmadı, yeterli olması mümkün değil" diye sitem eden çiçekçilerden Gül Artıç, "Umarım anneler gününde zararımızı karşılayacağız" dedi. Artıç, sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde "Çiçeklere bakabildiği kadarıyla baktığını, ama dükkana stokladığı çiçeklerin büyük çoğunluğunun solduğunu" anlattı. Artıç, "Israrla ayakta durmaya çalışıyoruz. Ben hep iyi tarafından bakıyorum, son iki günümüz hayırlısı olur inşallah" sözleriyle umutlu olduğunu iletti. 

Çiçekçi Serkan Kanbolat da "Tam kapanma döneminde elimizde kalan çiçekleri attık çöpe, çöpe gitti" sözleriyle sitem eti. Yardım almadığını söyleyen Kanbolat, "Bir nebze iş olacağını düşünüyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Zararımızı karşılayacak kadar kazanmayı umut ediyoruz" dedi.   

Görüntü dökümü: Mezattan görüntüler, Çiçekçi Volkan Özceren, Çiçekçi Gül Artıç, Çiçekçi Serkan Kanbolat

 

Kaynak: anka