Kurban Bayramı yaklaşırken, Ankaralı besiciler, kurbanlıklarını satamadığından dert yandı. Mühye köyünden genç bir besici, “Bu seneki maliyetler çok yüksek, zararla satış yapıyoruz. Geçen sene 14-15 bin liraya satılan danalar bu sene 17 bin lira. Maliyet yüksek, kar düştü. Et para etmiyor. Bize sadece rezilliği kaldı. Kestirdiğimiz kadar kestireceğiz. Ondan sonra da bırakacağız bu işi” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Çankaya Mühye köyündeki kurban pazarını gezdi, besicilerin sıkıntılarını dinledi. Kurbanlık 150 koyunundan sadece 15’ini satabildiğini söyleyen bir besici şöyle konuştu:

“Ben bu hayvanı kendim yetiştirdim, büyüttüm. Tarım Kredi Kooperatifi’nden 10 ton yem yedirdim. Ekinlerim, arpalarım bitmedi. Komşulardan aldım. Tarım Kredi’ye 75 (bin) lira borcum var. Ziraat Bankası’na 100 milyar (bin TL) borcum var. Traktör borcum var. Mazotu, gübreyi söylemiyorum. Bitkinim, bitkin. Satabilirsem satacağım, satamazsam yarın siz benim kapıya geldiğiniz zaman ya traktörüm gidecek ya tarlalarım gidecek. Biraz da bizden yana olun ne olur?”

"BU İŞİ BIRAKACAĞIZ"

Arefe günü dahi müşteri gelmediğini söyleyen genç bir besici ise, “Bu seneki maliyetler çok yüksek, zararla satış yapıyoruz. Para kazanamıyoruz. Biz bu hayvanları satmak zorundayız, yetiştirdik. Geçen sene 14-15 bin liraya satılan danalar bu sene 17 bin lira. Yani maliyet yüksek, kar düştü. Et para etmiyor. Bize sadece rezilliği kaldı. Kestirdiğimiz kadar kestireceğiz. Ondan sonra da bırakacağız bu işi. Devlet biliyor dışarıdan getirmeyi” diye konuştu.

"HAYVANLARIM SATILMAZSA HALİM PERİŞAN"

Bir diğer besici ise, “Kurbanlıklarımızı satamadık. Daha 25 tane hayvanım duruyor. Yem 165 lira. Geçen sene 80 liraydı. Vatandaşa kurban parası veriyorum diye kandırıyor. Zengine veriyor. Zenginin hükümeti. Dokuz baş nüfus var. Aç. Bu hayvanlar satılmazsa bizim halimiz perişan. Nakliye masrafı, yer masrafı veriyoruz” dedi.

 

Kaynak: anka