Haber: CANSU TİMUR / Kamera: FATİH NAZIM EFE

Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş, iki doz Biontech sonrası bir doz Turkovac hatırlatma dozuna ilişkin Faz-2 B çalışmasına bugün 5 merkezde başladıklarını bildirdi. Doç.Dr. Ateş, ergenlerde ilk doz Turkovac çalışmasının hafta sonu, gebelerde Turkovac aşılama çalışmasının ise haftaya başlayacağını açıkladı. 

Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş, bugün başlayan iki doz Biontech sonrası bir doz Turkovac hatırlatmasına ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Ateş, bu çalışmayla Biontech aşısı olmuş ve üzerinden 90 gün geçen kişilere Turkovac'ın hatırlatma dozu olarak yapılacağını söyledi. 

Çalışma, Ankara Şehir Hastanesi'nin koordinatörlüğünde 5 merkezde yapılacak ve toplam 1.034 gönüllü çalışmada yer alacak. Ateş, çalışmanın 3 ay süreceğini belirtti. Ateş'in açıklaması şöyle:

"ÇALIŞMA AÇIK ETİKETLİ OLACAK"

"Bugünkü çalışmamız, geçen hafta Sayın Bakanımız Fahrettin Koca'nın açıkladığı 24 Ocak Pazartesi başlayacak dediği iki doz Biontech sonrası 90 gün geçen gönüllülerde Turkovac hatırlatma dozunu yapacağımız Faz-2 B bir çalışma. Bu çalışmamız dediğimiz gibi iki doz Biontech aşısı yapmış ve üzerinden 90 gün geçen gönüllülerimize hatırlatma dozu olarak Turkovac yapıyoruz. Burada çalışmamış açık etiketli, yani gönüllü istediği aşıyı tercih edecek. İki kollu bir çalışma ve 5 merkezde yapılacak. Bu merkezler, Ankara Şehir Hastanesi koordinatörlüğünde İzmir ve İstanbul'dan 3 olmak üzere toplam 5 merkezde bu çalışmamız yapılacak. 

"DAHA KISA SÜRE İÇERİSİNDE BİTECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ"

Çalışma iki kollu dememizin nedeni, aşımız Şanlıurfa'da Dollvet fabrikasında ve Tekirdağ Koçak Farma'da üretilen bir aşı. Bu çalışmada iki kollu olarak DoLlvet ve Koçak Farma’daki kendi aşımızın ürünlerini kıyaslayacağız. Burada her kolda 517 gönüllüden oluşacak ve toplamda 1.034 gönüllü ile çalışmamızı tamamlayacağız. Üç ay gibi kısa bir sürede çalışmanın tamamlanmasını bekliyoruz ama bu çalışmanın daha kısa süre içerisinde biteceğini tahmin ediyoruz. 

"HAFTA SONU ERGENLERDE TURKOVAC ÇALIŞMASI BAŞLAYACAK"

Bugün gönüllülerimiz bekliyor, çalışmalarımıza 11 gibi başlayacağız. Bundan sonra Turkovac ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Hafta sonu ergenlerde Turkovac çalışmamız başlayacak, primer doz çalışması olacak. Müteakiben önümüzdeki hafta gebelerde Turkovac aşılanma çalışmamıza başlamış olacağız."

 

Kaynak: anka