Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: FATİH NAZIM EFE

Türk lirasında yaşanan rekor değer kaybı güzellik sektörünü de vurdu. Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası Bülent Erdoğan, üç ayda bir ojenin bile 7 liradan 12,5 liraya çıktığını belirterek, “Hem ürüne zam geldi hem ciro kaybettik. Artık iflasa doğru gidiyoruz” dedi.

Türk lirasının değer kaybetmesi, ithal edilen bütün ürünlerin fiyatını artırdı. Güzellik ürünleri de bundan nasibini aldı. Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası Bülent Erdoğan, son üç aydaki maliyet artışını beş ürün üzerinden şöyle açıkladı:

“Saç boyasını üç ay önce 20 liradan alırken şu anda 30 lira oldu. Güzellik uzmanlarımızın kullandığı ruj 12,5 liradan 17 liraya çıktı. Çok kullandığımız, röfle filan yaparken kullandığımız, alüminyum folyo dediğimiz jelatinin kilosu 22 liradan 40 liraya çıktı. Fondöten 17 liradan 27 liraya yükseldi. Ojemiz de 7 liradan 12,5 liraya çıktı. Aynı fiyatta kalıyoruz. Ürünlerimiz zamlandı, servis ücretimiz aydı. Kardan zarar etmeye başladık. Bu kadar zam gelmemeli.”

Müşteriyi kaybetmemek için zam yapamadıklarını aktaran Erdoğan, “Bıçak kemiğe dayanana kadar direneceğiz. Bıçak kemiğe dayanınca yapacak bir şey yok. 3 bin 500 üyem var ve 3 bin 500 üyemin de hepsi ekonomik sıkıntı içinde” dedi.

“CİRO KAYBETTİK, İFLASA DOĞRU GİDİYORUZ”

Erdoğan, 30 liraya aldıkları ürünü 90 liraya almaya başladıklarını söyleyerek, “Jelatin dediğimiz alüminyum folyoyu bulamıyoruz şu anda. Satmıyorlar, getirmiyorlar. Firmalar, iyi müşterilerini kaçırmamak için günlük azami vermeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Erdoğan, “Ciro yapamıyoruz. Bundan bütün halk etkilendi. Müşterimiz, evde geçim zorlaştığı için onlar da ayda bir kere kuaföre gidiyorsa üç ayda bir kere gitmeye başladı. Ayda üç kere gidiyorsa bir kere gitmeye başladı. Ciro kaybımız da var. Sadece ürünlere zam gelse, en azından ciro kaybımız olmasa lüksümüzden kısarız. Geçinmeye çalışırız. Hem ürüne zam geldi hem ciro kaybettik. Artık iflasa doğru gidiyoruz.”

Oda olarak kooperatif kurduklarını ve gelen zamları böyle aşmaya çalıştıklarını aktaran Erdoğan, ürünleri kooperatifler aracılığıyla ürütmeye ya da ucuza almaya çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak: anka