Ankara'da "Dijital Dünyada Eğitimde Fırsat Eşitsizliği” çalıştayı yapıldı. Çalıştayda konuşan, Türkiye Üstün Zekalılar ve Üstün Yetenekliler Eğitim Kültür Sağlık Vakfı (TÜZYEKSAV) Başkanı Erdal Kiziroğlu, "Tüm çocuklarımız için eşit, adil, kişisel farkları gözeten bir sistemi kurmak ve geliştirmek zorundayız" dedi. 

Türkiye Üstün Zekalılar ve Üstün Yetenekliler Eğitim Kültür Sağlık Vakfı (TÜZYEKSAV), Mektepli Gazete, Özgür Radyo ve EDUTEK Akademi bugün "Dijital Dünyada Eğitimde Fırsat Eşitsizliği” çalıştayını düzenledi. Çalıştayda, dijital dünyada eğitimde fırsat eşitsizliği konuşuldu. Çalıştaya, İyi Parti Eğitim Politikaları Başkan Yardımcısı Fatma Gülümser Birol, DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Kerem Altun, Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı İbrahim Veli, CHP Eğitim Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan, Anadolu Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Demet Karakaya katıldı. 

Katılımcılar, eğitim, fırsat eşitsizliği ve dijitalleşmeye ilişkin açılış konuşmalarını yaptı. Konuşmaların ardından, atölye çalışmalarına geçildi. 

"ÇÖZÜMLER ORTAYA KOYABİLİRİZ"

TÜZYEKSAV Başkanı Erdal Kiziroğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Geçmişte ülkelerin kalkınmalarının asıl belirleyici güçleri yeraltı kaynakları, bugün ise eğitimli insan gücüdür. Ülkeler artık eğitimi, ekonomilerinin lokomotifi olarak görmekte bu nedenle yeni yaklaşımlar ortaya koymaktadır. Eğitim, eşitsizliğinin en önemli nedenlerinden biri gelir adaletsizliğinin giderilememesidir. Tüm çocuklarımız için eşit, adil, kişisel farkları gözeten bir sistemi kurmak ve geliştirmek zorundayız. Dönüşümü yakalama şansımız yüksek. Bugün eğitimin geleceği açısından bir yol haritası oluşturabilir, eğitimi yönlendiren etkili çözümler ortaya koyabiliriz. Bizler, eğitimde dijital dönüşümü başlatmak ve hızlandırmak için ülkemizin tüm bölgelerine ihtiyaçları oranında kaynak aktarılması gerektiğini dijital okuryazarlığı toplumun tüm kademelerine yaymamız gerektiğini bilmekteyiz."

Çalıştayın düzenleyicilerinden, Alaattin Dinç, MEB Şurası’na ilişkin, “Bu iktidar dönemi, eğitimde fırsat eşitliğinin daha da bozulduğu, okullardaki makasın yüzde 70’lerin üzerine çıktığı bir süreci yaşıyoruz. Bu nedenle eğitim kamusal, bilimsel, laik, demokratik olmalıdır. Toplumsal katılımın olabildiğince geniş olduğu yeni bir örgütlenme olmalıdır” dedi. 

"DAHA ADİL BİR EĞİTİM SİSTEMİNİ TARTIŞACAĞIZ"

CHP Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan'ın konuşması ise şöyle: 

“Ülke nüfusumuzun 26 milyonu öğrenci. Yani yüzde 31’i öğrenci. Zorunlu eğitim kapsamındaki öğrenci velilerini de içerisine kattığımızda yaklaşık 55-60 milyon eğitimle ilintili bir kitle. Bir takım eşitsizlikler ortaya çıkıyor. Eğitim harcamalarından baz aldığımızda, aileler arasında 20-21 kat bütçe farklılıkları olduğunu görüyoruz. Evet eğitimde eşitlik nasıl sağlanacak sadece fırsatları ortaya koyduğumuzda çocuklar için iyi bir gelecek hazırlayabilecek miyiz yoksa kimin ne kadar ihtiyacı varsa onu mu sunmalıyız. Daha adil bir eğitim sistemi için neler yapmalıyız tartışacağız. Türkiye’de eğitim sorunlarını hep birlikte bir araya gelmeden çözemeyiz. Renk, dil, din ayrımı yapmadan oturup konuşmaktan başka çaremiz yok. MEB kendi bakış açısıyla yaptı pek çok şeyi, tüm kararları aldı ama bundan sonraki süreçte çocuklarımız için iyi bir gelecek hazırlayacaksak bunu hep birlikte yapmaktan başka çaremiz yok.”

"EĞİTİMİN ÜZERİNE PANDEMİYLE BÜYÜTEÇ TUTULDU"

İyi Parti Eğitim Politikaları Başkan Yardımcısı Fatma Gülümser Birol, "Eğitimin üzerine pandemiyle büyüteç tutuldu. Salgındaki büyüteçle şunu anladık ki bir hastalık makası müthiş açabiliyor. Sadece ülkemizin değil dünyanın sorunu, eğitimdeki eşitliğin bozulması. Dijital dünyayı yönetecek iyi insanlar yetiştirmek eğitimin temeli olmalı. Robot dünyasının iyi robotlar yapacak çocukları olması gerekiyor" dedi. 

"BU VE BENZERİ TABLOLARA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Kerem Altun, eğitimde insanın merkeze alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bugün ülkemizin karşı karşıya bulunduğu pek çok sosyal sorunun köklü bir biçimde çözümünde kilit rol oynayan eğitimle ilgili bir alanda ortak aklı önceleyen bir amaçla bu kadar farklı bileşenin ve ya paydaşın ortak bir zeminde ülkemizin geleceği için bir araya gelinmiş olmasıdır. Bu tablo gerçekten sevindiricidir. Millet olarak bu ve benzeri tablolara çok ihtiyacımız var. Ülkemizde okullaşma oranlarında iyileşmeler olmasına rağmen eğitim sisteminin temel sorunları devam etmektedir. Eğitimdeki fırsat eşitsizliğindeki dengesizlik sürmekte, dayatma müfredatlar uygulanmaktadır. Eğitimin kalitesi ve niteliği ile ilgili sorunlar hala önemini korumaktadır. Bizim konuya yaklaşımımız, eğitimde insanının merkeze alınması, kapsayıcı ve hayat boyu devam eden bir eğitim sisteminin hayata geçirilmesidir."

"DÜNYA BİLGİYİ MERKEZE ALIYOR"

Saadet Partili İbrahim Veli ise partilerinin politikalarından bahsederek, "Biz Saadet politikası olarak eğitimi, talim, terbiye ve tedrisat olarak üçe ayırıyoruz. Bu üç başlıkta gençlerimizi bir noktaya getirdiğimiz zaman beklediğimiz noktaya geldiğini görüyoruz. İkinci başlık, dijitalleşme, dijital dünya bilgiyi merkeze alıyor. Teknoloji, bilgiyi hem hızlandırıyor. Eğitimin kişiselleştirilmesi bu. Eğitimin bu üç boyutu ve dijitalleşmenin sağladığı bu üç yenilik birlikte ele alınarak hangi fırsatları sağlıyorsa bunlara odaklanmamız lazım" dedi. 

"DAHA DENGELİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Anadolu Eğitim Sen'den Demet Karakaya ise, "Eşitsizlik aslında hayatımızın her yerinde yer alıyor. Eğitimle bu eşitsizlikleri daha dengeli hale getirmeye çalışıyoruz. Biz gelişen bir dünyanın içine girdik, hızlı bir teknoloji sürecindeyiz. Buna uyum sağlamanın yolu, teknolojiyi gereği gibi kullanma becerisini geliştirmek geçiyor. Ama teknolojiyi herkes eşit kullanıyor mu bunlar açık konular" diye konuştu. 

Kaynak: anka