Ankara Büyükşehir Belediyesi, mazot desteği vereceği çiftçilere ‘Başkent Kart’ dağıtıyor. Ankara’nın 25 ilçesinde Başkent Kart dağıtımına devam eden Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, ilk etapta yaklaşık 60 bin Başkent Kart’ı şubat ayı sonuna kadar çiftçilerle buluşturacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın başkanlık yazısı ile Büyükşehir Belediye Meclis gündemine taşıdığı ve oybirliği ile kabul edilen ‘mazot desteği’ kararının ardından çiftçilere Başkent Kart dağıtımına başlandı.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, mazot desteği öncesi 25 ilçede Başkent Kart dağıtımına yönelik takvimi belirledi.

YAKLAŞIK 60 BİN BAŞKENT KART ÇİFTÇİLERE DAĞITILACAK

İlk etapta şubat ayı sonuna kadar çiftçilere dağıtılacak yaklaşık 60 bin Başkent Kart ile tarımsal desteklerini sürdürmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, girdi maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olmayı, tarımsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamayı ve üretimin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

BEYPAZARI, GÜDÜL, SİNCAN, AKYURT VE POLATLI İLÇELERİNDE KART DAĞITIMINA YOĞUN İLGİ

Tohumdan hayvancılığa, sıvı gübreden fide desteğine kadar birçok alanda Başkentli yerli üreticilere destek veren Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın başlattığı Başkent Kart dağıtımına yoğun ilgi gösteren Beypazarı, Güdül, Sincan, Akyurt ve Polatlılı çiftçiler, mazot desteği ile ilgili memnuniyetlerini şu sözlerle dile getirdi:

Ahmet Ertem: “Büyükşehir arpa, buğday, mercimek verdi. Hepsinden de yararlandım ve çok memnun kaldım. Mazot desteği bize ilaç gibi geldi. Kredi kartı gibi rahatça Başkent Kartları kullanabileceğiz.”

Ünal Toptaş: “Çok güzel bir sistem olmuş. Bize çok faydası olacak. Zaten mazot almakta çok zorlanıyoruz. Bütçeme de çok katkısı olacak.”

Mustafa Atıcı: “Çiftçiler devamlı olarak Büyükşehir’in her türlü desteğinden memnun. 2 senedir bu desteklerden yararlanıyorum. Büyük katkısı var bize. Mazot fiyatları arttı. Kara kara ne yapacağımızı düşünüyoruz. Dar zamanda Büyükşehir yetişti derdimize.”

Ali Tüfekçi: “Büyükşehir’in desteklerini görüyoruz çiftçiler olarak ve takip ediyoruz. Keçi ve tohum desteklerinden yararlandım, memnun kaldım. Mazot da verecek ve çok faydası olacak bunun bize. Çiftçinin ayakta duracak hali kalmadı. Desteklerin devamını diliyorum.”

Mustafa Özer: “Başkent Kartımı aldım. Tarlaları ekerken çok mazot harcıyoruz. Geçinemiyorduk, çok faydası olacak bize. Sağ olsunlar, var olsunlar.”

Kadir Tütüncü: “Çiftçiye yapılan yardımlardan yararlanıyoruz. Çiftçi zor durumda ve bu nedenle bize ilaç gibi geldi. Tohum desteklerinden de yararlandım ve işlerimiz de ekonomik gücümüz de arttı, teşekkür ediyorum.”

Yaşar Yüceer: “Büyükşehir ne verirse versin bizim için faydası var. Tohum desteklerinden de aldık ve bu desteklerin çiftçilere çok faydası oluyor.”

MAZOT DESTEĞİ BAŞKENT KARTLARA YÜKLENECEK

Aynı zamanda temassız ödeme kolaylığı sağlayacak Başkent Kartlara önce mazot desteği ödemeleri yapılacak, daha sonraki aşamalarda ise kırsal kalkınma destekleri kart üzerinden devam edecek.

Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal destekleri sayesinde ekonomik yönden rahatladıklarını belirten Başkentli çiftçiler düşüncelerini şu sözlerle paylaştılar:

Birol Ayşe: “Ekonomik olarak etkisi çok büyük. Keşke şimdiye kadar yapılmış olsaydı böyle destekler. Yani şu an gerçekten çiftçiler, hak ettiklerini Mansur Yavaş sayesinde almaya başladı. Daha önceki desteklerden de etrafımızda, köyümüzde, komşumuzda yararlananlar var. Bundan dolayı çok da memnunuz. Çiftçilerin genel olarak durumu kötü. Mazotun litresi bugün 14 lira hatta belki üzerinde. Konu Mansur Yavaş değil, konu insan olabilmek. Yöneticiler niye seçiliyor? Vatandaşa yardımcı olsun diye seçiliyor. Bu yüzden yöneticinin örnek olması lazım.”

Mesut Şensoy: “Bu yeni bir destek ve ekonomik olarak çok büyük destek olacak. Mazot çok pahalı. 1995 yılından beri çiftçilik yapıyorum ve bugüne kadar hiç destek görmedik. Maddi manevi desteğe ihtiyacı var çiftçinin.”

Mehmet Pınar: “Çok memnunuz. Çiftçi çok zor durumda. Daha önce nohut aldık, buğday aldık. 40 senelik çiftçiyim. Daha önce bu destekler yoktu. Mansur başkana teşekkür ediyoruz.”

Adem Köse (Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı): “Başkanımızın yapmış olduğu desteklerden dolayı ve tarıma verdiği büyük destek, katkı ve çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Zor günlerde her zaman destek veriyor. Çiftçinin lehine olan ve büyük destekler sağlayan çalışmalar bunlar.”

Mehmet Arıcı: “Çiftçi için güzel bir destek. İnanın bu sene çoğu çiftçi gübresiz ekecek. İstese de gübre atamayacak. Çiftçiler maddi nedenlerden dolayı çiftçiliği bırakma durumuna geldi. Çitçi zor durumda ve ürün kaybı yaşıyor. Daha önce aldığımız tohum desteği olmasaydı tarlalarımız açık kalacaktı. Ekim olmayacaktı. Doğal gaz desteği, kömür desteği veriyor. Daha ne olsun yani.”

Alparslan Yüksel: “Ekonomik yönden çok faydası oluyor bu desteklerin. Çiftçi bitik halde. Çiftçinin hiçbir malı para etmiyor şu an. 40 senedir çiftçilik yapıyorum, daha önce hiç kimseden böyle bir destek görmedik. İlk defa Mansur başkandan görüyoruz. Tohum desteklerinden de yararlandım. Tasarruf sağladık, çocuklara harcadık ve bütçemize katkı oldu.”

Hatice Yüksel: “Çiftçilere katkısı büyük. Böyle bir destek hiç görmedim. Çiftçiliği teşvik eden çalışmalar. Hayat şartları çok zor. Böyle destekler yüzümüzü güldürüyor. Bu desteklerden sağladığımız tasarrufla ev masraflarımızı karşılıyoruz, çocuklarımıza katkımız oluyor.”

Polat Ünal: “Çok teşekkür ediyoruz Mansur Yavaş’a. Her konuda çiftçinin yanında. Ekim desteğinden mazota kadar kendisine çok teşekkür ediyoruz. Buğday desteğinden de yararlanmıştım. Böyle bir destek şimdiye kadar hiç olmamıştı. 15 senedir çiftçiyim. Ekonomik katkısı çok büyük. Çok güzel projeler bunlar. Evimize kalıyor paramız ve bütçemize faydası çok büyük.”

Alaaddin Çelik: “Mansur başkanımıza verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Zaten zorda olan çiftçimizin bu desteğe gerçekten ihtiyacı vardı. Bu destekle ayakta kalabilmesi ancak mümkün olacak. Çünkü çiftçinin şu anda tarlaya gübre atmak için mazotu yoktu deposunda. Bu mazot desteği için çok teşekkür ediyoruz.”

Kaynak: anka