DİLAN KUTLU 

Amasya'da yoğun kar yağışı nedeniyle çok sayıda sera çöktü. Sera sahipleri, daha fazla zarara uğramamak için seraların üzerindeki naylonları kesmek zorunda kaldı. Çiftçi Eyüp Şahin, "Şu anda 8 dönümlük seranın maliyetini hesapladığımız zaman 1 trilyon (milyon) 600 bin lira yapar. Bu maliyetlerin altından kalkma şansımız yok" dedi. 

Amasya’da üretim yapan çiftçilerin seraları karın ağırlığı nedeniyle çöktü. Üreticiler, sera demirlerinin çökmemesi için seraların üzerini kaplayan naylonları kesmek zorunda kaldı. Domates ekimi için fide siparişi verdiklerini, ancak yaşadıkları zarar nedeniyle bu ekimi yapamayacaklarını söyleyen çiftçiler, fidelere ödedikleri parayı da karşılamayacaklarını, ardık üretim yapamayacaklarını söyledi.

Amasyalı üreticiler, yaşadıkları zararı ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

"SERANIN DÖNÜM MALİYETİ DEMİRİ VE NAYLONU HARİÇ 180 BİN LİRA"

Ömer Sarı: “Bir çiftçimizin 20 dönüm, 30 dönüm bloklar halinde serası çöktü. Bu insanlar fidelerine (domates fidesi) yazıldılar. En küçük çiftçinin 100-120 bin, en büyük üreten çiftçimizin 240 bin fide masrafları var. Senetlerini yaptılar. Buraya fide gelecek o vatandaş o fideyi dikemeyecek. Çiftçimizin fideden zararı var. Ayrıca buradaki seranın dönüm maliyeti sadece, demiri ve naylonu hariç 180 bin lira.”

"DEVLET BÜYÜKLERİMİZİN HEPSİNİN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA OLMASI LAZIM"

Eyüp Şahin: “Şu an da 8 dönümlük seranın maliyetini hesapladığımız zaman 1 trilyon (milyon) 600 bin lira yapar. Bu maliyetlerin altından kalkma şansımız yok. Burası üretim bölgesi. Devlet büyüklerimizin hepsinin çiftçilerimizin yanında olması lazım. İllaki uçması gerekmiyor seramızın. Şu an elimizden gelen hiçbir şey yok. Bize burada destek verilirse hepimiz kalkınabileceğiz. Destek verilmezse hiç kimse hiçbir şey yapamayacak. Üretim olmaz.”

"HERHANGİ BİR YETKİLİNİN GELİP DE KÖYLÜNÜN DERDİNE DERMAN OLDUĞUNU GÖRMEDİK"

Alaattin Şeker: “Burası 5 bin hektar seracılık yapan bir köy. Buranın adı Küçük Antalya. Kar yağışı devam ediyor. Seraların yüzde 85’i uçmuş vaziyette. Ne valimizden ne de Tarım İl Müdürlüğü’nden herhangi bir yetkilinin gelip de köylünün derdine derman olduğunu görmedik. Yüzde 15 sera ayakta kalmış. Kar yağışı devam ediyor. Yarın sabah bu yüzde 15 seranın da ayakta kalmayacağı belirtisinin göstermiş oluyor.”

Kaynak: anka