AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye’nin Afganistan Büyükelçiliği’ni kapatmayarak, “Afganistan'ın dünya ile bağlantısını” sağladığını ve ülkedeki gelişmeleri hassasiyetle takip ettiklerini söyledi. Çelik, “Laiklik prensibinin Anayasa'da korunması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir şekilde anayasadan çıkarılması gibi bir teklif, Ak Parti’nin teklifi olamaz. Bu teklife Ak Parti’nin olumlu bir şekilde bakması da mümkün değildir” dedi.

AKP Sözcüsü Çelik, partisinin MYK toplantısının ardından açıklama yaptı. Çelik’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“TERÖRE KARŞI VERDİĞİMİZ MÜCADELE AYNI ZAMANDA İNSANLIK SAVUNUSUDUR: Terörle mücadele operasyonları güçlü bir şekilde devam ediyor. İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarımızın koordinasyonunda çok güçlü bir şekilde terörle mücadele ediliyor. İçişleri Bakanlığımızın, Eren Operasyonları 15 bölgede sürüyor. Aynı şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde başlattığı Pençe Operasyonları da devam ediyor. Bütün bu mücadeleler hem ülkemiz adına hem milli güvenliğimiz adına verdiğimiz bir mücadele olduğu gibi insanlık düşmanı bir yapı olan teröre karşı verdiğimiz bu mücadele aynı zamanda bir insanlık savunusudur. Burada hiçbir şekilde geri adım atılmadan, hiçbir şekilde bir gevşemeye mahal vermeden en güçlü şekilde bu operasyonlar devam ediyor

MEB GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE SIK SIK BİLGİLENDİREREK PAYLAŞIYOR: Pandemi döneminde MEB, Sağlık Bakanlığımızla birlikte güçlü bir koordinasyon içerisinde okulları açık tutma çocukları yüz yüze eğitimle yeni dönemlere hazırlama faaliyetini büyük bir hassasiyetle yürütüyor. Milli Eğitim Bakanımız alınan tedbirleri, gelinen aşamalarda karşılaşılan zorlukları, bunlara karşı nasıl cevap üretildiğini güçlü bir şekilde sık sık bilgilendirerek paylaşıyor. Tabii çok şey yapıldı hükümetlerimiz döneminde. AKP döneminde okul öncesi eğitime erişimin artması çok önemli bir olgudur. Çocukları okullara hazırlamak, öğrenciler arasındaki başarı farklarını en aza indirmek konusunda okul öncesi eğitim kritik bir rol oynuyor.

BM’NİN CİDDİ SORUNLARI VAR: Sayın Cumhurbaşkanımızın, Daha Adil Bir Dünya Mümkün kitabı yayınlandı. Bu kitap hem Cumhurbaşkanımızın liderliğinde siyasetimizin ve ülkemizin çeşitli konulardaki yaklaşımlarını ve liderlik ettiği konuları net bir şekilde anlatıyor. En önemli konulardan bir tanesi; küresel ölçekteki ayrımcılık BM'deki çifte standart meselesidir. Kuşkusuz BM'nin meşruiyet, işlevsellik, etkinlik, temsil, kapsayıcılık gibi çok ciddi sorunları var. Cumhurbaşkanımız BM toplantılarına katıldığında yüksek sesle bunları ifade etti. Bu kitaptan elde edilen gelir tamamıyla AFAD'a bağışlanacaktır.

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİNDE NORMALLEŞME: Mısır ile ilişkilerimizde bir normalleşe süreci yaşanıyor. 2020 yılında toplam ticaret hacmimiz 4,85 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dolayısıyla ikinci toplantının Ankara'da yapılması bir aşama daha ileriye gidildiğini gösteriyor.

TÜRKİYE, KABİL BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KAPATMAMIŞTIR Afganistan'daki yabancı askerlerin tamamı 31 Ağustos'ta ülkeden ayrılmış oldu. NATO destek misyonunun sona ermesiyle bizim askerlerimiz 25 Ağustos'ta ülkemize dönmüş oldular. Türkiye, Kabil Büyükelçiliği’ni kapatmamıştır. Büyükelçiliğimiz hizmet vermeye devam etmektedir. Afganistan'ın dünya ile bağlantısını sağlayan çok önemli oradaki misyonu bakımından son derece kıymetli bir faaliyet yürütüyor Büyükelçilikteki arkadaşlarımız. Tabii insan hakları başta olmak üzere, kadın hakları başta olmak üzere Afganistan'daki konuları hassasiyetle takip ediyoruz.

Açıklamaların ardından geçilen soru-cevap kısmında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çelik, şunları söyledi:

LAİKLİK PRENSİBİNİN ANAYASA'DA KORUNMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ: Sayın Resul Tosun'un ifadelerine de, sayın Engin Özkoç'un ifadelerine de katılmıyoruz. Birincisi Ak Parti’nin laiklik konusundaki tutumu bellidir. Bu partimizin tüzüğünde net bir şekilde ifade edilmiştir. Laiklik prensibinin Anayasa'da korunması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir şekilde anayasadan çıkarılması gibi bir teklif, Ak Parti’nin teklifi olamaz. Bu teklife Ak Parti’nin olumlu bir şekilde bakması da mümkün değildir.

(SURİYELİLERİ) NASIL GERİYE DÖNDÜREBİLİRİZ STRATEJİLERİ GELİŞTİRMEK GEREKİYOR: Suriye’de iç savaş ilk ortaya çıktığında Cumhurbaşkanımızın, Başkan Obama ile yaptığı görüşmelerin esası Suriye’nin Suriye içinde bir güvenli bölge oluşturulması, bir uçuşa yasak bölge oluşturulması ve bu mültecilerin orada tutulmasıydı. Maalesef burada, uluslararası toplum, büyük devletler sorumluluklarını yerine getirmeyince ölümden kaçan bu insanların Türkiye’ye ve Avrupa ülkelerine gitmesi söz konusu oldu. Şimdi gelinen noktada bunu dikkatli bir şekilde nasıl geriye döndürebiliriz diye stratejiler geliştirmek gerekiyor. Kuşkusuz bunun konuşulacağı bölge ülkeleri, başta Ürdün, Irak ve diğer ülkelerle ciddi bir şekilde bunun konuşulması gerekiyor. Bunun mekanizması ne olur, aşamaları ne olur; şu aşamada bir şey söylemememiz en iyisidir. Çünkü verilmiş bir karar yok

 

Kaynak: anka