Yalova'da, AKP’li belediye meclis üyelerinin, belediyeye bağlı iştiraklerde yönetim kurulu üyesi oldukları ve birden fazla yerden maaş aldıkları iddia edildi. CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, konuyla ilgili soru önergesi verdiklerini bildirdi. Demokrat Parti Yalova İl Başkanı Ahmet Özsümer ise belediyeye bağlı birlikler için “sınıf başkanlığı gibi birer yıllık pay edildi meclis üyelerine” dedi.

2019 yerel seçimlerinde Yalova belediye başkanı seçilen CHP'li Vefa Salman, 27 Şubat 2020 tarihinde açığa alınmış yerine belediye meclis üyeleri arasından AKP'li Mustafa Tutuk seçilmiş, Tutuk göreve başladıktan sonra AKP'li belediye meclis üyelerinin belediyeye bağlı birlikler ve şirketlerde yönetici olarak görevlendirildikleri ve birden fazla yerden maaş aldıkları iddiaları ortaya çıkmıştı.

Konuyla ilgili ANKA Haber Ajansı'na konuşan CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, CHP'li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman döneminde hiçbir belediye meclis üyesinin iştiraklerde yönetim kurulu üyesi olmadığını, AKP’nin göreve gelmesinden sonra belediye meclis üyelerine birden çok maaş ödenmeye başlandığını söyledi.

Gürel'in açıklamaları şöyle:

"DOĞRU İSE BELEDİYELER KANUNU'NA GÖRE YASAK BİR İŞLEM"

"Son günlerde özellikle sosyal medyada AKP’li bir belediye meclis üyesinin, meclis üyesiyken belediyenin iştiraklerine ticari amaçla fatura kestiği söylentileri üzerine biz de ilk önce sosyal medya hesabımızdan ilgili riyaset makamına soru sorduk. Bu konuda cevap bekledik fakat cevap gelmedi.

İddialar şunlardı: Yalova Belediye Meclis üyelerinden Uğur Daban, ki kendisi hem Denetim Komisyonu üyesi hem yüzde 77’si Yalova Belediyesi’ne ait olan YASKİ’de meclis üyesi, aynı zamanda oraya başkan olma isteğini de sürekli dile getiriliyor. Yine yüzde 94’ü Yalova Belediyesi’ne ait olan Yeşil Körfez Su Birliği’ne de yaklaşık altı aydır ticari amaçlı fatura kestiği konuşuluyordu.

Eğer bu doğruysa, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre yasak bir işlem. Yani bir belediye meclis üyesi, belediye meclis üyesiyken belediyeyle veya bir iştirakiyle herhangi bir ticari irtibat kuramaz, kendi şirketinden fatura kesemez.

"HEM BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI, HEM ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ HEM DE ŞİRKET YÖNETİM KURULU ÜYESİ"

CHP’li belediye başkanı siyasi beklentilerle görevden uzaklaştırılmadan önce bu konuda çok hassas davranıyordu. Belediye meclis üyelerinin hiçbiri aynı zamanda belediyenin herhangi bir iştirakinde yönetim kurulu üyeliği yapmıyordu. Buna özellikle dikkat ediliyordu.

Fakat AKP, Türkiye’yi yönetme tarzından da bildiğimiz üzere göreve geldikten sonra hemen bazı meclis üyeleri, bazı bilinen siyasi kişiler bir veya birden fazla yerden ekstradan maaş almaya başladılar.

Örneğin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Halk Ekmek Genel Müdürlüğü yapan Ahmet Sarıduman; şu anda Yalova Belediyesi’nde hem belediye başkan yardımcısı, hem özel kalem müdürü, hem de bir belediye şirketinde yönetim kurulu üyesi.

Yani bildiğimiz kadarıyla bir pozisyonundan maaş alıyor, diğer pozisyonu olan şirket kurulu üyeliğinden de oturum parası alıyor. İddia edilen durumda Uğur Daban da belediyeden hem meclis üyeliği oturum parası alıyor, hem denetim komisyonunda olmasından dolayı oradan bir gelir elde ediyor, hem de belediyenin bir iştiraki olan bir firmadan da ticari vesileyle fatura keserek gelir elde ediyor.”

"YASAL OLARAK TAKİP EDECEĞİZ"

CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, konu ile ilgili soru önergesi verdiklerini belirterek; “Doğru olup olmadığı, varsa hangi tarihlerde ne miktarlarda fatura kesildiği veya eğer varsa kamuoyuna çıktıktan sonra bunu yok etmeye yönelik geri bir fatura iadesi olup olmadığına dair ve bütün teknik detayları içeren bir soru önergesi verdik. En kısa zamanda belediyenin şimdiki yetkili kişilerinden açıklama bekliyoruz. Açıklama gelmezse de bu konuyu yasal olarak muhakkak takip edeceğiz. Hedefimiz bütün Türkiye’de temiz, ahlaklı, namuslu yönetimlerdir. Biz de CHP olarak Yalova’da yereldeki bütün yönetim kademelerinde bunu hedefliyoruz” dedi.

"BİRLİKLERDE BİRLİK BAŞKANLIĞI MECLİS ÜYELERİNE, SINIF BAŞKANLIĞI GİBİ BİRER YILLIĞINA PAY EDİLDİ"

Demokrat Parti Yalova İl Başkanı Ahmet Özsümer de ANKA’ya şunları söyledi:

"Yalova’da son günlerde yaşanan olaylar ‘yok artık’ denilecek kadar ayyuka çıkmış durumda. Tabii bu konu bizleri de bir hayli endişelendiriyor. ‘Biz yaptık oldu’ mantığıyla yapılan uygulamalar artık insanları gerçekten rahatsız etmeye başladı. Yaklaşık bir yıl öncesinde Yalova Belediyesi’nde bir soruşturma neticesinde mevcut belediye başkanı görevinden geçici olarak uzaklaştırıldı. Yerine bir meclis üyesi arkadaşımız vekaleten göreve getirildi. Fakat maalesef Yalova Belediyesi’nde bazı uygulamalar görüyoruz ki artarak devam ediyor. Bu gerçekten bizleri de rahatsız edecek düzeyde. Bildiğiniz gibi belediye meclis üyeleri bazı birliklerde görev alabilir. Şirketlerde de her ne kadar etik olmasa da yine aynı isimler birden fazla görevde bulunabiliyor. Birliklerde birlik başkanlığı, sınıf başkanlığı gibi birer yıllık pay edildi meclis üyelerine. Bu da Yalova için trajikomik ve başka hiçbir şehirde uygulandığını tahmin etmediğim bir uygulama yöntemi. Bu birliklerden bir tanesi Su Birliği, bir tanesi Atık Su Birliği, bir tanesi Katı Atık Birliği. Yani birden fazla belediyenin ortağı olduğu kurumlarda her yıl bir belediye meclis üyesi birlik başkanı olacak gibi absürt bir yaklaşımla görev taksimi yapılıyor. Hadi buna da tamam diyelim. Aynı meclis üyeleri şirketlerde de yönetim kurulu üyesi olsun, aynı meclis üyeleri birer yıl da başkanlık yapsınlar ona da tamam. Ama artık iş çığırından çıktı."

"BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREMEZ"

Özsümer, Yalova Belediyesi Meclis Üyesi Uğur Daban'ın, Yalova Belediyesi'ne bağlı bir şirkete danışmanlık yaptığı iddiaları hakkında ise şunları söyledi:

"Yaklaşık bir aydır gündemde olan bir konu var. Bakıyoruz, yine iktidar partisinin meclis üyesi arkadaşlarımızdan Uğur Daban olduğu iddia ediliyor. Biz de bu konuyu araştırdık. Bu konuyla ilgili karşı taraftan da bir açıklama gelmedi. Böyle bir şey olabilir mi? Danışmanlık hizmetini siz nasıl verebilirsiniz? Bu konu belediye kanununda açık ve net ifade ediliyor. Onun haricinde bununla ilgili Danıştay kararları da var. Hiçbir meclis üyesi, bırakın görev süresini, görev süresi bittikten sonra dahi en az bir yıl belediyeye ve belediyenin ait hiçbir iştirake veya belediyenin ortak olduğu hiçbir işletmeye, hiçbir birliğe hizmet alımı veya mal alımı yapamaz. Yani bununla ilgili fatura kesemez, iştiraklerde bulunamaz, temsilcilik yapamaz. Bununla ilgili kanunlar açık ve net. Fakat maalesef yaklaşık bu konu bir aydır gündemde. Bu konuyu ben gündeme getirdim; ulusal basında çıktı, yerel basında çıktı fakat maalesef bu konuyla ilgili ne en ufak bir inceleme başlatılıyor ne de bu konuyla ilgili bir açıklama yapılıyor. Burası Türkiye Cumhuriyeti ise ve burada da Türkiye Cumhuriyeti kanunları geçerliyse bununla ilgili mutlaka bir şeylerin yapılması lazım. Ama bugüne kadar maalesef sumen altı ediliyor."

 

Görüntü Dökümü

1-CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel

2-DP Yalova İl Başkanı Ahmet Özsümer

 

Kaynak: anka