AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, faiz indirimi kararının ardından dolar kurundaki dalgalanmayı; “Uzun vadede bakmak lazım. Henüz kararların açıklanmasının üzerinden bir saat bile geçmedi. Bir saat bile geçmeden döviz kurundaki anlık artış veya değişkenlik üzerinde meseleye yaklaşmak ekonomimiz açısından doğru bir bakış açısı olmayacağını düşünüyoruz… Şu anda Merkez Bankası’nın almış olduğu kararın ekonomimize ne büyük katkılar sağlayacağı şu anki döviz kurunu dikkate alarak cevaplamanın çok yerine olmadığı kanaatindeyim” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti.

Cahit Özkan, sosyal medya düzenlemesine ilişkin soruya; şu yanıtı verdi:

“Mevcut yasal düzenleme herkesi bağlayıcı. Sizin yapmış olduğunuz iş, eylem, haberlerin nerede yaparsanız yapın, suç teşkil eden bir beyan varsa zaten bunlar yaptırımlarıyla hukuk düzenimizde karşılığını görülüyor. Dijital mecralarda düzenleme yapılmasının en önemli gerekçesi, yapılan bir paylaşımın takibi, denetimi, paylaşımın hızı dikkate alındığı zaman, bunun soruşturulması ve kovuşturulmasının nasıl yapılacağını ilişkin sorun önümüzde duruyor. Türkiye’nin ilgi teknoloji alanındaki oluşmuş altyapısı, yapılacak yasal düzenlemenin takibini, soruşturma ve kovuşturmasını mümkün kılacak kudrette. Suç ve suçlunun takibi veya hukuka aykırı bir durum teşkil eden paylaşımın takip edilmesi mümkün. Dünya genelindeki çalışmaları da takip etmek üzere, hem kişi hak ve özgürlüklerini güvence altına alacak hem haber alma hak ve özgürlüğünün teminatını hayata geçirecek sosyal medya düzenlemesini 27. dönem 5. yasama yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Cahit Özkan, Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile ilgili kararına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Merkez Banka’mızın görevleri, faaliyetleri, yapmış olduğu işin ne olduğu kendi kanununda yazıyor. Yani Merkez Banka’mız bir taraftan para basma görevini yerine getirirken diğer taraftan fiyat ve finansal istikrarı sağlamakla görevli. Bu çerçevede Merkez Banka’mız geçmişten bugüne adımlarını atıyor, kararlarını alıyor. Tabiri caizse yazının icadı, tekerleğin icadıyla başlayıp günümüze kadar sosyoekonomik alandaki değişim ve dönüşüme paralel olarak yeniden ekonomik alanda hükümetlerin, ekonomi çevrelerinin alması gereken adımlar konusunda yeni bir evreye girdiğimizin altını çizmek lazım. Merkez Banka’mız kararını alırken finansal istikrar ve fiyat istikrarını sağlamak ve bu çerçevede Türk ekonomisinin beklentilerine cevap vermek üzere adımlar atıyor, kararlar alıyor. Böylesi bir karara baktığımızda Merkez Banka’mızın; Türkiye’de üretim, istihdam, ihracatı sağlayacak en doğru ülkemiz ve milletimiz için almak zorunda. Bugün Merkez Bankası yönetimi bu kararları alırken Türkiye’nin menfaatine olan ve yine kendi kuruluş kanununda kendisine verilen görevleri yerine getirmek ve Türkiye’nin ekonomik gücünü, kudretini artıracak anlayışla kararlarını almıştır. İnşallah bu kararların ekonomimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Bu kararlar sonrasında dolar ya da döviz kuru üzerindeki etkilerini dikkate alarak değil uzun vadede Türk ekonomisine neler getiriyor; ihracat, istihdamda ve özellikle gelişen küresel salgında ortaya çıkan sosyoekonomik sorunların ortadan kalkmasında nasıl etken ortaya koyacak buna uzun vadede bakmak lazım. Henüz kararları açıklanmasının üzerinden bir saat bile geçmedi. Bir saat bile geçmeden döviz kurundaki anlık artış veya değişkenlik üzerinde meseleye yaklaşmak ekonomimiz açısından doğru bir bakış açısı olmayacağını düşünüyoruz. Kararın pek çok bileşenin dikkate alınmak suretiyle verildiğine inanıyoruz ve biliyoruz. Bu anlamda inşallah Türk ekonomisinin kalıcı istikrarı çok daha güçlü bir şekilde emin ve kararlı adımlarla geleceğe hazırlanmasının en önemli kararlarından birisi olarak görüyoruz. Şu anda Merkez Bankası’nın almış olduğu kararın ekonomimize ne büyük katkılar sağlayacağı şu anki döviz kurunu dikkate alarak cevaplamanın çok yerine olmadığı kanaatindeyim.”

 

Kaynak: anka