AKP’li Veysel Eroğlu, Marmara Denizi’ndeki atık birikmesinin müsilaj patlamasında en önemli rolü oynadığını belirterek, “Bu nehirlerden gelen kirlilikler Karadeniz’deki üst akıntıyla Marmara’ya geçiyor. Bunlara bakmak lazım” dedi.

TBMM İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı, eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Marmara denizindeki müsilaj patlamasının en önemli nedeninin Karadeniz’den Marmara’ya üst akıntı ile taşınan kirlilik olduğunu söyledi. AKP’li Eroğlu’nun açıklamaları akıllara Karadeniz ve Marmara arasında yapımı planlanan Kanal İstanbul projesini getirdi.

Müsilaj sorununda en önemli konunun Karadeniz’den Marmara’ya İstanbul Boğazı üzerinden üst akıntı ile kirlilik taşınması olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Buraya Tuna ve Dinyester nehirleri akıyor. Bilhassa Tuna’dan gelen bir kirlilik var. Bu nehirlerden gelen kirlilikler Karadeniz’deki üst akıntıyla Marmara’ya geçiyor. Bunlara bakmak lazım. Dışişleri Bakanlığımızın da bununla ilgili Karadeniz’e kirliliği akan ülkelerle diyalog kurması gerekir” dedi.

A Haber’deki Sabah Ajansı programına katılan Eroğlu bu konuda şunları söyledi:

“Azot ve fosfor kirliliği olduğu zaman bu alg patlaması meydana geliyor. Bunlar evsel atık sularından, arıtılmamış, azot ve fosforu giderilmemiş tesislerden, sanayi atık sularından geliyor. İstanbul’da biz yaptık ama bir takım katı atık, çöp, problemi var. Derelerden akıyor. Bu gibi pek çok yerden Marmara’ya atık su girişi var. Sadece Marmara civarındaki şehirler kirletmiyor. Daha önemlisi Karadeniz’den gelen kirlilik var. Buraya Tuna ve Dinyester nehirleri akıyor. Bilhassa Tuna’dan gelen bir kirlilik var. Daha önce Tuna Nehri’ne atıklarını veren ülkelerle toplantılar gerçekleştirdik. Yüzde 50 kadar kirliliklerini azalttılar ama daha da geliyor. Bu nehirlerden gelen kirlilikler Karadeniz’deki üst akıntıyla Marmara’ya geçiyor. Bunlara bakmak lazım. Dışişleri Bakanlığımızın da bununla ilgili Karadeniz’e kirliliği akan ülkelerle diyalog kurması gerekir. Bunu inşallah çözeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız eylem planlarını açıkladılar. İnşallah kısa zamanda bunun çözüleceğine inanıyorum”

Kaynak: anka