Dilan KUTLU

Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde çilek üreticiliği yapan çiftçi Mustafa Altındal, “tam kapanma” sürecinde zarar edince Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya davet ettiğini belirterek, "Mağduruz... AKP İlçe Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ettim. İstifadan bir tepki alamadıktan sonra da parti üyeliğinden istifa ettim" dedi.

Sultanhisar ilçesi Akça Mahallesi’nde, 22 dekarlık bir alanda çilek üreten Altındal, “tam kapanma” sürecinde satamadığı çileklerini, maliyetinin çok altında da olsa reçel yapımına gönderdiğini söyledi. Altındal, "29 Nisan – 5 Mayıs arasında malımızı satacak yer bulamadık. Reçel için gönderdik. Bundan önce 12-13 liraya sattığımız çileğimizi, pandemi esnasında 6 liraya 5 liraya sattık. Hükümetimiz ‘Çiftçi pandemide muaf, haller açık’ dedi. Ama çiftçi malını topluyor hale götürüyor. Halde bir tane müşteri yok. Pazar esnafı yok. Tüccar yok” dedi.  

"TARIM BAKANI ÇİFTÇİLERİN HAKLARINI SAVUNMADI"

Altundal, yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı'na şöyle anlattı:

“Bu pandemiden dolayı yaş sebze meyve üreticisi nasıl mağdur olduysa biz de mağdur olduk. 30 Nisan da Tarım Bakanı’nı istifaya çağırdım. Çünkü Ziraat Odaları Genel Başkanı, Tarım Bakanı yaş sebze ve meyve üreticisinin haklarını savunmadı. Pandemide 2 lira 80 kuruşa ve 4 lira arasında çilek sattık, zarar ettik. Bu sene de mahsulümüzün üstündeyken tam kapanma oldu.

Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar ve Tarım Bakanı, bir araya gelip çiftçilerin haklarını savunmadı. Hala daha pandeminin bitmesine (tam kapanma) 7-8 gün var. Çilek üreticisi, domates salatalık biber gibi yaş sebze ve meyve üreten çiftçiler hakkında hala açıklama gelmedi. Tarım Bakanı’ndan, istifa etmesini istemiştim. Çünkü haklarımızı savunmadığı için bizim sorunlarımızı Cumhurbaşkanı’mız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a iletmediği için.

"HÜKÜMET HALLER 'AÇIK' DEDİ, HALDE BİR TANE MÜŞTERİ YOK" 

Bizim zararlarımız ziyanlarımız büyük. 29 Nisan – 5 Mayıs arasında malımızı satacak yer bulamadık. Reçel için gönderdik. Bundan önce 12-13 liraya sattığımız çileğimizi, pandemi esnasında 6 liraya 5 liraya sattık. Hükümetimiz çiftçi pandemide ‘muaf’ dedi. ‘Haller açık’ dedi. Ama çiftçi malını topluyor hale götürüyor. Halde bir tane müşteri yok. Pazar esnafı yok. Tüccar yok.

"AK PARTİ İLÇE YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ VE PARTİDEN İSTİFA ETTİM" 

Tarım Bakanı’nı istifa etmeye çağırmıştım. Kendim de AK Parti Sultanhisar İlçe Yönetim Kurulu üyesiydim. Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı’ydım. AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyeliğinden 1 Mayıs 2021 tarihinde istifa ettim. Yapmış olduğum istifadan bir tepki alamadıktan sonra da 7 Mayıs 2021 tarihinde de parti üyeliğimden istifa ettim. Biz çilek üreticileri ve yaş sebze ve meyve üreticileri olaraktan mağduruz.

Bu süre rekolte düşüklüğümüz de var. Girdiler yükseldi. Çilek fidesine zam geldi. Gübreye zam geldi. 200 liraya aldığımız damlama gübresi ve peters gübresi şu an da 470  lira oldu. Pandemide yaş sebze ve meyve üreticileri mağdur oldu. Çilek üretici olaraktan zarar etmekteyiz. Geçen sene mağdur olduk bu iş Allahtan geldi dedik, sinemize çektik. Ama bu sene kapanma yanlış tarihte oldu Benim Ziraat Bankası'na borcum yok Tarım Kredi'ye borcum yok. Ama bazı çiftçi arkadaşlarımızın Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye borcu var. Sayın Cumhurbaşkanımızdan borçların  bir yıl ertelenmesini istiyoruz."  

 

 

Kaynak: anka