AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, depremzedelerin derneği ile ortak basın açıklaması yaptı. Bakanlığın üzerinde mutabakata vardığı yeni kredi şartlarını açıklayan Ali Sürekli, proje alanında kalan yapılar için 1 yıl ödemesiz 19 yıl geri ödemeli, yüzde 10 faiz oranının uygulanacağını belirtti. Sürekli, İzmir Büyükşehir'e de plan tadilatı konusunda, "Önergemiz doğrultusunda karar verilirse hiçbir mahkeme bu plan tadilatını bozamaz" dedi.

İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, yönetim kurulu üyeleri ve proje alanı mağdurları AKP İzmir İl Başkanlığı’na gelerek İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile görüştü. AKP İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ve AKP İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'nin de yer aldığı toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un son İzmir ziyaretinin ardından depremzedelerle ilgili yapılan çalışmada mutabakata varılan konuları aktaran AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, depremin ardından hükümet, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte tam bir "İzmir duruşu" sergilendiğini, sorunların aşama aşama çözüldüğünü söyledi.

YENİ KREDİ ŞARTLARINI AÇIKLADI

Sürekli, proje alanındaki yapılara yönelik farklı kredi uygulamalarının ortadan kaldırılacağını, 1 yıl ödemesiz, 19 yıl vadeli ve yüzde 10 faiz oranıyla kredi kullandırılacağını açıkladı. Bakanlığın bu uygulamanın ayrıntısıyla ilgili çalışma yürüttüğünü aktaran Sürekli, faizde yıllık TEFE- TÜFE oranlarının dikkate alınacağını dile getirdi.

Sürekli, proje alanı dışındaki yerler için ise maliyetlerin düşürülmesi noktasında bakanlığın elini taşın altına soktuğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de bu konuda çağrıda bulunmalarına karşın yanıt alamadıklarını dile getirdi. Bakanlığın proje alanı dışı için proje, müşavirlik hizmetleri, ruhsat alımı ve inşaat yapımında talep olması halinde destek sağlayacağını açıklayan Kerem Ali Sürekli, "Bu maliyette bir avantaj sağlıyor. Biz bunu daha önce de dile getirdik. Ama Büyükşehir’den ses çıkmadı" dedi.

Sürekli, konutların kura çekiminde de tedirginlik olduğunu belirtirken, "Bakan bey net olarak açıkladı. Kura çekimleri eski cephesi ve eski katına göre yapılacak. Burada mağduriyet yaşanmaması için çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

"EMSAL ARTIŞI GENİŞLETİLSİN"

Proje alanı dışındakilerin rezerv alandan da konut alabilmesi talebiyle ilgili bakanlığa olumlu görüş aktardıklarını ve bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Sürekli, emsal artışı konusunda ise geç kalındığını söyledi. Sürekli, şöyle konuştu:

"Bu sorunun emsal artışıyla çözüleceğini 10 ay önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde dile getirdik. Ancak dikkate almadılar, geçici bir formül olan K planları ile çözmeye çalıştılar. Geldiğimiz noktada birçok spekülasyon ile karşı karşıya kaldık. Bu iş çoktan plan tadilatı ile biterdi. Şimdi yine plan notları ile yapılıyor. Biz destek veriyoruz, yetmez ama evet diyoruz. Sunduğumuz önerge bir milat ve manifestodur. O önerge bu işin kazasız belasız nasıl yapılacağını gösteriyordu. Kendilerinin getirdiği sitemde eksikler var. Biz emsal artışı şartlarının genişletilmesini istiyoruz. Biz depremden zarar gören 79 bin bağımsız bölümü kapsamasını istiyoruz."

“ÖNERGEMİZ DOĞRULTUSUNDA KARAR VERİLİRSE HİÇBİR MAHKEME BU PLAN TADİLATINI BOZAMAZ”

Karşıyaka Belediyesi'nden geçirilen emsal artışı kararının da kendilerinin verdiği önergeye yakın olduğuna dikkat çeken Sürekli, "Orada bizim önergemizden esinlenmişler. Bizim burada siyaset yapma düşüncemiz yok. Önce 79 bin bağımsız birimin sorunu çözelim sonra tüm İzmir'in sorunun çözelim. Ayrıca, emsal artışının görünürde yapıldığı ve bunun mahkeme ile iptal edilebileceği söylentileri var. İnşallah böyle değildir. Bizim kaybedeceğimiz 1 dakikamız yok. Bizim tavrımız burada nettir. Önergemiz doğrultusunda karar verilirse hiçbir mahkeme bu plan tadilatını bozamaz. Biz bu konuda önerge çerçevesinde hareket edilmesini öneriyoruz" dedi.

"DEPREMZEDEYİZ MÜTEAHHİTZEDE OLMAK İSTEMİYORUZ"

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise proje alanındaki az, orta ve ağır hasarlı binalar için geçerli olacak yeni kredi şartlarını olumlu karşıladıklarını belirtirken, "İçimiz rahat. Herkese hayırlı olsun" dedi.

Proje alanı dışındaki inşaatlar için ise taşıdıkları endişeleri bakanlığa aktardıklarını vurgulayan Özkan, şunları söyledi:

“İnşaatlar, herkesin iştahını kabartıyor. Buraya her ilden müteahhitler geliyor. Biz bu konuda çekincelerimizi bakanımıza ilettik. Kendileri de bakanlığın bu konuda garantör olacağını ve parsel bazında inşaatlara girebileceğini söyledi. Yani 3- 4 bina yan yana getirilirse bu konuda inşaatlara girebileceklerini ve inşaat bitene kadar bakanlığın orada aracı olacağını söyledi. Bu, bugünün depremzedelerinin yarın müteahhitzedeler olmaması için önemli bir hamle. Proje alanı dışındaki kredi için ise Necip Nasır vekilimizin sözü vardı. Şu an tek konumuz sıfır faizli kredi kaldı. Demir ve çimentoda KDV indirimi talebimiz de var. Bu da gündemde. Umarım bu konuda da istediğimiz şartlar oluşur.”

 

Kaynak: anka