CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın, nükleer santral işçilerinin “sağlıksız koşullarda çalıştırıldığı" iddiasına Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi'nden yanıt geldi. Şirketten yapılan açıklamada, “Pandeminin başlangıcından bu yana Akkuyu NGS inşaat sahasında salgına karşı gerekli olan tüm önlemler alınmıştır ve yoğunlaştırılmış tıbbi gözetim rejimi uygulanmaktadır” denildi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki inşaat işçilerinin “koronavirüs önlemleri alınmadan çalıştırıldığını ve kuyruklar halinde sıra beklediğini” ileri sürdü. Başarır işçilerin videosunu da paylaştı.

Akkuyu Nükleer A.Ş. ise Başarır’ın iddiasına aynı gün yanıt verdi. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Akkuyu Nükleer inşaatının İçişleri Bakanlığı’nın genelgesindeki muafiyet kapsamında olduğu belirtilerek, işçilerin “sağlıksız koşullarda çalıştığına” ilişkin iddiaya karşılık şöyle denildi:

“Akkuyu NGS'deki çalışmalar koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana hiç durmadan devam etmektedir. İnşaat sahasında, salgına karşı zamanında önlemler alarak, nükleer santral inşaat takvimine uygun bir biçimde projenin başarıyla uygulanmasını sağlayan bir operasyon merkezi oluşturulmuştur. Proje katılımcıları, Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin inşaatının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 yılına kadar tamamlanması için çaba harcamaktadır. Aynı zamanda güvenlik standartlarına uygunluğun sağlanması da projenin en önemli önceliği olmaya devam etmektedir."

“İŞÇİLERİN TESTİ YAPILIYOR”

“Pandeminin başlangıcından bu yana Akkuyu NGS inşaat sahasında salgına karşı gerekli olan tüm önlemler alınmıştır ve yoğunlaştırılmış tıbbi gözetim rejimi uygulanmaktadır. Tüm çalışanlara düzenli olarak Covid-19 testi yaptırılmakta, kişisel koruyucu ekipman sağlanmaktadır.  Günlük ateş ölçümleri yapılmakta, ortak alanlar ve çalışma tesisleri de antiseptik dağıtıcılar ile donatılmaktadır. Konaklama ve ofis binalarının da düzenli şekilde dezenfeksiyonu yapılmakta, toplantılar ve halka açık etkinliklerin düzenlenmesinde kısıtlamalar uygulanmaktadır.”

 

Kaynak: anka